Nie, to nie jest prawdziwa świeczka, tylko tort! Podoba Wam się? Bardzo mi się spodobał ten pomysł, a efekt końcowy jeszcze bardziej 🙂 Korciło mnie żeby już wcześniej wrzucić ten wpis, ale w nawale przedświątecznych obowiązków nie zdążyłam… Może ten tort Was jeszcze zainspiruje przed Bożym Narodzeniem? Przyznam, że nie jest to najłatwiejszy w ozdobieniu tort, ale przecież chodzi i o frajdę, a nie idealny efekt końcowy, prawda?
Upieczenie samego ciasta jest banalnie proste, wykorzystałam przepis na odwrócony piernik z żurawiną i przełożyłam go odrobiną dżemu z żurawiny i czekoladowym ganache, proste i pyszne!
Candle cake sprawi, że w waszym domu zagości prawdziwie świąteczna atmosfera!
Składniki
porcja ciasta z przepisu na odwrócony piernik z żurawiną
Przygotować ciasto według przepisu i upiec w trzech foremkach o średnicy 10 cm, całkowicie ostudzić.
Jeśli nie macie małych foremek, można upiec tort w zwykłej większej blaszce i okrągłymi foremkami wyciąć blaty (proponowałabym wybrać formę keksową, żeby ograniczyć starty ciasta).
Przełożenie
dżem żurawinowy
400 g białej czekolady
130 g śmietany kremówki 30%
Ganache najlepiej zrobić dzień wcześniej by zdążył zastygnąć.
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki i wkładamy miski. Kremówkę wlewamy do rondelka i podgrzewamy, kiedy zacznie wrzeć natychmiast zdejmujemy rondel z kuchenki i gorącą śmietanką zalewamy czekoladę, zostawiamy na 3-4 minuty. Po tym czasie delikatnie mieszamy masę szpatułką, aż cała czekolada się rozpuści. Jeśli dalej będziecie mieli kawałki czekolady w masie, postawcie miskę na kąpieli wodnej i mieszajcie, aż masą będzie całkowicie gładka. Ganache doprowadzamy do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Złożenie
Każde ciasto przekrajamy na pół. Pierwszą połówkę stawiamy na paterze lub podkładce posmarowanej niewielką ilością ganache, żeby tort był stabilny. Ciasto smarujemy dżemem i niewielką ilością ganache (tylko żeby skleić kolejne warstwy ciasta), przykrywamy kolejnym blatem i powtarzamy cały proces, aż złożymy wszystkie 6 blatów. Odkładamy tort do lodówki na ok. 30 minut, żeby masa zastygła.
Następnie obkładamy tort pozostałym ganache, starając się by boki tortu były równe i gładkie. Okrągłą foremką o średnicy podgrzewacza lub świeczki którą chcecie umieścić w torcie wycinamy na gorze tortu kółko i umieszczamy w nim świeczkę.
Uwaga świeczka nie może być zbyt gruba i długa bo tort zacznie pękać.
Ja dodatkowo udekorowałam tort masą cukrową i jadalnymi barwnikami w proszku i przyznam, że była to dekoracja dość czasochłonna. Jeśli nie chcecie się bawić w wycinanie listków z masy to możecie po prostu ozdobić tort posypkami, pierniczkami, wstążką albo niczym i tak będzie się pięknie prezentował!
Dekoracja (ściekający wosk)
100 g białej czekolady
50 g śmietany kremówki 30%
Czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odkładamy do lodówki, żeby polewa zgęstniała. Kiedy ganache osiągnie pożądaną gęstość (a powinien być bardzo gęsty, żeby uzyskać efekt jak u mnie) łyżeczką nakładamy niewielką ilość polewany na wierzch tortu, żeby nieco zamaskować świeczkę, a następnie ostrożnie oblewamy krawędzie tortu pozwalając masie swobodnie spłynąć i utworzyć strużki wosku.
Tort dobrze jest odstawić jeszcze na ok. 1 h do lodówki, żeby wszystko dobrze stężało. Przechowywany w lodowce będzie dobry, aż do 7 dni.
A teraz możecie już zapalać świeczkę i cieszyć się świątecznym tortem!
Uups, it seems I forgot about the English intro, so here it goes…
No, no it’s not a real candle, it’s candle cake! Do you like it? I loved the idea of a candle and a cake but the final effect I loved even more. The temptation to post this cake earlier was very strong but there was so much to do before Christmas, all the baking, gift shoping. So usually I had a huge backlog on my to do list…
I admit it’s not the easiest cake to decorate (baking is easy peasy) but hey, it’s not all about the perfectly decorated cake, but having fun while making it look like a real candle!
Recipe is really easy, I made mine stacking upside down cranberry gingerbread cakes and using some cranberry jam and white chocolate ganache as a filling.
Let me tell you that this cake has it all: the looks and the taste, and Chrismtas candle cake brings up the Christmas atmosphere, it really does!
Makes 1 10 inch cake, almost 6 inch high.
