facebook

Cukierkowy popcorn

2 Posted by - 24 marca 2014 - Przepisy

Szukacie oryginalnej przekąski do ślubnego słodkiego bufetu, a może planujecie przyjęcie dla małej księżniczki? Proponujemy uroczy, różowy cukierkowy popcorn! Prezentuje się wyjątkowo efektownie, a jego przygotowanie jest proste i nie zajmie Wam dużo czasu… Słodko-słony smak cukierkowego popcornu przypadnie do gustu nie tylko fanom takiego połączenia. Polecamy na wiosnę :).

Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

120 g gotowego popcornu,

80 g cukru,

40 ml śmietany kremówki 30%,

40 ml pełnego mleka 3,2%,

1 łyżeczka corn syrup (można pominąć albo dodać domowy zamiennik),

szczypta soli,

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

różowy barwnik spożywczy.

Popcorn przesypujemy do dużej miski i odstawiamy. Przygotowjemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia oraz termometr cukierniczy. Jeśli nie macie termometru przeczytajcie ten wpis.

Cukier, mleko, śmietankę razem z corn syrupem i solą umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Syrop doprowadzamy do temperatury 112ºC (232 ºF) czyli tzw. soft ball stage, a następnie zdejmujemy go z kuchenki. To ważne by osiągnął odpowiednią temperaturę, dzięki temu popcorn będzie chrupiący.

Do gorącego syropu dodajemy ekstrakt waniliowy, barwnik i mieszamy. Następnie wlewamy go do popcornu i dokładnie rozprowadzamy. Popcorn przekładamy na blachę i na chwilę odstawiamy. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 100ºC. Kiedy się nagrzeje wkładamy do niego blachę i suszymy ok. 45 minut, co 15 minut mieszając.

Gotowy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Uwaga! Ta przekąska ma duże właściwości higroskopijne i popcorn może szybko stać się gumiasty. Lepiej nie przygotowujecie go gdy wilgotność powietrza jest duża.

popcorn3popcorn2

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »