Szukacie oryginalnej przekąski do ślubnego słodkiego bufetu, a może planujecie przyjęcie dla małej księżniczki? Proponujemy uroczy, różowy cukierkowy popcorn! Prezentuje się wyjątkowo efektownie, a jego przygotowanie jest proste i nie zajmie Wam dużo czasu… Słodko-słony smak cukierkowego popcornu przypadnie do gustu nie tylko fanom takiego połączenia. Polecamy na wiosnę :).
Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
120 g gotowego popcornu,
80 g cukru,
40 ml śmietany kremówki 30%,
40 ml pełnego mleka 3,2%,
1 łyżeczka corn syrup (można pominąć albo dodać domowy zamiennik),
szczypta soli,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
różowy barwnik spożywczy.
Popcorn przesypujemy do dużej miski i odstawiamy. Przygotowjemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia oraz termometr cukierniczy. Jeśli nie macie termometru przeczytajcie ten wpis.
Cukier, mleko, śmietankę razem z corn syrupem i solą umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Syrop doprowadzamy do temperatury 112ºC (232 ºF) czyli tzw. soft ball stage, a następnie zdejmujemy go z kuchenki. To ważne by osiągnął odpowiednią temperaturę, dzięki temu popcorn będzie chrupiący.
Do gorącego syropu dodajemy ekstrakt waniliowy, barwnik i mieszamy. Następnie wlewamy go do popcornu i dokładnie rozprowadzamy. Popcorn przekładamy na blachę i na chwilę odstawiamy. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 100ºC. Kiedy się nagrzeje wkładamy do niego blachę i suszymy ok. 45 minut, co 15 minut mieszając.
Gotowy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Uwaga! Ta przekąska ma duże właściwości higroskopijne i popcorn może szybko stać się gumiasty. Lepiej nie przygotowujecie go gdy wilgotność powietrza jest duża.