facebook

Aksamitne fudge z masłem orzechowym

1 Posted by - 29 kwietnia 2013 - Przepisy

To fudge jest pyszne! Delikatne, kremowe – głównie dzięki dodatkowi kremu marshmallow a jednocześnie bardzo bogate w smaku i jak wszystkie fudge dość słodkie. Jeśli lubicie masło orzechowe to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki na ok 30 porcji:

55 g masła,

0,5  (375 ml) puszki mleka skondensowanego, niesłodzonego,

400 g cukru,

100 g brązowego cukru,

100 g kremu marshmallow*,

300 g masła orzechowego crunchy lub smooth,

ekstrakt z wanilii.

Ten przepis jest nieco bardziej skomplikowany, aby fudge wyszło trzeba się go trzymać i być skrupulatnym. Mleko, masło i cukier umieścić w rondelku na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień na średni, po ok 10 min przeprowadzić test „miękkiej kulki (jeśli nie jesteście pewni lepiej pogotować masę 1-2 minuty dłużej, niż ryzykować, że nie zastygnie). Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać masło orzechowe a następnie krem i dobrze rozmieszać. Masa zacznie szybko gęstnieć, należy wtedy ucierać ją energicznie przez kilka minut, aż straci połysk i lekko się rozjaśni. Fudge wylać do foremki 20 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić, kiedy wystygnie można schować do lodówki. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

* zamiast można dodać tę samą ilość pianek marshmallow.

fudge z masłem orzechowym

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »