facebook

Christmas candle cake. Tort świeczka

0 Posted by - 21 grudnia 2015 - ciasta z owocami / fruit cakes, piernik / gingerbread, Przepisy, tort/ layer cake

Nie, to nie jest prawdziwa świeczka, tylko tort! Podoba Wam się? Bardzo mi się spodobał ten pomysł, a efekt końcowy jeszcze bardziej :) Korciło mnie żeby już wcześniej wrzucić ten wpis, ale w nawale przedświątecznych obowiązków nie zdążyłam… Może ten tort Was jeszcze zainspiruje przed Bożym Narodzeniem? Przyznam, że nie jest to najłatwiejszy w ozdobieniu tort, ale przecież chodzi i o frajdę,  a nie idealny efekt końcowy, prawda?

Upieczenie samego ciasta jest banalnie proste, wykorzystałam przepis na odwrócony piernik z żurawiną i przełożyłam go odrobiną dżemu z żurawiny i czekoladowym ganache, proste i pyszne!

Candle cake sprawi, że w waszym domu zagości prawdziwie świąteczna atmosfera!

Składniki

porcja ciasta z przepisu na odwrócony piernik z żurawiną

Przygotować ciasto według przepisu i upiec w trzech foremkach o średnicy 10 cm, całkowicie ostudzić.

Jeśli nie macie małych foremek, można upiec tort w zwykłej większej blaszce i okrągłymi foremkami wyciąć blaty (proponowałabym wybrać formę keksową, żeby ograniczyć starty ciasta).

Przełożenie

dżem żurawinowy

400 g białej czekolady

130 g śmietany kremówki 30%

Ganache najlepiej zrobić dzień wcześniej by zdążył zastygnąć.

Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki i wkładamy miski. Kremówkę wlewamy do rondelka i podgrzewamy, kiedy zacznie wrzeć natychmiast zdejmujemy rondel z  kuchenki i gorącą śmietanką zalewamy czekoladę, zostawiamy na 3-4 minuty. Po tym czasie delikatnie mieszamy masę szpatułką, aż cała czekolada się rozpuści. Jeśli dalej będziecie mieli kawałki czekolady w masie, postawcie miskę na kąpieli wodnej i mieszajcie, aż masą będzie całkowicie gładka. Ganache doprowadzamy do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Złożenie

Każde ciasto przekrajamy na pół. Pierwszą połówkę stawiamy na paterze lub podkładce posmarowanej niewielką ilością ganache, żeby tort był stabilny. Ciasto smarujemy dżemem i niewielką ilością ganache (tylko żeby skleić kolejne warstwy ciasta), przykrywamy kolejnym blatem i powtarzamy cały proces, aż złożymy wszystkie 6 blatów. Odkładamy tort do lodówki na ok. 30 minut, żeby masa zastygła.

Następnie obkładamy tort pozostałym ganache, starając się by boki tortu były równe i gładkie. Okrągłą foremką o średnicy podgrzewacza lub świeczki którą chcecie umieścić w torcie wycinamy na gorze tortu kółko i umieszczamy w nim świeczkę.

Uwaga świeczka nie może być zbyt gruba i długa bo tort zacznie pękać.

Ja dodatkowo udekorowałam tort masą cukrową i jadalnymi barwnikami w proszku i przyznam, że była to  dekoracja dość czasochłonna. Jeśli nie chcecie się bawić w wycinanie listków z masy to możecie po prostu ozdobić tort posypkami, pierniczkami, wstążką albo niczym i tak będzie się pięknie prezentował!

Dekoracja (ściekający wosk)

100 g białej czekolady

50 g śmietany kremówki 30%

Czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odkładamy do lodówki, żeby polewa zgęstniała. Kiedy ganache osiągnie pożądaną gęstość (a powinien być bardzo gęsty, żeby uzyskać efekt jak u mnie) łyżeczką nakładamy niewielką ilość polewany na wierzch tortu, żeby nieco zamaskować świeczkę, a następnie ostrożnie oblewamy krawędzie tortu pozwalając masie swobodnie spłynąć i utworzyć strużki wosku.

Tort dobrze jest odstawić jeszcze na ok. 1 h do lodówki, żeby wszystko dobrze stężało. Przechowywany w lodowce będzie dobry, aż do 7 dni.

A teraz możecie już zapalać świeczkę i cieszyć się świątecznym tortem!

Bake yourself a Christmas candle cake, decoration and a dessert in one! Cranberry Gingerbread cake and white chocolate ganache just deliciousBake yourself a Christmas candle cake, decoration and a dessert in one! Cranberry Gingerbread cake and white chocolate ganache just deliciousBake yourself a Christmas candle cake, decoration and a dessert in one! Cranberry Gingerbread cake and white chocolate ganache just delicious

Uups, it seems I forgot about the English intro,  so here it goes…

No, no it’s not a real candle, it’s  candle cake! Do you like it? I loved the idea of a candle and a cake but the final effect I loved even more. The temptation to post this cake earlier was very strong but there was so much to do before Christmas, all the baking, gift shoping. So usually I had a huge backlog on my to do list…

I admit it’s not the easiest cake to decorate (baking is easy peasy) but hey, it’s not all about the perfectly decorated cake, but having fun while making it look like a real candle!

