W pierwszym poście w Nowym Roku zapraszamy na coconut ice – popularne w Anglii kokosowe biało-różowe kostki. Są bardzo słodkie i kokosowe, nie oprzecie się pokusie zjedzenia nastepnej 🙂 Zrobicie je w 5 minut, a do ich przygotowania potrzeba tylko 3 składników. Wyglądają uroczo i romantycznie! Coconut ice będzie świetnym oddatkiem do weselnych słodkich bufetów, lub jako słodki podarunek na Walentynki!
Składniki na ok. 30 kostek:
180 g wiórków kokosowych,
230 g skondensowanego, słodzonego mleka z puszki,
250 g cukru pudru,
różowy barwnik.
Przygotowujemy niewielką foremkę ok. 15 x 15 cm (lub keksówkę albo plastikowy pojemnik) delikatnie natłuszczamy ją olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli używacie barwnika najwygodniej jest podzielić składniki na pół i każdą warstwę przygotować osobno, będzie Wam łatwiej zabarwić masę (jest dość zbita).
Do dużej miski wlewamy połowę mleka skondensowanego i dodajemy 125 g cukru pudru, dokładnie mieszamy i dosypujemy 90 g wiórków kokosowych. Masę możecie zagnieść ręką, powinna mieć konsystencję kruchego ciasta. Pierwszą warstę rozprowadzamy w pojemniku, wyrównujemy. Pozostałe mleko i cukier mieszamy w misce, dodajemy barwnik i mieszamy, aż masa będzie miała jednolity różowy kolor. Dosypujemy resztę wiórków i zagniatamy. Gotową masę wykładamy na białą warstwę i wyrównujemy. Całość powinna mieć ok. 2,5 – 3 cm wysokości.
Możecie też przygotować masę ze wszystkich składników i dopiero na końcu podzielić ją na dwie części i jedną z nich zabarwić. Jest to o tyle trudniejsze, że barwnik będzie trudniej rozprowadzić i masa może mieć niejednolity kolor. Będziecie też musieli się trochę namęczyć przy ugniataniu.
Coconut ice kładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Kroimy ostrym nożem na kwadraty 2,5 x 2,5 cm. Przechowujemy do 10 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
14 komentarzy
Matko jakie to piękne. Kojarzy mi się z kinderbalem:)
Dziękuję! Mi się kojarzy nie wiedzieć czemu z watą cukrową… może to przez kolor:)
Ale się pięknie prezentuje. Oczywiście, że zapisuję przepis!
Nie wiem dla czego ale od razu na myśl przyszła mi laka Barbie ! To takie łakocie w jej kolorze 😉
Jakoś tak wyszło – wszystko na różowo:)
Świetne 🙂 Ciekawa jestem jak smakuje 🙂
ależ piękne kosteczki 🙂 aż się proszą by je zjeść 😀
We stumbled over here from a different web page and thought I might check things out.
I like what I see so now i’m following you.
Look forward to looking over your web page repeatedly.
Dzień dobry, jak długo mogą stać poza lodówką? Chodzi mi o to, czy nadają się na przyjęcie, czy się nie rozpuszczą podczas upałów?
Krajanki, kiedy już zastygnie, w ogóle nie trzeba przechowywać w lodówce (wkładamy do lodówki, żeby masa szybciej stężała). Duża ilość cukru powoduje, że kostki się nie psują i trzymają kształt nawet w ciepłe dni (są trochę jak cukierki) także na imprezę będą jak znalazł tylko proszę pamiętać, że są naprawdę bardzo słodkie. W przepisie podałam 10 dni, ale mogłyby stać nawet do 2 tygodni. Pozdrawiam 🙂
Niby takie proste a mi nie wyszło O.o
1. Od czego zależy żeby zgęstniało? Różowa warstwa mi w miarę stwardniała a biała jest dosyć rzadka i wygląda nieciekawie i się rozpada ;/
2. Czy można dać mniej cukru? Do każdej połówki dałam 100g pudru i wyszło to strasznie słodkie, czy możnaby zmiejszyć cukru np do 30g?
Masa zastyga pod wpływem cukru dlatego nie można go dać mniej, a z tego co piszesz dałaś 50 g mniej – to wbrew pozorom dużo. Ewentualnie można zagęszczać masę wiórkami. Jeśli masa po wymieszaniu nie ma konsystencji kruchego ciasta to jest za rzadka i trzeba dodać więcej cukru lub spróbować zagęścić ją wiórkami. Masa twardnieje z upływem czasu, więc proponuję dać jej jeszcze szansę i odłożyć do jutra. Wiem, że coconut ice jest ekstremalnie słodki, ale taki właśnie ma być 🙂 Pozdrawiam!
Dziękuję za odpowiedź 😉 oj to niedobrze ;/ ja uwielbiam słodkie rzeczy ale reszta domowników nie za bardzo za cukrem więc spróbuję zagęścić kokosem innym razem, a jak nie wyjdzie to niestety będę musiała zrezygnować z tego przepisu ;/ wiem że twardnieje z upływam czasu ale moje siedziały ponad dobę w lodówce i nie stwardniały wystarczająco
U mnie jest na odwrót domownicy uwielbiają wszystko co słodkie, a dla mnie coconut ice to była już przesada 🙂 Następnym razem najlepiej sprawdzić konsystencję, jeśli tak jak pisałam będzie jak kruche ciasto to jest ok, jeśli nie – zagęszczać .