Sorbet cytrusowy z nutką melisy to zdrowsza i mniej kaloryczna – choć równie smaczna! – alternatywa dla lodów. Jest orzeźwiający, nie za słodki i ma wspaniały cytrusowy aromat. Zamiast sorbetu możecie zrobić lody na patyku, lub dodać nieco tequili i przygotować mrożonego drinka… Cytrusowy sorbet jest banalnie prosty w przygotowaniu, choć czasochłonny – pracę najlepiej rozłożyć na dwa dni. Zdecydowanie polecamy na letnie przyjęcia.
Składniki na ok. 750 ml:
sok z 3 średnich pomarańczy,
sok z 1 limonki,
sok z 2 cytryn,
0,75 szklanki cukru,
480 ml wody,
skórka z 1 cytryny,
pełna garść liści melisy.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, a następnie zdejmujemy z palnika i odstawiamy. Po 10 minutach płyn odcedzamy i kiedy całkowicie przestygnie władamy do lodówki na kilka godzin.
Jeśli robicie lody w maszynie dalej postępujcie zgodnie z instrukcją.
Jeśli nie, przelejcie płyn do pudełka i przełóżcie do zamrażalnika. Co 30 minut sorbet należy zmiksować (w sumie 6-8 razy), do momentu, aż lody całkowicie zamarzną.
Przed podaniem wyjmijcie sorbet na ok. 20 minut do lodówki, będzie się lepiej nakładać.
Smacznego!
1 comment
Świetny pomysł! Cytrusowe sorbety to jedne z moich ulubionych, bo naprawdę nieźle orzeźwiają 😀
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
teenkitchen-blog.blogspot.com