Scroll down for English.
Pyszne, kruche domowe ciasteczka oczka z kwaskowatym dżemem z mirabelek i białą czekoladą tzw. thumbprint cookies. Idealne 🙂 Opłacało się chodzenie po chaszczach i zbieranie śliwek, a nie obyło się bez ofiar… Akurat kiedy byłam blisko sekretnego miejsca gdzie chodzę na zbiory lunął deszcz (do tej pory jakoś nie wyczyściłam ubłoconych butów), w dodatku po drodze mało nie dostałam zawału płosząc sarnę (przynajmniej wolę myśleć, że była to sarna)… Ale było warto!
Ciasta są kwaskowato – słodkie, kruche i maślane, do tego słodka biała czekolada (ale, jeśli ją pominiecie też będą pyszne). Kruche, kwaśne i słodkie to jedno z moich ulubionych zestawień. W dodatku dżem z mirabelek i kruche ciasto wyjątkowo do siebie pasują, już chodzą mi po głowie inne „wariacje na temat”. Nadwyżkę dżemu, a wyjdzie go trochę więcej niż potrzeba do ciasteczek, zużyjcie do innych ciast, albo zapasteryzujcie. Choć najrozsądniejsze będzie po prostu zrobienie podwójnej porcji ciastek!
Składniki na ok. 24 ciasteczka.
Dżem z mirabelek:
500 g mirabelek,
120 g cukru.
Mirabelki podgrzewamy w garnku (nie ma konieczności dodawania wody), aż zmiękną i puszczą sok, następnie przecieramy owoce przez sitko. Powinniśmy uzyskać ok. 1,5 szklanki pure (ok. 350 g). Do przetartych owoców dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu, aż dżem odparujue i gęstnieje, ok. 30 minut.
Ciasteczka:
200 g mąki,
50 g cukru pudru,
szczypta soli,
150 g zimnego masła
oraz nadzienie z mirabelek i biała czekolada do polania (ok. 50 g).
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą, dodajemy masło i zarabiamy kruche ciasto. Ciasto na początku jest bardzo kruszące się, ale cierpliwości, po chwili zarabiania będzie tworzyło ładną, zbitą kulę. Ja zwykle robię kruche ciasto przy pomocy malaksera.
Ciasto porcjujemy na mniejsze części, np. łyżeczką lub miarką i formujemy kulki (o średnicy ok. 2 cm). W każdej kulce kciukiem lub łyżeczką robimy wgłębienie (świetnie sprawdzają sie tu miarki, dołki wychodzą równiutkie i kształtne). W każde zagłębienie nakładamy porcję dżemu ok. 1/2-1/4 łyżeczki. Im większe wgłębienie tym lepiej, zmieści się więcej dżemu. Ciastka przekładamy na blachę lub tackę i chłodzimy w lodówce przez 20 minut (ew. w zamrażalniku przez 10 minut).
Ciasteczka oczka z mirabelkami pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 180ºC, do zarumienienia. Po upieczeniu możecie dołożyć dżemu.
Kiedy ciasteczka ostygną dekorujemy je roztopioną białą czekoladą, ewentualnie lukrem.
Przechowujemy w zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej do tygodnia.
Smacznego!
This is my first post in English so forgive me making mistakes 🙂 I’ve been struggling to write my blog in both English and Polish (maybe struggling is not the best word for it) and since I started Candy Company, over 2 years ago, I finally pulled myself together and wrote something in English. Yay!
OK, back to cookies. This year I started baking using some fruits that many people think of as weed. I don’t know how about in the rest of the world but here mirabelle plums (and many other great plants like black elder, cornelian cherry) are not very popular. At least not in baking. You see them when you are taking a walk but rarely anyone picks fruits and makes something out of them. So I thought why not give them a try? And guest what, they are not only delicious but you can make so many cakes and desserts using mirabelle plums and many other autumn fruits…
This is the first time I’m making thumbprint cookies and mirabelle plum jam too. I must say shortbread cookies and mirabelle jam go well together. Jam is a bit sour, cookies are buttery, crumbly and simply delicious! On and there’s this yummy chocolate glaze on top… I hope you’ll love them as much a I do!
Makes about 20-24 cookies.
Ingredients
200 g all-purpose flour (don’t pack flour in when measuring),
1/4 tsp salt,
1 cup unsalted butter, cold and diced,
50 g (1/3 cup) powdered sugar,
1/2 cup mirabelle plum jam (recipe below)
50 g white chocolate for the glaze.
In the bowl of your food processor blend flour, sugar, salt and butter. The dough can be crumbly at first but be patient, it will come together.
Shape dough into small balls (bit smaller than 1 inch). You can use a teaspoon to do that. Place balls on a cooking sheet and using your thumb or a measuring spoon make small indentation in each cookie. The bigger they are, the better – more place for delicious jam! Fill each with jam (about 1/4 – 1/2 tsp) and chill in refrigerator for 20 minutes.
Bake in preheated oven (350 F) for 15-18 minutes until they turn golden and jam is bubbling and cool on baking sheet. Melt chocolate in a double boiler or a microwave and drizzle cookies when cool.
Store your cookies in an airtight container for up to 1 week, but I doubt they will last this long :).
Mirabelle jam
500 g mirabelle plums (2,5 cups),
120 g sugar.
Place your plums in a pot and heat over medium heat until they are soft and start to burst. Strain plums through a fine sieve or a food mill to discard the pits. Add sugar to the pure and place back on the stove uncovered. Bring to a boil, stirring occasionally. Cook for 30 minutes, remember to stir or it will burn. Cool mirabelle plum jam. You can sterilize if you have any jam left after making thumbprint cookies.
6 komentarzy
Yum! They look so delicious. Beautiful photos:)
Thanks, I was playing with my new lense and like the result too 🙂
These are gorgeous!
Thank you Sara!
I love thumbprint cookies – these look perfect. I think I’d have to use something other than the plums, though. I doubt I could get them here. Thanks for the recipe!
I made them for the first time but I love them too! And the best part is that you can make them with any kind of fruit jam, even if you can’t get mirabelle plums 🙂