Ingredients
1 upside down cranberry gingerbread cake
Prepare the cake according to recipe and bake in three 4 inch round cake pans. If you don’t have small cake pans you can try baking the cake in a regular pan and cut out the layers using large cookie cutter.
Filling
cranberry jam (or a very thick sauce)
4oo g chopped white chocolate
130 g heavy cream
Heat the cream and when it will start to simmer immediately remove from the heat and pour over the chocolate. Let stand for 3-4 minutes and stir with a spatula until ganache is smooth. Cool to the room temperature and place in fridge for at least few hours or preferably over night to set.
Cut each each cake in half so that you end up with six layers. Put a little bit of ganache on your cake stand or cake board and cover it with the first layer (cake will be more stable if you do this) spread some cranberry jam and a little bit of ganache on top and cover with the next layer. Repeat until all the layers are assembled. Place the cake in fridge for 30 minut before frosting.
Frost with the remaining ganache, try to keep the sides smooth. With a small cookie cutter in a size of a candle you’re going to place in your cake, tealight candles work the best. Cut circle in the middle of the top of your cake, place the candle in side.
Decoration (drizzling candle wax)
100 g chopped white chocolate
50 g heavy cream
Melt the chocolate and cream in a double boiler and when slightly warm place in the fridge until it thickens but (not sets completely) about 1 h. If you want to achieve thick drizzled wax, the chocolate must be quite thick, or you can go with thinner drizzle – it’s up to you.
After decorating put the cake in the fridge for another 1 h to make sure it sets properly.
I decorated mine with some gum paste and edible color dust, you can use a ribbon, little gingerbread cookies or sprinkles. Even „naked” the cake will impress your family and guests 🙂
And now the last thing to do is to light your cake and enjoy the Christmas!
18 komentarzy
Przepiękny!!!!!! Robi klimat, no no
Dziękuję 🙂
Super pomysł na tort :0
Wow, that is just gorgeous! Almost too pretty to eat. But not quite… 😛
Thank you June! I didn’t hesitate and eat two pieces 🙂
How clever and beautiful looking cake I have ever seen! Also it is interesting to see how you lay out your blog post. I have been thinking how I can manage my blog in two languages (English and Japanese).
How gorgeous. I love this idea and can’t wait to give it a go.
Wow! This cake is absolutely stunning! Looks so delicious, too!
That’s so stunning. I’ve never seen a cake like this before, I love the idea and the end result looks amazing.
Looks wonderful and delicious!
Robi wrażenie 😀
Witaj Piękny tort Mam pytanie… 1. Patrząc na ten tort rozumiem, że można kłaść/przyklejać figurki z masy cukrowej na ganache (czy to z białej czy ciemnej czekolady)?
2. I jeszcze jedno- czy taki tort posmarowany ganache można obłożyć cały masą cukrową? 3. Czy może lepiej na ganache nałożyć cienką warstwę kremu maślanego i dopiero wtedy masę cukrową? Będe bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo jutro zabieram sie za tort dla przyjaciółki Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję 🙂 ad 1. Można jak najbardziej, ganache nie rozpuszcza masy cukrowej, najlepiej za pomocą rozpuszczonej czekolady i ad 2. wystarczy sam ganache, można go przed nałożeniem masy cukrowe zwilżyć pędzelkiem z wodą, żeby masa się lepiej przykleiła. Pozdrawiam!
Ale jesteś szybka! dziękuję! A zapomniałam jeszcze spytać, czy ganache można barwić barwnikami spożywczymi jak krem maślany? Mam barwniki w paście Wiltona.
Tak, ja barwię, tylko mam barwniki w żelu innej firmy i nie wiem jak działa Wilton… 🙂
Dziękuję Ci! Bardzo mi pomogłaś
Och! Ten tort sprawił, że nie moge wprost doczekać się Świąt! Pisałam już kilka razy, ale napisze znowu: masz cudowny blog! Piękne zdjęcia, nieszablonowe przepisy. To powiew świeżości. Pieczenie to moje hobby, ale ostatnio trochę oklapłam, nie czułam się zainspirowana, wszystki eprzepisy wydawały się podobne, ale teraz znów chcę piec! I robić takie cuda 🙂 Bo dekorowanie tortów to moja pasja 🙂 Szkoda tylko, że znajomi proszący o torty, głownie dla dzieciakó, koniecznie chcą firgurki z masy cukrowej :-/ A ja uwielbiam wyciskać kwiatki z krmeu maślanego 🙂
Jeszcze raz dzięki za tyle komplementów <3 Dobrze czasem usłyszeć, że kogoś to inspiruje! Teraz to Ty mi dałaś motywację do działania 🙂 To prawda, że figurki rządzą, ale na szczęście ludzie szybko przekonują się do innych form dekoracji - spróbuj połączyć figurki i kwiaty w dekoracji, a gwarantuję, że Twoi znajomi szybko się do nich przekonają! Pozdrawiam!