Ciepłe drożdżówki dyniowe najlepszym sposobem na jesienną chandrę! Może jest to związane ze wspomnieniami z dzieciństwa (i smakami), ale ciasto drożdżowe to dla mnie comfort food. Mam różne rodzaje comfort food: czekoladę, kruche ciasto i ciasteczka, ale przede wszystkim ciasto drożdżowe. Już sama myśl o ciepłej domowej drożdżówce z kruszonką poprawia mi nastrój! Też tak macie? Dlatego na bure jesienne popołudnia i poranki dyniowe drożdżówki ze śliwkami i orzechową kruszonką będą idealne (dynia <3 !!).
Jak drożdżówki to również kruszonka! Zamiast tradycyjnej zrobiłam orzechowo owsianą, jest przepyszna. Do wykorzystania przy innych ciastach zamiast tej zwykłej.
Zdjęcia też wyszły ponure i jesienne, w moim ulubionym klimacie moody food photography 🙂
Składniki na ok. 9 dużych drożdżówek lub 18 mniejszych
Ciasto
1 jajko
2 żółtka
100 g cukru
70 g pure z dyni (1/4 szklanki)
60 ml soku pomarańczowego (1/4 szklanki)
120 ml mleka (1/2 szklanki)
500 g mąki
7 g drożdży instant
szczypta mielonych goździków i cynamonu
90 g roztopionego masła
4 datyle i 4 orzechy pekan drobno posiekane (lub włoskie)
oraz
jajko do smarowania
Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe (ok. 20-25 minut), odkładamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h.
Dla maszynistów
Mokre składniki mieszamy trzepaczką. W misie maszyny umieszczamy najpierw mokre, następnie suche składniki i na końcu drożdże i ustawiamy program dough. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i postępujemy jak w poniższym przepisie.
Po wyrośnięciu
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy kółka (9 większych o średnicy ok. 11 cm, lub 16 mniejszych o średnicy 8 cm), resztę ciasta kroimy na cieniutkie wałeczki.
Kółka układamy na blaszce, smarujemy krawędzie jajkiem. Po 2 wałeczki zawijamy jak warkocz i robimy „gniazdko” na każdym krążku ciasta, końce mocno ściskamy, żeby się ni rozkleiły. Do gniazdka nakładamy po 1-2 łyżeczki powideł dyniowych oraz po 1-3 połówki śliwek (w zależności od rozmiaru drożdżówek). Odkładamy w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. 30 minut.
Przed pieczeniem drożdżówki dyniowe smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20-35 minut w 175 C (mniejsze 20 minut, większe ok 25 minut).
Nadzienie
200 g domowych powideł dyniowych (zrobicie je na szybko w czasie wyrastania ciasta)
10-17 śliwek węgierek
Orzechowa kruszonka
50 g mieszanki orzechów i ziaren (u mnie orzechy włoskie, laskowe, migdały, pekan, nerkowce, ziarna słonecznika i wiórki kokosowe)
30 g miękkiego masła
30 g cukru pudru z brązowego cukru (lub zwykłego)
1-2 łyżki mąki owsianej
szczypta mielonych goździków
Orzechy podprażamy na patelni do lekkiego zarumienienia. Po wystudzeniu rozdrabniamy w malakserze, ale nie mielimy na makę! Mieszamy z resztą składników. Jeśli kruszonka jest zbyt klejąca dodajcie trochę więcej mąki owsianej, jeśli zasycha można dodać drobinę masła.
Smacznego!
4 komentarze
Drożdżowki jak z katalogu, super wyglądają te warkocze a nadzienie śliwkowo – dyniowe na pewno smakuje cudnie
Oj, tak – dynia i śliwki smakują razem super, bardzo jesiennie 🙂 Dziękuję!
Wygląda super. Hmm, a można czymś to puree z dyni zastąpić?
Do ciasta zamiast pure można dać taką samą ilość soku pomarańczowego (czyli w sumie 120 ml) lub mleko, a powidła dyniowe można zastąpić innym ulubionym dżemem lub powidłami śliwkowymi, ale to już będzie inny smak 🙂