facebook

Coconut ice. Krajanka kokosowa

0 Posted by - 9 stycznia 2014 - Przepisy

W pierwszym poście w Nowym Roku zapraszamy na coconut ice – popularne w Anglii kokosowe biało-różowe kostki. Są bardzo słodkie i kokosowe, nie oprzecie się pokusie zjedzenia nastepnej :) Zrobicie je w 5 minut, a do ich przygotowania potrzeba tylko 3 składników. Wyglądają uroczo i romantycznie! Coconut ice będzie świetnym oddatkiem do weselnych słodkich bufetów, lub jako słodki podarunek na Walentynki!

Składniki na ok. 30 kostek:

180 g wiórków kokosowych,

230 g skondensowanego, słodzonego mleka z puszki,

250 g cukru pudru,

różowy barwnik.

Przygotowujemy niewielką foremkę ok. 15 x 15 cm (lub keksówkę albo plastikowy pojemnik) delikatnie natłuszczamy  ją olejem i wykładamy papierem do pieczenia.  Jeśli używacie barwnika najwygodniej jest podzielić składniki na pół i każdą warstwę przygotować osobno, będzie Wam łatwiej zabarwić masę (jest dość zbita).

Do dużej miski wlewamy połowę mleka skondensowanego i dodajemy 125 g cukru pudru, dokładnie mieszamy i dosypujemy 90 g wiórków kokosowych. Masę możecie zagnieść ręką, powinna mieć konsystencję kruchego ciasta. Pierwszą warstę rozprowadzamy w pojemniku, wyrównujemy. Pozostałe mleko i cukier mieszamy w misce, dodajemy barwnik i mieszamy, aż masa będzie miała jednolity różowy kolor. Dosypujemy resztę wiórków i zagniatamy. Gotową masę wykładamy na białą warstwę i wyrównujemy. Całość powinna mieć ok. 2,5 – 3 cm wysokości.

Możecie też przygotować masę ze wszystkich składników i dopiero na końcu podzielić ją na dwie części i jedną z nich zabarwić. Jest to o tyle trudniejsze, że barwnik będzie trudniej rozprowadzić  i masa może mieć niejednolity kolor. Będziecie też musieli się trochę namęczyć przy ugniataniu.

Coconut ice kładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Kroimy ostrym nożem na kwadraty 2,5 x 2,5 cm. Przechowujemy do 10 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

cocnut icecocnut icecocnut icecocnut ice

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

14 Comments

  • Kura Domowa 9 stycznia 2014 - 11:14 Reply

    Matko jakie to piękne. Kojarzy mi się z kinderbalem:)

    • Candy Company 9 stycznia 2014 - 11:16 Reply

      Dziękuję! Mi się kojarzy nie wiedzieć czemu z watą cukrową… może to przez kolor:)

  • babeczka 9 stycznia 2014 - 14:39 Reply

    Ale się pięknie prezentuje. Oczywiście, że zapisuję przepis!

  • Natalie 9 stycznia 2014 - 15:11 Reply

    Nie wiem dla czego ale od razu na myśl przyszła mi laka Barbie ! To takie łakocie w jej kolorze 😉

    • Candy Company 9 stycznia 2014 - 22:32 Reply

      Jakoś tak wyszło – wszystko na różowo:)

  • wedelka 9 stycznia 2014 - 15:27 Reply

    Świetne :) Ciekawa jestem jak smakuje :)

  • Łucja 9 stycznia 2014 - 21:05 Reply

    ależ piękne kosteczki :) aż się proszą by je zjeść 😀

  • Socialite Pro 21 września 2014 - 08:05 Reply

    We stumbled over here from a different web page and thought I might check things out.
    I like what I see so now i’m following you.
    Look forward to looking over your web page repeatedly.

  • Ola 11 maja 2015 - 07:13 Reply

    Dzień dobry, jak długo mogą stać poza lodówką? Chodzi mi o to, czy nadają się na przyjęcie, czy się nie rozpuszczą podczas upałów?

    • Candy Company 11 maja 2015 - 07:44 Reply

      Krajanki, kiedy już zastygnie, w ogóle nie trzeba przechowywać w lodówce (wkładamy do lodówki, żeby masa szybciej stężała). Duża ilość cukru powoduje, że kostki się nie psują i trzymają kształt nawet w ciepłe dni (są trochę jak cukierki) także na imprezę będą jak znalazł tylko proszę pamiętać, że są naprawdę bardzo słodkie. W przepisie podałam 10 dni, ale mogłyby stać nawet do 2 tygodni. Pozdrawiam :)

  • Piraniax 13 grudnia 2015 - 16:12 Reply

    Niby takie proste a mi nie wyszło O.o
    1. Od czego zależy żeby zgęstniało? Różowa warstwa mi w miarę stwardniała a biała jest dosyć rzadka i wygląda nieciekawie i się rozpada ;/
    2. Czy można dać mniej cukru? Do każdej połówki dałam 100g pudru i wyszło to strasznie słodkie, czy możnaby zmiejszyć cukru np do 30g?

    • Candy Company 13 grudnia 2015 - 17:35 Reply

      Masa zastyga pod wpływem cukru dlatego nie można go dać mniej, a z tego co piszesz dałaś 50 g mniej – to wbrew pozorom dużo. Ewentualnie można zagęszczać masę wiórkami. Jeśli masa po wymieszaniu nie ma konsystencji kruchego ciasta to jest za rzadka i trzeba dodać więcej cukru lub spróbować zagęścić ją wiórkami. Masa twardnieje z upływem czasu, więc proponuję dać jej jeszcze szansę i odłożyć do jutra. Wiem, że coconut ice jest ekstremalnie słodki, ale taki właśnie ma być :) Pozdrawiam!

      • Piraniax 13 grudnia 2015 - 17:45 Reply

        Dziękuję za odpowiedź 😉 oj to niedobrze ;/ ja uwielbiam słodkie rzeczy ale reszta domowników nie za bardzo za cukrem więc spróbuję zagęścić kokosem innym razem, a jak nie wyjdzie to niestety będę musiała zrezygnować z tego przepisu ;/ wiem że twardnieje z upływam czasu ale moje siedziały ponad dobę w lodówce i nie stwardniały wystarczająco

        • Candy Company 13 grudnia 2015 - 17:53 Reply

          U mnie jest na odwrót domownicy uwielbiają wszystko co słodkie, a dla mnie coconut ice to była już przesada :) Następnym razem najlepiej sprawdzić konsystencję, jeśli tak jak pisałam będzie jak kruche ciasto to jest ok, jeśli nie – zagęszczać .

    Leave a reply

    Translate »