facebook

Ciasteczka cytrynowe z kokosem

0 Posted by - 2 kwietnia 2014 - Przepisy

Zapraszamy na pyszne ciasteczka cytrynowe z dodatkiem wiórków kokosowych. Wyglądają i smakują bardzo wiosennie! Są lekko kruche, z mocno wyczuwalnym aromatem cytryny. Niewielki dodatek kokosa nadaje im głębszego smaku, a wiórki przyjemnie „chrzęszczą” w trakcie jedzenia :) . Ciasteczka przypominają nam trochę rozbite jajko, a że święta wielkanocne tuż tuż… Polecamy!

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na 20 ciasteczek:

130 g mąki,

płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

szczypta soli,

90 g miękkiego masła,

100 g cukru,

skórka otarta z jednej cytryny,

1 jajko,

łyżeczka ekstraktu cytrynowego,

łyżka soku z cytryny,

40 g wiórków kokosowych,

cukier puder do obtoczenia.

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem dopieczenia i odstawiamy. W osobnej misce miksujemy masło, aż pojaśnieje i będzie puszyste. Wsypujemy cukier i skórkę z cytryny, ucieramy przez kilka minut. Dodajemy jajko i ekstrakt cytrynowy i ponownie ucieramy masę mikserem. Na końcu dosypujemy wiórki kokosowe, a po chwili mąkę i mieszamy, aż składniki mokre i suche dobrze się połączą. Ciasto odstawiamy do lodókwi na minimum godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 150ºC. Z ciasta formujemy kulki wielkości średniego orzecha włoskiego, dokładnie obtaczamy w cukrze pudrze i odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (nie spłaszczamy!). Pieczemy w 150ºC przez ok. 20 minut (brzegi ciasteczek powinny się minimalnie zarumienić). Ciastka studzimy przez kilka minut na blasze i przenosimy na kratkę.

Ciasteczka cytrynowe przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni choć najlepsze są świeże, jeszcze ciepłe :)

Smacznego!

lemoncookie

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

4 Comments

  • joduha. 3 kwietnia 2014 - 08:47 Reply

    wyglądają świetnie :) oj zrobię je na pewno :)
    Pozdrawiam

  • Nefertari 12 kwietnia 2014 - 23:37 Reply

    Mam zamiar zrobić jutro 😉 Wyglądają cudnie! :)

  • Ewa 31 grudnia 2014 - 00:30 Reply

    A mi w ogóle nie wyszły… nie dość, że wcale nie popękały… to cukier puder „wsiąkł” w trakcie pieczenia… co mogłam zrobić źle?

    • Candy Company 31 grudnia 2014 - 11:42 Reply

      Może ciasto nie było zimne i dlatego wchłonęło cukier? Bardzo ważne jest żeby ciatstka były dobrze schłodzone, obtoczone grubą warstwą cukru i natychmiast wsadzone do nagrzanego piekarnika. Pozdrawiam

    Leave a reply

    Translate »