Recipe is really easy, I made mine stacking upside down cranberry gingerbread cakes and using some cranberry jam and white chocolate ganache as a filling.

Let me tell you that this cake has it all: the looks and the taste, and Chrismtas candle cake brings up the Christmas atmosphere, it really does!

Makes 1 10 inch cake, almost 6 inch high.

Ingredients

1 upside down cranberry gingerbread cake

Prepare the cake according to recipe and bake in three 4 inch round cake pans. If you don’t have small cake pans you can try baking the cake in a regular pan and cut out the layers using large cookie cutter.

Filling

cranberry jam (or a very thick sauce)

4oo g chopped white chocolate

130 g heavy cream

Heat the cream and when it will start to simmer immediately remove from the heat and pour over the chocolate. Let stand for 3-4 minutes and stir with a spatula until ganache is smooth. Cool to the room temperature and place in fridge for at least few hours or preferably over night to set.

Cut each each cake in half so that you end up with six layers. Put a little bit of ganache on your cake stand or cake board and cover it with the first layer (cake will be more stable if you do this) spread some cranberry jam and a little bit of ganache on top and cover with the next layer. Repeat until all the layers are assembled. Place the cake in fridge for 30 minut before frosting.

Frost with the remaining ganache, try to keep the sides smooth. With a small cookie cutter in a size of a candle you’re going to place in your cake, tealight candles work the best. Cut circle in the middle of the top of your cake, place the candle in side.

Decoration (drizzling candle wax)

100 g chopped white chocolate

50 g  heavy cream

Melt the chocolate and cream in a double boiler and when slightly warm place in the fridge until it thickens but (not sets completely) about 1 h. If you want to achieve thick drizzled wax, the chocolate must be quite thick, or you can go with thinner drizzle – it’s up to you.

After decorating put the cake in the fridge for another 1 h to make sure it sets properly.

I decorated mine with some gum paste and edible color dust, you can use a ribbon, little gingerbread cookies or  sprinkles. Even „naked” the cake will impress your family and guests :)

And now the last thing to do is to light your cake and enjoy the Christmas!

Bake yourself a Christmas candle cake, decoration and a dessert in one! Cranberry Gingerbread cake and white chocolate ganache just delicious

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

16 Comments

  • Ala 21 grudnia 2015 - 15:43 Reply

    Przepiękny!!!!!! Robi klimat, no no

  • Beata 21 grudnia 2015 - 17:54 Reply

    Super pomysł na tort :0

  • Wow, that is just gorgeous! Almost too pretty to eat. But not quite… 😛

    • Candy Company 23 grudnia 2015 - 13:12 Reply

      Thank you June! I didn’t hesitate and eat two pieces :)

  • Shihoko 26 grudnia 2015 - 00:01 Reply

    How clever and beautiful looking cake I have ever seen! Also it is interesting to see how you lay out your blog post. I have been thinking how I can manage my blog in two languages (English and Japanese).

  • Cristie | Little Big H 26 grudnia 2015 - 02:07 Reply

    How gorgeous. I love this idea and can’t wait to give it a go.

  • Marsha | Marsha's Baking Addiction 27 grudnia 2015 - 12:10 Reply

    Wow! This cake is absolutely stunning! Looks so delicious, too!

  • Carolyn 31 grudnia 2015 - 17:51 Reply

    That’s so stunning. I’ve never seen a cake like this before, I love the idea and the end result looks amazing.

  • Shadi 2 stycznia 2016 - 20:54 Reply

    Looks wonderful and delicious!

  • Sosna 4 stycznia 2016 - 14:28 Reply

    Robi wrażenie 😀

  • Gosia 23 lutego 2017 - 13:14 Reply

    Witaj Piękny tort Mam pytanie… 1. Patrząc na ten tort rozumiem, że można kłaść/przyklejać figurki z masy cukrowej na ganache (czy to z białej czy ciemnej czekolady)?
    2. I jeszcze jedno- czy taki tort posmarowany ganache można obłożyć cały masą cukrową? 3. Czy może lepiej na ganache nałożyć cienką warstwę kremu maślanego i dopiero wtedy masę cukrową? Będe bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo jutro zabieram sie za tort dla przyjaciółki Pozdrawiam serdecznie

    • Candy Company 23 lutego 2017 - 15:06 Reply

      Dziękuję :) ad 1. Można jak najbardziej, ganache nie rozpuszcza masy cukrowej, najlepiej za pomocą rozpuszczonej czekolady i ad 2. wystarczy sam ganache, można go przed nałożeniem masy cukrowe zwilżyć pędzelkiem z wodą, żeby masa się lepiej przykleiła. Pozdrawiam!

  • Gosia 23 lutego 2017 - 15:45 Reply

    Ale jesteś szybka! dziękuję! A zapomniałam jeszcze spytać, czy ganache można barwić barwnikami spożywczymi jak krem maślany? Mam barwniki w paście Wiltona.

    • Candy Company 23 lutego 2017 - 15:51 Reply

      Tak, ja barwię, tylko mam barwniki w żelu innej firmy i nie wiem jak działa Wilton… :)

  • Gosia 23 lutego 2017 - 16:30 Reply

    Dziękuję Ci! Bardzo mi pomogłaś

  • Leave a reply

    Translate »