Do końca lata zostało już tylko 16 dni! Dobrze wykorzystajcie ten czas 🙂 Możecie na przykład wypróbować czekoladki malinowe z kardamonem na zimno, zamiast lodów. Skoro można mrozić prawie wszystko to czemu nie czekoladki? Możecie śmiało skusić się na kilka! Urzekły nas pięknym, głębokim malinowym kolorem nadzienia i ciekawymi składnikami. Są bardzo zdrowe, bez dodatku cukru, za to z gorzką czekoladą o wysokiej zawartości kakao. Nadzienie ma ciekawy posmak, ciężko odgadnąć co w nim jest (poza malinami oczywiście), świetnie współgra z czekoladą. Deser nie za słodki, zdrowy, no i prezentuje się naprawdę wspaniale!
Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na ok. 15 większych czekoladek:
200 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao,
łyżka oleju rzepakowego lub innego,
2-3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie).
Masa:
280 g malin (najlepiej lekko zmrożone),
1/2 szklanki orzechów nerkowca, namoczonych w wodzie ok. 3-4 godziny,
1/2 szklanki posiekanych daktyli,
2 łyżki soku z cytryny, sól,
1/2 łyżeczki kardamonu (lub mniej/więcej do smaku).
Przygotowujemy silikonowe foremki do pralinek, lub inne pojemniczki (nadadzą się również papierowe papilotki, po zamrożeniu nie ma problemu z wyjęciem z nich czekoladki). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju. Możecie dodać do czekolady kremówkę (wtedy pomińcie olej) – masa będzie bardziej kremowa, ale trudniejsza do rozsmarowania. My dolną warstwę przygotowaliśmy z kremówką, a górną bez. Połowę czekolady przekładamy do foremek i wstawiamy je do zamrażarki na czas przygotowania nadzienia. Wszystkie składniki masy miksujemy (orzechy wcześniej odsączamy), aż do uzyskania gładkiego kremu. Nadzienie wykładamy do foremek i przykrywamy pozostałą czekoladą. Zamrażamy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Przed podaniem przełóżcie czekoladki do lodówki na ok. 1 godzinę by zdążyły zmięknąć. My przygotowaliśmy czekoladki malinowe w większych foremkach, ale wygodniej jest je zjadać gdy są mniejsze i nie trzeba ich kroić. Smacznego!
2 komentarze
Świetne ! 🙂
Dziękuję:)