facebook

Domowe cukierki mleczne o smaku czekoladowym

0 Posted by - 15 września 2014 - Przepisy

Pyszne domowe cukierki o mleczno czekoladowym smaku, jedne z najlepszych domowych łakoci jakie mieliśmy okazję jeść i przygotowywać :) Czekoladowe, delikatnie mleczne, z lekkim aromatem miodu –  po prostu smak dzieciństwa… Są miękkie, minimalnie kruche. Domowe cukierki będą pyszną i zdrową alternatywą dla cukierków ze sklepu albo oryginalnym prezentem. Ich przygotowanie nie jest trudnie ani skomplikowane (choć w końcowym etapie przyda się mocna ręka) – wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i gotowe. Spróbujcie zrobić je razem z dziećmi! Polecamy :)

Składniki na ok. 30 cukierków:

1/2 szklanki płynnego miodu,

1/4 szklanki gorzkiego kakao,

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

1 łyżka roztopionego masła,

1/4 szklanki cukru pudru,

szczypa soli,

1 do 1 i 1/4 szklanki mleka w proszku

oraz pocięty na 8 x 12 cm kawałki papier do piecznia.

W dużej misce łączymy ze sobą miód, przesiane kakao i ektrakt waniliowy, następnie rozprowadzamy roztopione masło, a po chwili cukier puder, sól i mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Do masy dodajemy partiami mleko w proszku (po 1/4 szklanki) i mieszamy całość łyżką. Kiedy masa stanie bardzo gęsta i będzie zbyt cieżko mieszać ją przy pomocy łyżki zacznijcie ją zagniatać ręką, jak ciasto. Dosypujemy mleko w proszu do momentu kiedy masa będzie w dalszym lekko klejąca w dotyku, ale będzie można z niej uformować kulę trzymającą kształt.

Kulę z masy wykładamy na papier do pieczenia lekko posmarowany olejem/masłem i pozostawiamy na ok. 10 minut. Zauważycie, że trochę się „rozleje” i spłaszczy. Przed rozpoczęciem krojenia masę można jeszcze delikatnie rozpłaszczyć by nadać cukierkom pożądaną wysokość. Natłuszczonym nożem wycinamy cukierki o rozmiarach mniej więcej 5 x 1,5 cm i zawijamy w przygotowane papierki.

Mleczne domowe cukierki przechowujemy w temp. pokojowej do 7 dni, w lodówce do 2 tygodni.

Smacznego!

cukierki2cukierki3

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

4 Comments

  • Konczi i Szpileczka 15 września 2014 - 10:33 Reply

    Nie robiłam jeszcze takich cukierasów, a to świetny pomysł!!

  • Angie 15 września 2014 - 11:23 Reply

    Muszą być pyszne: ) Nie robiłam jeszcze takich domowych i chyba czas to zmienić: )

  • Nenecha 15 września 2014 - 12:56 Reply

    Ojej, może trochę jak kakaowe krówki, co? Muszę wypróbować, bo patrząc na Twoje zdjęcie aż by się chciało jednego chwycić! :]]
    Pozdrawiam! N.

    • Candy Company 15 września 2014 - 13:08 Reply

      Tylko trochę :) w krówki nie mają tego mlecznego posmaku… Koniecznie wybróbuj!

    Leave a reply

    Translate »