Czas na szmpańską zabawę! Zaskoczcie swoich gości na karnawałowym przyjęciu podając im drinka w galaretce. Prezentuje się bardzo oryginalnie, i tak też smakuje. Możecie je przyrządzić z każdego alkoholu i podać w ten sposób Wasz ulubiony drink. My proponujemy coś bardziej klasycznego czyli szampana z nutką gruszki i wanilii. Jello shot są delikatne w smaku, nie zawierają dużej ilości alkoholu – na pewno przypoadną do gustu wielbicielom galaretek i żelków 🙂
Ostatnio bardzo modne są drinki w różnej postaci, w lecie polecamy popsicles czyli morożne drinki – lody na patyku przepis na pyszne i orzeźwiające lody na patyku, z tequilą znajdziecie u nas tutaj.
Zainspirowane tym przepisem.
Składniki na ok. 28 pojedynczych lub 14 podwójnych jello shot:
Poncz gruszkowy:
2 gruszki,
skórka i sok z połowy cytryny,
pół laski wanilii,
łyżka cukru
oraz 400 ml szampana lub prosecco (300 + 100 ml),
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
30 g żelatyny,
20 g cukru lub więcej do smaku.
Poncz gruszkowy można zastąpić kompotem lub sokiem gruszkowym, proponujemy wtedy podwoić jego ilość (do ok. 1/2 szklanki) i odpowiednio zmiejszyć ilość szampana by smak gruszki był bardziej wyczuwalny.
Gruszki obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w niewielkim garnuszku. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, łyżkę cukru i przekrojoną laskę wanilii. Zalewamy niewielką ilością wody (ok. szklanka) tak by gruszki były prawie całkiem porzykryte i podgrzewamy. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 30 minut by odparować większość płynu, powinno zostać ok. 1/3 – 1/4 szklanki. Poncz gruszkowy odcedzamy i okładamy.
Przygotowujemy niewielką formkę lub pojemnik (10 x 15 cm), lekko natłuszczamy. Można go wyłożyć folią spożywczą by ułatwić wyjęcie galaretki.
Do drugiego garnuszka wlewamy 300 ml szampana i posypujemy go żelatyną, i odstawiamy na chwilę by żelatyna napęczniała. Dodajemy 20 cukru i podgrzewamy szampana na niewielkim ogniu, aż żelatyna i cukier całkiem się rozpuszczą. Nie doprowadzamy do wrzenia!
Następnie zdejmujemy garnek z kuchenki, dolewamy pozostałego szampana, poncz gruszkowy i ekstrakt waniliowy i mieszamy. Płyn wylewamy do przygotowanej foremki i odstwiamy na kilka godzin do lodówki, aż galaterka stężeje.
Jello shot kroimy ostym nożem na kwadraty lub foremkami wycinamy kształty. Podajemy mocno schłodzone.
My położyliśmyy na sobie dwie porcje jello shot, wbiliśmy w nie cake topper i opruszyliśmy ozdobną posypką – robią wrażenie! 🙂
Smacznego!