facebook

Deser na Halloween. Czekoladowe nietoperze

0 Posted by - 28 października 2014 - Przepisy

Idealny deser na Halloween! Trochę inne cake pops czyli czekoladowe nietoperze to nasza kolejna propozycja na przerażająco smaczne słodkości :) Jeśli robiliście już kiedyś cake pops, przygotowanie nietoperzy nie będzie trudne! Ten deser na Halloween wymagaj nieco wysiłku, ale zdecydowanie warto, jeśli chcecie wyczarować coś niezwykłego… We wpisie znajdziecie również szablon, na podstawie którego przygotujecie idealne skrzydełka nietoperza – Batman zzielenieje z zazdrości :)

Składniki na 12 nietoperzy:

400 g czekoladowej ciasteczkowej masy na cake popsy (z waszego ulubionego przepisu) – polecamy artukuł o cake pops,

150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej,

małe cukierki/większe cukrowe perełki lub pokruszone cukrowe dekoracje np. takie

oraz jadalny pisak/rozpuszczona czekolada.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Uwaga, za ciepłą = zbyt płynną będzie ciężko dokładnie obrysować kształt. Najlepiej jest użyć czekolady utemperowanej instrukcje, znajdziecie np. tutaj. Drukujemy szablon (znajdziecie go w dalszej części wpisu), umieszczamy go np. na niewielkiej deseczce i przykrywamy papierem do pieczenia. Przy pomocy worka cukierniczego wyciskamy czekoladę formując skrzydła. Lepiej nałożyć grubszą warstwę czekolady, jeśli skrzydła będą zbyt cienkie mogą się połamać. Deseczkę wkładamy do lodówki, by czekolada stwardniała.

Z ciasteczkowej masy formujemy kulki, trochę większe niż na cake popsy (ważące ok. 30 gr). Skrzydła delikatnie zdejmujemy z papieru (jeśli będą stawiały opór oznacza to, że jeszcze nie zastygły) i dość głęboko wbijamy w kulki ciasta.

Deser na Halloween dekorujemy przy pomocy cukrowych ozdób/perełek – wciskajamy je w kulki i pisakiem lub czekoladą rysujemy oczy.

Nietoperze schładzamy w lodówce.

Cake pops na Halloween przechowujcie w lodówce do 5 dni.

Smacznego!

 

bat4bat5bat3battemplatebat2

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

4 Comments

  • whiness 28 października 2014 - 20:41 Reply

    Jakie cudowne! Powinnam powiedzieć straszne, ale naprawdę jestem pod wielkim wrażeniem tak starannego wykonania :)

    • Candy Company 28 października 2014 - 20:55 Reply

      Dziękuję! w smaku na szczęście nie były przerażające, wręcz przeciwnie… :)

  • Łukasz 28 października 2014 - 20:59 Reply

    O kurcze, ale pomysłowe! Wykonanie skrzydeł – pełen profesjonalizm :)

  • Aga 6 listopada 2014 - 20:29 Reply

    O! Brazylijskie brigadeiros ze skrzydlami nietoperzy 😀

  • Odpowiedz na „whinessCancel reply

    Translate »