Dzisiaj przepis na pyszne cytrynowe cake pops w sam raz do lemoniady 🙂 Mają apetyczny aromat, ale nie są aż tak intensywnie cytrynowe w smaku, dlatego polecamy je nie tylko fanom cytrusów. Jeśli to Wasze pierwsze podejście do „ciasteczkowych lizaków” zapraszamy do przeczytania wpisu o cake pops.
Składniki na ok 16 lizaków:
350 g ciasta ucieranego,
60 g mascarpone,
120 g lemon curd,
skórka z całej cytryny,
sok z połówki cytryny,
250 g białej czekolady + łyżka oleju/candy melts,
żółty barwnik do czekolady (opcjonalnie),
patyczki do lizaków.
Zaczniemy od przygotowania ciasta i lemon curd, można to zrobić dzień wcześniej. Poniżej znajdziecie nasze przepisy na jedno i drugie. Jeśli macie swoje, sprawdzone możecie przejść dalej do instrukcji wykonania lizaków. Ważne jest tylko, żeby do ciasta ucieranego dodać skórkę i sok z cytryny dla wzmocnienia cytrynowego aromatu w cake popsach.
Składniki na cytrynowe ciasto ucierane:
170 g miękkiego masła,
szklanka drobnego cukru,
3 jajka,
1 1/4 szklanki mąki,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
skórka otarta z 2 cytryn,
sok z 1 cytryny.
Mąkę przesiewamy, z solą i proszkiem do pieczenia, odkładamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku miksując po każdym dodaniu. Do masy wrzucamy skórkę i sok z cytryny, mieszamy, a następnie dodajemy mąkę z proszkiem i solą. Miksujemy do połączenia składników. Pieczemy w dowolnej średniej wielkości formie (ok. 24 cm) w 180ºC przez 45 minut, lub do suchego patyczka. Studzimy.
Składniki na lemon curd:
4 cytryny (sok i skórka),
2 jajka,
4 żółtka,
200 g cukru,
60 g masła.
Na kuchence, na średnim ogniu ustawiamy garnek z małą ilością wody (lemon curd będziemy przygotowywać w kąpieli wodnej), woda powinna delikatnie wrzeć. W międzyczasie w misce mieszamy sok z cytryn, cukier, jajka i żółtka, a następnie dodajemy masło pokrojone w kosteczkę (już nie mieszamy). Miskę ustawiamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając ok. 10 minut. Masa powinna znacznie zgęstnieć do konsystencji budyniu. Gdy zacznie oblepiać szpatułkę zostawiamy masę na jeszcze ok. 2 minuty, cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z kuchenki. Ciepły lemon curd przecieramy przez sito, dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy i przekładamy do pojemnika. Wierzch przykrywamy folią spożywczą by nie wytworzył się kożuch, odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowanie cake pops:
Ciasto ucierane kruszymy, dodajemy mascarpone, lemon curd, sok i skórkę z cytryny, zagniatamy i wstawiamy do zamrażalnika na 15 minut. Następnie wyjmujemy, odrywamy kawałki tej samej wielkości i formujemy kulki, układamy na blasze/pojemniku wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy barwnik i dobrze mieszamy by uzyskać jednolity kolor, przygotowujemy patyczki. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Końcówkę patyczka zanurzamy w czekoladzie i wtykamy w środek kulki (uważajcie, by nie przebić jej na wylot). Cake pops wkładamy ponownie do zamrażarki, patyczkami do góry na 15 minut.
Cake pops można oblewać czekoladą na dwa sposoby:
Tradycyjnie: Ponownie podgrzewamy czekoladę, wyjmujemy lizaki i zanurzamy w polewie. Starajcie się nie kręcić lizakiem podczas zanurzania, żeby nie spadł. Nadmiar czekolady usuwamy delikatnie uderzając lizakiem o krawędź dłoni. Obejrzyjcie film z wpisu o cake pops.
Lub, jeśli chcecie uzyskać „wzorki” jak na naszych lizakach należy całkowicie zamrozić cake pops. Następnie pojedynczo wyjmujemy je z zamrażarki i zanurzamy w polewie. Czekolada będzie bardzo szybko zastygać i wtedy można łyżeczką, lub palcami (ubierzcie cienkie rękawiczki) uformować nadmiar czekolady we wzorki. W upalne dni ten sposób lepiej się sprawdza!
Gotowe cake pops wbijamy w przygotowany stojak, kiedy czekolada zastygnie można je poukładać „do góry nogami” na talerzu lub pozostawić na stojaku.
Smacznego!
10 komentarzy
Jakie cudne 🙂
a cukier w lemon curd? w skladnikach jest a w przepisie nie …
Oczywiście, bez cukru się nie obejdzie! Już poprawione 🙂
🙂 zrobilam w niedziele tartaletki z lemon curd i …. sukces! zebralam mase komplementow – niesamowicie pyszne, dziekuje za przepis:))
Bardzo się cieszę 🙂 U mnie za każdym razem cieszą się największym powodzeniem!
cudnie wygladają, zbilżają sie urodziny mojej mamy i na pewno je wypróbuje!! mama jest fanką cytryn w dodatkach i tu moje pytanie o lemon curd – czy da sie zrobić z niego sos? marzą mi się na ta uroczystość domowe lody z sosem cytrynowym, ale lemon curd z przepisów, z których robiłam do tej pory zawsze wychodził gęsty – bardziej do nakladania łyżeczką lub posmarowania warstwy ciasta niż polania czegokolwiek… czy da się zmodyfikować przepis, zeby wyszedł typowy sos? pozdrawiam!
Mam nadzieję, że nie odpowiadam za późno 🙂 Oczywiście da się zrobić z lemon curd sos, można zmniejszyć ilość żółtek do 2 i dać 1 jajko, jeśli przed podaniem będzie za gęsty można go rozwodnić sokiem z cytryny i np. odrobiną śmietanki 36% (lekko podgrzany też będzie bardziej płynny) – proporcje podaję trochę na oko, ale powinny się sprawdzić. Pozdrawiam!
Witam 🙂 właśnie przymierzam się do zrobienia tych popsów, ale zastanawiam się czy ciasto ubierano można zastąpić biszkoptem? Pozdrawiam 🙂
Można, ale nie polecam, biszkopt jest bardziej suchy i mniej stabilny – a dodatek masła w ciecie ucieranym sprawia, że cake popsy lepiej trzymają kształt i są bardziej zwarte. Cake popsy na biszkopcie ciężej obtaczać w czekoladzie.
Chciałabym zrobić te popsy, ale.. Zamiast lemon curd użyć dżemu cytrynowego. Czy to ma szansę się utrzymać?