Jakiś czas temu miałam okazję zjeść w restauracji brownie z czerwonej fasoli – było rewelacyjne, bardzo czekoladowe, wilgotne, gliniaste – brownie idealne. Kilka dni później nie wytrzymałam i upiekłam je w domu. Przepisów na brownie z fasolą nie ma wielu, ale dopracowałam swoją wersję i jestem z niej bardzo zadowolona 🙂
Nie wszystkie połączenia warzyw i ciasta/deserów mi podchodzą – np. chyba nigdy nie przekonam się do zestawienia buraków i czekolady, za to fasola tworzy neutralną bazę do wielu eksperymentów, ten z całą pewnością jest w 100% udany!
Brownie wyszło wilgotne, wręcz gliniaste, mocno czekoladowe, do środka dorzuciłam jeszcze więcej czekolady i orzechy, a na wierzch szybki ganache na bazie banana.
Dobremu brownie nic nie potrzeba, obroni się bez dodatków i kremów- to właśnie jedno z takich ciast, ale z dodatkami i ganache na zmienia się elegancki deser, więc z nich nie rezygnujcie 😉
Kolejnym plusem jest to, że ciasto jest błyskawiczne i banalnie proste w przygotowaniu – zrobiłam je w niecałe 20 minut (bez pieczenia).
Ostatnio każda minuta u mnie jest na wagę złota 😉
Inspirowałam się tym przepisem.
Składniki na tortownicę 22 cm
Brownie
200 g gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości kakao min. 65 %)
60 ml oliwy z oliwek
3 jajka
125 g cukru kokosowego (można zastąpić brązowym lub białym)
65 g masła orzechowego (dowolne, ja użyłam masła z orzechów laskowych)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
40 g gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g czerwonej fasoli
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
35 g posiekanych i uprażonych orzechów pekan
Czekoladę rozpuszczamy z oliwą, lekko studzimy. Jajka mieszamy z cukrem, masłem orzechowy, ekstraktem, kakao i proszkiem, następnie łączymy z czekoladą. Dodajemy fasolę i miksujemy w malakserze na gładkie ciasto.
Dodajemy posiekane orzechy, posiekaną czekoladę i przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy (tylko dno, boki natłuszczamy masłem lub olejem). Brownie pieczemy ok. 25 minut w 175 C, studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ganache
100 g czekolady
115 g dojrzałych bananów (1 średni owoc)
35 g oleju kokosowego
Czekoladę rozpuszczamy z olejem w kąpieli wodnej, lekko studzimy i miksujemy z bananem – banan koniecznie powinien być w temperaturze pokojowej! Krem wykładamy na ostudzone ciasto, jeśli jest zbyt płynny odkładamy na chwilę do zastygnięcia.
Brownie jest najlepsze na drugi dzień.
Smacznego!
6 komentarzy
Czy jest byłaby możliwość aby dodała Pani opcję „Drukuj” do przepisów?
Znacznie by to ułatwiło korzystanie z nich 🙂
Brownie z czerwonej fasoli jest błyskawiczne w przygotowaniu, ale smakuje tak obłędnie, że można jeść je codziennie. Podpisujemy się pod Twoim przepisem i zachęcamy do wypróbowania! 🙂
Dzięki i popieram, choć codziennie to pewnie już byłaby przesada 😉
Dzień dobry, czy fasola ma być gotowana czy z puszki?
Jedna i druga będzie ok – jeśli gotowana to powinna być bardzo miękka, żeby łatwiej się zmiksowała.
Jakiego ekstraktu waniliowego Pani używa?