facebook

Ciasteczka bez pieczenia z marshmallows i masłem orzechowym

0 Posted by - 4 listopada 2014 - Przepisy

Macie ochotę na coś słodkiego i szybkiego? Nasze chrupiące ciasteczka bez piecznia będą jak znalazł :) Szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu. Przepis nawiązuje do  tzw. „szyszek” albo „jeżyków”; ciastek bez pieczenia przygotowywanych z płatków owsianych, masy czekoladowej i dodatków – zajadaliśmy się nimi w dzieciństwie :) W tej wersji użyliśmy białej czekolady i masła orzechowego – i odkryliśmy nowe, pyszne połączenie… Ciasteczka bez pieczenia to przepis, w którym można poeksperymentować z różnymi dodatkami, płatkami, zamiast białej czekolady użyjcie np. mlecznej! Pełna dowolność :)

Składniki na 15 większych ciastek:

40 g (1 szklanka) płatków Kellog’s Rice Krispies (lub mieszanki innych podobnych płatków np. Kangus, dmuchanego ryżu, prażonej pszenicy/amarantusa itp.),

230 g białej czekolady,

90 g masła orzechowego,

30 g pianek marshmallows pokrojonych na małe kawałki.

Przygotowujemy blachę/deskę do krojenia wyłożoną papierem do pieczenia (wybierzcie taką, która zmieści się w lodówce).

Pianki mieszamy z płatkami w dużej misce, odstawiamy. Czekoladę umieszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy mniej więcej połowa będzie już roztopiona dodajemy masło orzechowe i mieszamy, aż pozostała czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Czekoladę łączymy z płatkami.

Łyżką nakładamy masę formując ciastka, następnie odkładamy do lodówki, aż zastygną.

Ciasteczka bez pieczenia najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce do 7 dni.

Smacznego!

ciasteczka5ciasteczka3

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »