facebook

Drożdżowe rogaliki z czerwonymi porzeczkami, melisą i białą czekoladą

0 Posted by - 13 lipca 2016 - ciasta drożdżowe, ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy

Nie ma nic równie pysznego niż świeże, ciepłe drożdżowe rogaliki! Ciasta drożdżowe to smak mojego dzieciństwa i coraz częściej do nich wracam. Tym razem padło na rogaliki. Przepis wzięłam ze starej książki babci, tej samej, z której korzystałam przy babce warszawskiej. Znowu okazała się niezawodna! Zmniejszyłam jedynie ilość cukru bo z lukrem i białą czekoladą było za słodko… Pieczenie odbyło się w domu babci w Pińczowie, zdjęcia robiłam w starym sadzie, a wszystkie kuchenne akcesoria wzięłam z babcinej kuchni. Byłoby bardziej realistycznie chyba tylko, gdyby piekła je moja babcia :)

Rogaliki z porzeczkami są miękkie, pachnące, słodkie, ale zarazem kwaskowate od porzeczek. Zajadałam się nimi na ciepło i na zimno (nie tylko ja) :)

Przepis na ciasto pochodzi z książki kucharskiej mojej babci, niestety brak w niej tytułu i autora…

Składniki na ok. 36 małych rogalików lub ok. 20 większych.

Ciasto drożdżowe

2 jajka

250 ml letniego mleka

100 g roztopionego masła

100 g drobnego cukru

500 g mąki

7 g drożdży instant (lub 20 g świeżych)

Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe, odkładamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h.

Ciasto można zrobić też w maszynie do pieczenia chleba. Do misy wkładamy najpierw mokre, potem suche składniki i ustawiamy program dough.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą formujemy na kształt kuli i wałkujemy  na placek grubości ok. 1-1,5 cm. Rogaliki prawdopodobnie będziecie piec na dwie raty jak ja. Najpierw zużyłam dwie części ciasta, trzecią odłożyłam i rozwałkowałam w trakcie pieczenia pierwszej partii.

Cienko smarujemy kremem z melisą, następnie dżemem porzeczkowym i posypujemy niewielką ilością porzeczek. Placki kroimy na trójkąty i zawijamy jak rogaliki. Z ciasta można też zrobić bułeczki z nadzieniem. Rogaliki odkładamy ponownie do napuszenia na 20-30 minut.

Rogaliki z czerwonymi porzeczkami pieczemy ok. 25-30 minut lub do zarumienienia w temperaturze 175 C. Lukrujemy po wystudzeniu lub wcale :) Najlepsze zaraz są po upieczeniu, ale po kilku dniach też nic im nie brakuje!

Krem z melisą

100 g białej czekolady

50 g kwaśnej śmietany 18 %

2 duże żółtka

duża garść liści melisy

Żółtka mieszamy ze śmietaną na gładką masę, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę i podgrzewamy na kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści dodajemy liście melisy i często mieszając podgrzewamy jeszcze ok. 5 minut.

Krem odkładamy na 30 minut, wyjmujemy liście melisy i zostawiamy do zastygnięcia na minimum 1 h.

Dżem porzeczkowy

450 g czerwonych porzeczek

2 łyżki cukru

Odkładamy  garść porzeczek, resztę prażymy z cukrem, aż powstanie gęsta marmolada, ok. 30 minut lub dłużej.

Lukier

kilka łyżek skondensowanego mleka słodzonego

cukier puder

Cukier puder stopniowo przesiewamy do mleka skondensowanego i ucieramy, aż do uzyskania gęstego lukru.

brioche rolls with red currant filling, white chocolate and lemon balmbrioche rolls with red currant filling, white chocolate and lemon balmbrioche rolls with red currant filling, white chocolate and lemon balmbrioche rolls with red currant filling, white chocolate and lemon balmbrioche rolls with red currant filling, white chocolate and lemon balm

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • koszyk-prezentow.pl 16 lipca 2016 - 10:22 Reply

    Uwielbiam porzeczki, ale niestety ciasto drożdżowe mi po prostu nie wychodzi. Zdjęcia przepiękne.

    • Candy Company 18 lipca 2016 - 20:42 Reply

      Kiedyś prawie nie piekłam ciast drożdżowych, ale się do nich przekonałam :) Polecam używanie maszyny do chleba, do wyrabiania ciast drożdżowych (jeśli masz), nigdy mnie jeszcze nie zawiodła! Tak samo drożdże instant, kilka razy skułam się na tych świeżych…

    Leave a reply

    Translate »