Aromatyczne, korzenne ciasto imbirowe z melasą i miodem. Wilgotne, w smaku przypomina najlepszy piernik – upieczemy je z pewnością ponownie na święta… Nasączenie lekko pikantnym syropem klonowym z miodem i imbirem wzmacnia jego wspaniały aromat i smak. Świetnie nadaje się jako blat tortu, ale posmakuje Wam również solo. Dlatego dziś proponujemy podanie go na trzy sposoby: jako torcik przełożony dżemem morelowym, z czapą śmietany o smaku syropu klonowego lub nasączone syropem. W każdej wersji smakuje bosko!
Ciasto:
90 g masła,
90 g melasy,
60 g miodu,
70 g brązowego cukru,
25 g białego cukru,
1 jajko,
130 g jogurtu greckiego,
210 g mąki,
1 łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 kopiaste łyżeczki mielonego imbiru,
szczypta soli.
Mieszamy ze sobą suche składniki. W rondelku rozpuszczamy masło, cukier melasę i miód, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy rondelek z ognia. Kiedy masa ostygnie (może być letnia) miksujemy ją z jajkiem i jogurtem, następnie dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Pieczemy w 175 ºC ok. 30 minut do suchego patyczka.
Możecie tak jak my upiec 4 mniejsze blaty o średnicy 10 cm lub 2 (albo 1) większe w formie 15-20 cm. Jeszcze ciepłe polewamy syropem (niezależnie w jakiej formie planujecie je podać).
Syrop:
2 łyżki miodu,
2 łyżki syropu klonowego,
sok z połowy cytryny,
3 cm kawałek świeżego imbiru.
Imbir siekamy, zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i gotujemy ok. 5 minut. Miód, syrop klonowy, sok z cytryny i 2 łyżki gorącego wywaru imbirowego mieszamy do połączenia składników i ciepłym syropem nasączamy ciasto.
Oraz:
200 g śmietany 36%,
3 łyżki syropu klonowego,
3 łyżki posiekanych i uprażonych orzechów laskowych
i ok. 100 g dżemu morelowego.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając syrop klonowy.
Ciasto imbirowe proponujemy podać w formie tortu, przełożone dżemem morelowym. Wierzch udekorujcie bitą śmietaną, polejcie syropem klonowym i posypcie orzechami. Możecie też pominąć przekładanie i zaserwować je tylko z bitą śmietaną lub po prostu nasączone syropem.
Smacznego!
7 komentarzy
musi byc boskie!
Takie rozgrzewające , korzenne smaki ! Pycha :))
wygląda wspaniale, a smakuje zapewne jeszcze lepiej! 🙂
Gdzie dostane melase?
Melasa jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, powinna być również w większych supermarketach np. Almie. Kupowałam ją też kiedyś przez Internet (allegro). Pozdrawiam
Można zamienić melasę jakimś innym składnikiem? np. miodem?
Można w tych samych proporcjach – płynnym miodem (najlepiej ciemnym np. spadziowym/gryczanym), ewentualnie syropem z agawy, klonowym lub golden syrup, ale aromat będzie wtedy trochę inny. Zmniejszyłam tylko ilość cukru bo miód i inne syropy są słodsze od melasy. Pozdrawiam 🙂