Babeczki karnawałowe to deser dla wielbicieli szampana! A czemu potrójnie szampańskie? Bo ten alkohol znajdziecie w babeczkowym cieście, w budyniu, którym cupcakes są wypełnione i w kremie, którym je udekorowaliśmy. Są dość słodkie i delikatne, szampan nie dominuje, ale jest wyczuwalny w smaku – zwłaszcza w budyniu. Krem na bazie masła, dzięki dodatkowi śmietany kremówki jest zaskakująco lekki i puszysty, w dodatku idealny do dekoracji; łatwo się z nim pracuje i dobrze zachowuje kształt. Babeczki z szampanem to oryginalny deser, przygotujcie go na specjalną okazje!
Zmodyfikowany przepis na kremi i budyń pochodzi z tej strony.
Składniki na ok. 11 babeczek:
230 g mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
115 g cukru,
120 g miękkiego masła,
3 białka,
120 ml szampana,
łyżeczka ekstraktu waniliowego.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki, odstawiamy.
W drugiej, większej misce mikserem ubijamy cukier i masło na jasną, puszystą masę, dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy. Do masy dodajemy na przemian suche składniki i szampana w 2-3 turach. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem w 3 turach. Ciasto będzie dość gęste. Napełniamy papilotki do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy 18-20 minut w 170ºC.
Budyń z szampanem:
120 ml śmietany kremówki 30% (60 + 60 ml),
120 ml szampana,
35 g cukru,
3 żółtka,
1 łyżeczka mąki pszennej,
1 łyżeczka mąki zmieniaczanej,
30 g masła,
1 łyżeczka ektraktu waniliowego.
W niewielkim rondelku podgrzewamy szampana, 60 ml kremówki i cukier. Pozostałą kremówkę dokładnie mieszamy z żółtkami i mąką, masa powinna być bez grudek. Kiedy szampan zacznie wrzeć dolewamy do niego masę żółtkową, cały czas mieszając krem trzepaczką. Podgrzewamy jeszcze kilka minut, aż budyń zgęstnieje, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i ektrakt waniliowy. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Chłodzimy w lodówce.
Krem z szampanem:
200 g miękkiego masła,
250 g cukru pudru,
200 ml ml śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej!),
200 ml szampana + 1 łyżka,
łyżeczka ekstraktu waniliowego.
200 ml szampana redukujemy w małym garnuszku (gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 10-15 minut), aż zostaną ok 2-3 łyżki, studzimy.
Masło ubijamy kilka minut na białą i puszystą masę, dodajemy cukier puder ubijamy przez kolejne kilka minut. Do masy wlewamy partiami kremówkę, ważne by nie byłą zimna bo masa się zwarzy! Śmietankę możecie podgrzać w garnku, by była letnia, ale nie za ciepła. Na końcu dodajemy zredukowanego szampana + dodatkową łyżkę, ekstrakt i dokładnie miskujemy.
Babeczki wydrążamy, napełniamy budyniem i dekorujemy kremem.
Przechowujemy w lodówce do 4 dni, przed podaniem powinny postać w temperaturze pokojowej ok. 1h by krem zmiękł.
Smacznego!