Macie ochotę na coś słodkiego i szybkiego? Nasze chrupiące ciasteczka bez piecznia będą jak znalazł 🙂 Szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu. Przepis nawiązuje do tzw. „szyszek” albo „jeżyków”; ciastek bez pieczenia przygotowywanych z płatków owsianych, masy czekoladowej i dodatków – zajadaliśmy się nimi w dzieciństwie 🙂 W tej wersji użyliśmy białej czekolady i masła orzechowego – i odkryliśmy nowe, pyszne połączenie… Ciasteczka bez pieczenia to przepis, w którym można poeksperymentować z różnymi dodatkami, płatkami, zamiast białej czekolady użyjcie np. mlecznej! Pełna dowolność 🙂
Składniki na 15 większych ciastek:
40 g (1 szklanka) płatków Kellog’s Rice Krispies (lub mieszanki innych podobnych płatków np. Kangus, dmuchanego ryżu, prażonej pszenicy/amarantusa itp.),
230 g białej czekolady,
90 g masła orzechowego,
30 g pianek marshmallows pokrojonych na małe kawałki.
Przygotowujemy blachę/deskę do krojenia wyłożoną papierem do pieczenia (wybierzcie taką, która zmieści się w lodówce).
Pianki mieszamy z płatkami w dużej misce, odstawiamy. Czekoladę umieszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy mniej więcej połowa będzie już roztopiona dodajemy masło orzechowe i mieszamy, aż pozostała czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Czekoladę łączymy z płatkami.
Łyżką nakładamy masę formując ciastka, następnie odkładamy do lodówki, aż zastygną.
Ciasteczka bez pieczenia najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce do 7 dni.
Smacznego!