Sama nie wiem, który miesiąc lubię najbardziej, aktualnie jest to czerwiec – uwielbiam wszechobecny ciężki i słodki zapach czarnego bzu, lip i akacji, to taka miła odmiana po smogowym zimowym powietrzu… Czarny bez to kolejna niesamowita roślina, która można wykorzystać na tysiące sposobów od syropów z kwiatów i owoców po ciasta, lody itp. Szkoda tylko, ze ten urodzaj trwa tak krótko.
Ostatnio wpadł mi w oko przepis na bezglutenowe ciasto z bzem i polentą. Jest przepyszne, bardzo aromatyczne, wilgotne. Zrezygnowałam z nasączania ciasta syropem z oryginalnego przepisu, by niepotrzebnie go nie dosładzać – a aromaty bzu wzmocniłam dodając do ciasta kwiaty. Dodatek skórki cytrynowej i wilgotność ciasta sprawia, że kojarzy mi się z najlepszym ciastem drożdżowym 🙂
Ciasto trochę się kruszy przy krojeniu, dlatego można cześć polenty zastąpić mąka kukurydzianą, pomaga też schłodzenie go w lodówce. Najlepsze jest na drugi i trzeci dzień.
Oryginalny przepis podaje foremkę 20 cm, ale ciasto wyszło trochę za wysokie i za długo się piekło, dlatego sugeruję upiec je w większej tortownicy.
Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na formę 22-23 cm
Ciasto
250 g miękkiego masła
220 g cukru pudru
150 g pistacji, grubo posikanych (niesolonych)
100 g mąki migdałowej
200 g polenty (lub 150 g polenty i 50 g mąki kukurydzianej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu greckiego
3 duże jajka
sok z skórka z 1 cytryny
3/4 szklanki kwiatów czarnego bzu
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (dno, boki smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 170 C.
Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, ok. 10 minut.
Przesiewamy mąkę migdałową z polenta i proszkiem do pieczenia, mieszamy z pistacjami i dodajemy do masy maślanej. Następnie dodajemy kolejno jogurt i po jednym jajku, po każdym dodaniu miksując ok. 2-3 minuty.
Dodajmy skórkę i sok z cytryny, dokładnie mieszamy i na końcu wsypujemy kwiaty bzu.
Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut, lub do suchego patyczka.
Polewa jogurtowa
200 g jogurtu greckiego
1-2 łyżeczki cukru pudru
pistacje i kwiaty bzu do dekoracji
opcjonalnie syrop z kwiatów bzu do podania
Jogurt mieszamy z cukrem i polewamy wystudzone ciasto, dekorujemy pistacjami i bzem.
Podajemy z syropem, miodem i kwiatami bzu.
Smacznego!
2 komentarze
Jak zawsze oryginalnie i pięknie… Można jeść oczami 🙂
Dziękuję 🙂