facebook

Babeczki z szampanem. Potrójnie szampańskie cupcakes karnawałowe

0 Posted by - 20 stycznia 2015 - Przepisy

Babeczki karnawałowe to deser dla wielbicieli szampana!  A czemu potrójnie szampańskie? Bo ten alkohol znajdziecie w babeczkowym cieście, w budyniu, którym cupcakes są wypełnione i w kremie, którym je udekorowaliśmy. Są dość słodkie i delikatne, szampan nie dominuje, ale jest wyczuwalny w smaku – zwłaszcza w budyniu. Krem na bazie masła, dzięki dodatkowi śmietany kremówki jest zaskakująco lekki i puszysty, w dodatku idealny do dekoracji; łatwo się z nim pracuje i dobrze zachowuje kształt. Babeczki z szampanem to oryginalny deser, przygotujcie go na specjalną okazje!

Zmodyfikowany przepis na kremi i budyń pochodzi z tej strony.

Składniki na ok. 11 babeczek:

230 g mąki,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

szczypta soli,

115 g cukru,

120 g miękkiego masła,

3 białka,

120 ml szampana,

łyżeczka ekstraktu waniliowego.

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki, odstawiamy.

W drugiej, większej misce mikserem ubijamy cukier i masło na jasną, puszystą masę, dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy. Do masy dodajemy na przemian suche składniki i szampana w 2-3 turach. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy  z ciastem w 3 turach. Ciasto będzie dość gęste. Napełniamy papilotki do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy 18-20 minut w 170ºC.

Budyń z szampanem:

120 ml śmietany kremówki 30% (60 + 60 ml),

120 ml szampana,

35 g cukru,

3 żółtka,

1 łyżeczka mąki pszennej,

1 łyżeczka mąki zmieniaczanej,

30 g masła,

1 łyżeczka ektraktu waniliowego.

W niewielkim rondelku podgrzewamy szampana, 60 ml kremówki i cukier. Pozostałą kremówkę dokładnie mieszamy z żółtkami i mąką, masa powinna być bez grudek. Kiedy szampan zacznie wrzeć dolewamy do niego masę żółtkową, cały czas mieszając krem trzepaczką. Podgrzewamy jeszcze kilka minut, aż budyń zgęstnieje, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i ektrakt waniliowy. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Chłodzimy w lodówce.

Krem z szampanem:

200 g miękkiego masła,

250 g cukru pudru,

200 ml ml śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej!),

200 ml szampana + 1 łyżka,

łyżeczka ekstraktu waniliowego.

200 ml szampana redukujemy w małym garnuszku (gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 10-15 minut), aż zostaną ok 2-3 łyżki, studzimy.

Masło ubijamy kilka minut na białą i puszystą masę, dodajemy cukier puder ubijamy przez kolejne kilka minut. Do masy wlewamy partiami kremówkę, ważne by nie byłą zimna bo masa się zwarzy! Śmietankę możecie podgrzać w garnku, by była letnia, ale nie za ciepła. Na końcu dodajemy zredukowanego szampana + dodatkową łyżkę, ekstrakt i dokładnie miskujemy.

Babeczki wydrążamy, napełniamy budyniem i dekorujemy kremem.

Przechowujemy w lodówce do 4 dni, przed podaniem powinny postać w temperaturze pokojowej ok. 1h by krem zmiękł.

Smacznego!

champagne2champagnechampagne3champagne4

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »