Zużywam do pieczenia tony białek i mam odwieczny problem co robić z żółtkami… Szukałam przepisu takiego jak ten, prostego i nieskomplikowanego, gdzie można za jednym zamachem wykorzystać szklankę żółtek – i taka jest babka na żółtkach. Od siebie dodałam perskie akcenty w postaci wody różanej i kardamonu, ale tak naprawdę możecie użyć skórki z cytrusów lub innych dodatków – może upieczecie ją na Wielkanoc?
Babka jest zwarta, miękka i zapychająca – świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub słodkie drugie śniadanie. Jest kaloryczna, nie oszukujmy się – w końcu ma w sobie szklankę żółtek, ale od czasu do czasu można zaszaleć 🙂 Najlepiej smakuje z lukrem lub domowym dżemem. Uwaga – to nie jest leciutkie, puszyste ciasto, choć może tak wyglądać na zdjęciach – takie konkretne ciasto ucierane 🙂
Ważne jest, by porządnie utrzeć i napowietrzyć żółtka, i użyć składników w temp. pokojowej inaczej ryzykujecie zakalcem!
Składniki na dużą formę na babkę lub dwie keksówki.
175 g masła
250 g cukru pudru
200 g żółtek – 1 szklanka żółtek (ok. 12 sztuk)
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżeczki wody różanej
180 ml kefiru lub maślanki
Mąkę przesiewamy w kardamonem, proszkiem i solą, odkładamy. Formę na babkę porządnie natłuszczamy i posypujemy mąką.
Masło i cukier miksujemy na jasną puszystą masę ok. 7 minut. Stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze ok. 7-8 minut. Do masy dodajemy na przemian suche składniki i kefir zmieszany z wodą różaną, w 2-3 turach.
Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy 45-55 minut w temperaturze 165 C, do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika odkładamy na ok. 10-15 minut, i dopiero po tym czasie wyjmujemy z formy.
Do podania
lukier na mleku z odrobiną wody różanej lub domowy dżem.
Smacznego!
5 komentarzy
wygląda znakomicie
Dziękuję! 🙂
Jeśli jest dobra na drugie śniadanie, to biorę 😉
Proszę bardzo, na drugie śniadanie w sam raz, najlepiej z domowym dżemem albo powidłami 🙂
duża forma na babkę tzn. ilu litrowa? 😉