Dziś do kawy ciasto pietruszkowe z miodem orzechami laskowymi i skórką pomarańczową. Pietruszkę przyswajam w każdej postaci, zwłaszcza tą pieczoną, która jest niesamowicie słodka. Ten fakt sprawia, że często zastanawiam się czemu tak mało używamy jej w deserach? Skoro ciasto marchewkowe zyskało tak niesamowitą popularność, czemu nie dać szansy ciastu pietruszkowemu? Pietruszka ma silniejszy i bardziej charakterystyczny aromat, ale mi to odpowiada. Skórka pomarańczowa dodaje ciastu charakteru, świetnie komponuje się z aromatami korzennymi, pietruszką i orzechami. I krem, nie zapominajcie o kremie! Pycha 🙂
Przepis pochodzi z tej strony. EDIT – w oryginalnym przepisie jest mowa o pasternaku, użyłam pietruszki bo w tym cieście można je stosować zamiennie, jedno i drugie świetnie się sprawdzi.
Składniki na formę 20-22 cm
Ciasto
120 g mąki ryżowej
90 g mąki owsianej (można zastąpić pszenną razową lub zwykłą w wersji z glutenem*
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
ziarna z 1 laski wanilii
1/2 łyżeczki imbiru
1/8 łyżeczki goździków
1/4 łyżeczki soli
225 g pietruszki (2 większe korzenie)
skórka z 1 pomarańczy
4 jajka
180 ml (3/4 szkl.) miodu
180 ml (3/4 szkl.) oleju np. słonecznikowego
*Ciasto można zrobić w wersji z mąką pszenną. Dodajemy wtedy 210 g zwykłej mąki pszennej, lub mieszankę 120 g mąki pszennej i 90 g mąki pszennej razowej.
Pierwsze 9 składników (suche) przesiewamy i odkładamy.
Jajka ubijamy krótko mikserem do uzyskania luźnej piany, dodajemy miód, olej i ponownie krótko miksujemy. Mieszamy ze startą na drobnych oczkach pietruszką i skórką pomarańczową, następnie dodajemy suche składniki i krótko mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Pieczemy ok. 40 minut w 175 C, lub do suchego patyczka. Studzimy.
Krem
250 g mascarpone
1-2 łyżki miodu (lub syropu klonowego)
oraz ok. 125 g orzechów laskowych
kandyzowana skórka pomarańczowa
Mascarpone mieszamy z miodem, smarujemy wierzch ciasta. Orzechy grubo siekamy i prażymy, kiedy ostygna posypujemy nimi i skórką krem mascarpone.
Smacznego!
6 komentarzy
Też robiłam to ciasto z tego przepisu i bardzo mi i moim gościom smakowało – wszyscy dziwili się, że jest z pietruszki 🙂
Moi też 🙂
Ciasta z pietruszką jeszcze nie jadłam… Wygląda apetycznie 🙂
Trzeba w takim razie nadrobić pietruszkowe eksperymenty! 🙂
Czy pietruszkę można zastąpić pasternakiem?
Można 🙂