facebook

Babeczki wielkanocne podwójnie karmelowe

0 Posted by - 16 kwietnia 2014 - Przepisy

Już niedługo Wielkanoc, pewnie macie już zestaw przepisów na święta, ale może znajdziecie czas by przygotować coś wyjątkowego? Bo przecież nikt nie oprze się naszym babeczkom karmelowym, z karmelowym kremem i karmelowym gniazdkiem! Wyglądają ślicznie, bardzo świątecznie i wiosennie. Babeczki wielkanocne są słodkie, mocno karmelowe i z przyjemnością zjecie je razem z chrupiącą dekoracją :) Wbrew pozorom zrobienie karmelowych gniazdek nie jest wcale trudne… A więc do dzieła!

Zainspirowane tym przepisem.

Składniki na 12 babeczek:

190 gr mąki,

3/4 łyżeczki soli,

płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

45 g + 1 łyżka cukru dark muscovado,

80 g jasnego brązowego cukru,

115 g masła,

2 jajka,

łyżka ekstraktu waniliowego,

60 ml mleka 3,2 %

60 ml gęstej śmietany do deserów 36%.

Mąkę mieszamy z proszkiem i solą, odstawiamy. W osobnej misce ucieramy mikserem masło, aż stanie się jasne i puszyste i dodajemy stopniowo cukry (ciemny i jasny). Miksujemy, po chwili dodajemy po jednym jajku – po każdym dodaniu chwilę ucierając i wlewamy ekstrakt waniliowy oraz mieszankę mleka ze śmietaną 36% i miksujemy. Na końcu dosypujemy łyżkę ciemnego cukru muscovado i delikatnie mieszamy (cukier ma dość zbitą formę i chodzi o to by w cieście pozostało nieco grudek). Ciasto przekładamy do formy na muffinki i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze  175ºC. Studzimy.

Masa karmelowa

Karmel:

100 g cukru,

4 łyżki wody,

łyżeczka soku z cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego),

40 g gęstej śmietany do deserów 36% + łyżka mleka 3,2 % (lub 45 g płynnej kremówki),

1 łyżka ekstraktu waniliowego

oraz

115 g miękkiego masła,

1 szklanka cukru pudru.

Przyrządzamy karmel – wodę, cukier i sok cytrynowy umieszczamy  w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu, od czasu do czasu potrząsając garnkiem (nie mieszamy, by nie sprowokować krystalizacji syropu). Brzegi garnka zwilżamy pędzlem zanużonym w wodzie, usuwając krzyształki cukru. Kiedy karmel nabierze ciemnego byrsztynowego koloru – gotowanie trwa ok. 10-15 minut – zdejmujemy go z palnika i stopniowo wlewamy śmietankę (będzie się pienić!). Zmiejszamy ogień, ponownie kładziemy rondelek na kuchence i mieszamy karmel. Kiedy śmietana będzie dobrze rozprowadzona dodajemy łyżkę ektraktu, mieszamy i zdejmujemy karmel z kuchenki. Pozwalamy mu przestygnąć, w tym czasie powienien mocno zgęstnieć.

Masło ucieramy do białości, dodajemy cukier puder i miksujemy kilka minut. Masa powinna być jasna i puszysta. Stopniowo, po łyżce dodajemy przestudzony karmel i dobrze miksujemy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wybieramy końcówkę do dekoracji 2D firmy Wilton. Dekorujemy babeczki – wyciskamy krem okrężnym ruchem od środka, do zewnątrz.

Karmelowe gniazdka:

150 gr cukru,

6 łyżek wody,

Przygotujcie dużą miskę (metalową lub plastikową), widelec i zabezpieczcie blat/stół papierem do pieczenia – bo dość nabrudzicie :).

Postępujemy dokładnie tak jak przy przygotowaniu karmelu do kremu (użyjcie rondelka z rączką). Zdejmujemy garnek z ognia gdy karmel bedzie miał jaśniejszy niż poprzednio kolor  – jasno bursztynowy. Pozwalamy by nieco przestygł (ok. 1minutę) i następnie zanurzamy w nim widelec (starajcie się nie nabierać za dużo) i szybko machamy nim nad miską. Utworzą się karmelowe nitki, które potem uformujecie w gniazda. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, zbieramy nitki, zwijamy w gniazdka, odkładamy i zaczynamy od początku. Jeśli karmel zbyt zgęstnieje po prostu go podgrzejcie.

Na każdej babeczce kładziemy po gniazdu i wkładamy do niego jajeczka. Gotowe!

Smacznego :)

babeczki karmelowe2babeczki karmelowe4babeczki karmelowe3babeczki karmelowe5

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

4 Comments

  • aneta 17 kwietnia 2014 - 16:56 Reply

    najpiękniejsze babeczki jakie widziałam-a widziałam wiele. gratuluje.

  • Ola 25 marca 2016 - 11:24 Reply

    Dzisiaj zamierzam je popełnić – pełna obaw o karmelowe (jasne…) gniazda i ogólnie zabawę z karmelem, która bęzie pierwszą w moim życiu. Jeśli będzie czym się chwalić, to to zrobię. Przepis wydaje się być smakowity. :) Pozdrawiam!

    • Candy Company 25 marca 2016 - 15:49 Reply

      Trzymam kciuki – te na zdjęciu to też były moje pierwsze, więc dasz radę! Jak masz możliwość polecam obejrzeć filmik na youtube, pomaga!

    Leave a reply

    Translate »