facebook

Czekoladki z masłem orzechowym

0 Posted by - 29 września 2014 - Przepisy

Czekoladki z masłem orzechowym mmmhh… Masło orzechowe i czekolada to jedno z naszych ulubionych połączeń, Wam też kojarzy się jesiennie? Dziś mamy dla Was szybki przepis na pyszne czekoladki, jeśli jedliście kiedyś amerykańskie Reese’s to nie musimy nic więcej dodawać :) Jeśli nie –  Czekoladki Reese’s, są bardzo popularne w USA, w sieci znajdziecie pełno przepisów zainspirowanych tymi słodyczami: ciasta, desery co tylko chcecie… Zapraszamy do wypróbowania przepisu :) W prosty, domowy sposób przygotujecie smakowite słodko-słone małe co nieco do kawy, do pracy albo po prostu pocieszenie na jesienną chandrę… Ten deser łatwo jest przygotować w wersji wegańskiej!

Składniki na ok. 20 czekoladek:

100 czekolady gorzkiej,

100 g czekolady mlecznej,

100 g masła orzechowego,

łyżeczka miodu (niekoniecznie)

oraz grubo mielona sól morska.

Formę do mini muffinek wykładamy papilotkami. Przygotowanie czekoladek wygląda podobnie jak w tym przepisie.

Przygotowujemy nadzienie, masło orzechowe mieszamy z miodem i wkładamy do lodówki na 30 minut do godziny. Chłodzenie nie jest konieczne, po prostu ułatwia przygotowanie czekoladek.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nakładamy niewielką ilość na dno papilotek (niecałą łyżeczkę) tak by czekolada sięgała do 1/3 wysokości papierków. Odkłdamy na 5 minut, żeby czekolada nieco zastygła. Następnie z nadzienia formujemy niewiekie kulki i wciskamy je delikatnie w czekoladę, kulki powinny być mniejsze niż średnica papilotek. Jeśli nie schłodziliście nadzienia nałóżcie je łyżeczką i lekko spłaszcie.

Pozostałą czekoladą przykrywamy nadzienie z masła orzechowego. Posypujemy solą morską.

Blachę wkładamy do lodówki na czas zastygnięcia czekolady.

Czekoladki z masłem orzechowym przechowujemy do 14 dni. Jeśli będziecie trzymać je w lodówce, przed podaniem powinny postać w temperaturze pokojowej przez ok. 30 minut.

Smacznego!

peanutbutter cups2peanutbutter cups3peanutbutter cups4

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • gin 2 października 2014 - 20:21 Reply

    Cudowne maleństwa, podziwiam :)

  • Milu 11 listopada 2014 - 20:49 Reply

    robiłam dokładnie takie z jakieś 5-6 lat temu ! :)

  • Leave a reply

    Translate »