Apple pie czyli amerykańską szarlotkę chciałam upiec od dawna. Właściwie to chciałam po prostu upiec pie, a akurat trafiło na wersję jabłkową 🙂 Kusiło mnie żeby poszaleć z dekoracją na wierzchu ciasta, ze wzorami i kratkami, ale do tej pory nie trafiłam na dobry przepis na kruche ciasto, które byłoby odpowiednio plastyczne i przy tym smaczne. Ten przepis jest w sam raz, z ciastem dobrze się pracuje i nie rwie się przy układaniu i zaplataniu, nie jest też bardzo słodkie.
Tradycyjną szarlotkę wzbogaciłam o dodatek czarnego bzu i żurawiny, nadzienie nabrało dzięki temu pięknego fioletowego koloru i ciekawego smaku. Apple piez bzem jest pyszne i bardzo aromatyczne, jest świetną alternatywą dla tradycyjnej szarlotki!
Przepis na ciasto pochodzi od Donny Hay, z tej strony.
Składniki na formę do ciasta (pie, taką) 18 cm, lub tortownicę 20-22 cm.
Ciasto
340 g mąki
55 g drobnego cukru
szczypta soli
95 g zimnego masła
56 g zimnego smalcu
3/4 łyżeczki octu jabłkowego
90 ml wody
Ciasto najlepiej przygotować w malakserze.
Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy masło i smalec pokrojone w kostkę i zarabiamy. Kiedy ciasto będzie przypominało okruszki ciasta dodajemy wodę wymieszaną z octem i krótko zarabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, kawałki tłuszczu mogą wciąż być widoczne.
Ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy kule, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą w chłodzimy w lodówce min. 30 minut. Następnie jedną cześć ciasta wałkujemy na grubość 4 mm i wykładamy nim formę do ciasta lub zwykłą tortownicęi ponownie chłodzimy w lodówce. Podczas wałkowania widoczne kawałki masła powinny się połączyć z resztą ciasta.
Resztę ciasta wałkujemy na grubość ok. 3 mm i tniemy wąski paski, wkładamy do lodówki, aż będą potrzebne.
Nadzienie
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki mąki z tapioki (można zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą)
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
3/4 łyżeczki cynamonu
skórka z 1/2 pomarańczy
350 g jabłek antonówek obranych i pokrojonych w plasterki (ok. 4-5 średniej wielkości owoców)
120 g owoców czarnego bzu
60 g świeżej żurawiny (może być mrożona)
1 łyżka soku z cytryny
Mieszamy ze sobą cukier, mąki, przyprawy i skórkę pomarańczową. W większej misce umieszczamy jabłka, bez i żurawinę, zasypujemy owoce suchymi składnikami i delikatnie mieszamy, aż owoce w miarę równomiernie pokryją się mieszanką.
Nadzienie przekładamy do foremki, na wierzchu układamy paski ciasta, krawędzie dekorując pozostałymi skrawkami. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem i posypujemy drobnym cukrem.
Szarlotkę pieczemy w 180 C przez ok 60-65 minut, pod koniec pieczenia przykrywamy krawędzie folię aluminiową by za bardzo się nie spiekły.
Apple pie podajemy na ciepło lub na zimno z gałką lodów.
Smacznego!
4 komentarze
Pięknie wygląda ! z czarnego bzu chciałam zrobić syrop, już wiem jednak, że część wykorzystam do Twojego przepisu 🙂
Super! Syrop też polecam, sama mam mały zapas… Jak masz więcej bzu to zamróź trochę bo to nie koniec bzowych przepisów 🙂
Czy można tutaj użyć octu winnego?
Jak najbardziej 🙂