To fudge jest pyszne! Delikatne, kremowe – głównie dzięki dodatkowi kremu marshmallow a jednocześnie bardzo bogate w smaku i jak wszystkie fudge dość słodkie. Jeśli lubicie masło orzechowe to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Składniki na ok 30 porcji:
55 g masła,
0,5 (375 ml) puszki mleka skondensowanego, niesłodzonego,
400 g cukru,
100 g brązowego cukru,
100 g kremu marshmallow*,
300 g masła orzechowego crunchy lub smooth,
ekstrakt z wanilii.
Ten przepis jest nieco bardziej skomplikowany, aby fudge wyszło trzeba się go trzymać i być skrupulatnym. Mleko, masło i cukier umieścić w rondelku na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień na średni, po ok 10 min przeprowadzić test „miękkiej kulki„ (jeśli nie jesteście pewni lepiej pogotować masę 1-2 minuty dłużej, niż ryzykować, że nie zastygnie). Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać masło orzechowe a następnie krem i dobrze rozmieszać. Masa zacznie szybko gęstnieć, należy wtedy ucierać ją energicznie przez kilka minut, aż straci połysk i lekko się rozjaśni. Fudge wylać do foremki 20 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić, kiedy wystygnie można schować do lodówki. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
* zamiast można dodać tę samą ilość pianek marshmallow.