Korzenne babeczki z cynamonowym serkiem i śliwką. Są błyskawiczne w przygotowaniu, smaczne i nie za słodkie – taki klasyczny jesienny wypiek. Bardzo długo pozostają wilgotne. Choć warto je wypróbować nie tylko przy na Halloween, będą świetnym uzupełnieniem przyjęcia z tej okazji. Nie zapomnijcie tylko ozdobić ich cake toppers w kształcie kapelusza wiedźmy!
Przepis pochodzi z tej strony
Składniki na 12 babeczek:
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki oleju,
2 jajka,
szklanka pure dyniowego,
1 i 3/4 szklanki mąki,
1/4 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki proszku,
szczypta soli,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i kardamonu.
Cynamonowy serek:
300 g serka kremowego,
45 g cukru pudru,
1,5 łyżeczki cynamonu,
oraz 12 śliwek.
Mokre składniki i cukier roztrzepujemy trzepaczką, osobno mieszamy mąkę z przyprawami, proszkiem, sodą i solą. Miksujemy mokre z suchymi do połączenia składników. Przygotowujemy formę do muffinek wyłożoną papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce ciasta, wciskami w nie wydrylowana śliwkę oraz łyżeczkę serka (ok. 1/3 przygotowanego serka na 12 muffinek) i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w 175ºC ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy babeczki wystygną smarujemy je pozostałym serkiem i ozdabiamy kapeluszami wiedźmy.
Smacznego!
2 komentarze
Jakieś to śliczne! 🙂
Dzięki, a tak naprawdę to niewiele przy nich roboty:)