facebook

Babeczki różano rabarbarowe na Dzień Matki

0 Posted by - 23 maja 2016 - cupcakes, Przepisy

Dzień Matki już za kilka dni… W zeszłym roku przygotowałam bukiet babeczkowy, a tym razem też są babeczki i bukiet, ale kwiaty są prawdziwe (i oczywiście jadalne!). Bratki, fiołki i różane aromaty, która mama tego nie doceni? :)

Babeczki różano rabarbarowe upiekłam i obfotografowałam razem z Dagmarą z bloga Cała Reszta, jej tekst „Już nie pamiętam” został nagrodzony w tegorocznym konkursie Blog Roku – kto nie czytał niech nadrabia zaległości. Znowu się przekonałam, że Kraków obfituje w zdolne (i sympatyczne!!) blogerki :) Babeczki pojawiły się gościnnie na blogu Dagmary.

Babeczki są bardzo wilgotne, mało słodkie – cały cukier skupia się w kwiatowej dekoracji. Kwiaty w cukrze robiłam pierwszy raz, ale podobną technikę zastosowałam już w torcie z pokrzyw. Efekt jest niesamowity!

Przepis jest nieskomplikowany i szybki, w sam raz dla zabieganej mamy (choć idealnie byłby gdyby zrobił je dla niej ktoś inny…)

Składniki na ok. 10 babeczek.

Ciasto

100 g miękkiego masła

90 g cukru pudru

2 jajka

100 g mielonych migdałów

2 łyżeczki konfitury z płatków róży lub wody różanej

65 g kefiru

40 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

oraz 2 łodygi rabarbaru (ok. 150 g)

Mąkę przesiewamy z proszkiem i odkładamy.

Rabarbar kroimy w 1 cm, lub nieco mniejsze kawałki.

Masło miksujemy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku oraz migdały, po każdym dodaniu miksując. Następnie dodajemy różę, kefir i miksujemy na gładkie ciasto. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem, krótko mieszamy. Ciasto rozdzielamy między 10 papilotek, do masy wciskamy kawałki rabarbaru.

Babeczki pieczemy w 160 C przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Studzimy.

Krem

250 g mascarpone

125 g śmietany kremówki 36% lub 30%

2-3 łyżeczki cukru pudru

2 łyżeczki wody różanej

Wszystkie składniki miksujemy na gęsty krem, ok. 5 minut. Kremem dekorujemy babeczki różano rabarbarowe i przed samym podaniem ozdabiamy kwiatami w cukrze. Użyłam końcówki Wilton 1M.

Kwiaty w cukrze

jadalne kwiaty (np. bratki, fiołki)

białko

drobny cukier

Przy pomocy pędzelka każdy kwiat smarujemy dokładnie białkiem (z jednej i drugiej strony), posypujemy cukrem i odkładamy na kilka godzin do zaschnięcia. Kwiaty kiedy wyschną stają się całkiem twarde i można je długo przechowywać.

Smacznego!

Rhubarb rosewater cupcakes with sugared flowers decorationRhubarb rosewater cupcakes with sugared flowers decorationRhubarb rosewater cupcakes with sugared flowers decoration

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »