Kolejny przepis na rollups, tym razem brzoskwiniowe z nutą cynamonu. W samku przypominają trochę powidła śliwkowe. Są bardzo proste w wykonaniu i na pewno posmakują dzieciom. Będą świetnym uzupełnieniem drugiego śniadania w szkole i pracy!
Składniki na 12 sztuk:
800 g brzoskwiń (obranych ze skórki i bez pestek),
łyżka ekstraktu waniliowego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki imbiru,
sok z połowy małej cytryny,
1/3 szklanki miodu (można dodać mniej jeśli owoce były bardzo dojrzałe).
Brzoskwinie miksujemy, dodajemy resztę składników i mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu, aż masa zredukuje się o połowę – ok 2 h, od czasu do czasu mieszając. Możecie pominąć ten etap, ale odradzamy – suszenie w piekarniku będzie trwało o wiele dłużej. Masę wylewamy na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia/matą silikonową. Równo rozsmarowujemy w kształt prostokąta o wymiarach ok. 24 x 20 cm i grubości nie większej niż 5 mm. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 75ºC przez 7-8 h. Długość suszenia będzie zależała od kilku rzeczy takich jak: soczystość owoców, stopień odparowania wody po gotowaniu. W deszczowe dni może trwać nieco dłużej. Pod koniec suszenia sprawdzajcie rollups co 20 minut; gotowe będą odchodzić od papieru, a przy dotknięciu powinny być delikatnie lepkie, ale nie przyklejać się do palca.
Wystudzone brzoskwiniowe rollups, można oderwać od papieru, pokroić na paski 10 x 4 cm i zwinąć w rulonik razem z nowym kawałkiem pergaminu, lub po prostu pokroić w paski i zwinąć. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku, dobrze wysuszone można zjeść nawet po 2-3 miesiącach. Smacznego!