facebook

Cytrusowy sorbet z melisą

0 Posted by - 30 czerwca 2014 - Przepisy

Sorbet cytrusowy z nutką melisy to zdrowsza i mniej kaloryczna – choć równie smaczna! – alternatywa dla lodów. Jest orzeźwiający, nie za słodki i ma wspaniały cytrusowy aromat. Zamiast sorbetu możecie zrobić lody na patyku, lub dodać nieco tequili i przygotować mrożonego drinka… Cytrusowy sorbet jest banalnie prosty w przygotowaniu, choć czasochłonny – pracę najlepiej rozłożyć na dwa dni. Zdecydowanie polecamy na letnie przyjęcia.

Składniki na ok. 750 ml:

sok z 3 średnich pomarańczy,

sok z 1 limonki,

sok z 2 cytryn,

0,75  szklanki cukru,

480 ml wody,

skórka z 1 cytryny,

pełna garść liści melisy.

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut, a następnie zdejmujemy z palnika i odstawiamy. Po 10 minutach płyn odcedzamy i kiedy całkowicie przestygnie władamy do lodówki na kilka godzin.

Jeśli robicie lody w maszynie dalej postępujcie zgodnie z instrukcją.

Jeśli nie, przelejcie płyn do pudełka i przełóżcie do zamrażalnika. Co 30 minut sorbet należy zmiksować (w sumie 6-8 razy), do momentu, aż lody całkowicie zamarzną.

Przed podaniem wyjmijcie sorbet na ok. 20 minut do lodówki, będzie się lepiej nakładać.

Smacznego!

sorbet2sorbet3

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

1 Comment

  • Milena 30 czerwca 2014 - 15:16 Reply

    Świetny pomysł! Cytrusowe sorbety to jedne z moich ulubionych, bo naprawdę nieźle orzeźwiają 😀

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    teenkitchen-blog.blogspot.com

  • Leave a reply

    Translate »