facebook

Dyniowe babeczki ze śliwką

1 Posted by - 30 października 2013 - Przepisy

Korzenne babeczki z cynamonowym serkiem i śliwką. Są błyskawiczne w przygotowaniu, smaczne  i nie za słodkie – taki klasyczny jesienny wypiek. Bardzo długo pozostają wilgotne. Choć warto je wypróbować nie tylko przy na Halloween, będą świetnym uzupełnieniem przyjęcia z tej okazji. Nie zapomnijcie tylko ozdobić ich cake toppers w kształcie kapelusza wiedźmy!

Przepis pochodzi z tej strony

Składniki na 12 babeczek:

3/4 szklanki cukru,

1/2 szklanki oleju,

2 jajka,

szklanka pure dyniowego,

1 i 3/4 szklanki mąki,

1/4 łyżeczki sody,

1/2 łyżeczki proszku,

szczypta soli,

1 łyżeczka cynamonu,

1/2 łyżeczki imbiru,

po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i kardamonu.

Cynamonowy serek:

300 g serka kremowego,

45 g cukru pudru,

1,5 łyżeczki cynamonu,

oraz 12 śliwek.

Mokre składniki i cukier roztrzepujemy trzepaczką, osobno mieszamy mąkę z przyprawami, proszkiem, sodą i solą. Miksujemy mokre z suchymi do połączenia składników. Przygotowujemy formę do muffinek wyłożoną papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce ciasta, wciskami w nie wydrylowana śliwkę oraz łyżeczkę serka (ok. 1/3 przygotowanego serka na 12 muffinek) i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w 175ºC ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy babeczki wystygną smarujemy je pozostałym serkiem i ozdabiamy kapeluszami wiedźmy.

Smacznego!

 

 

dyniowe babeczki dyniowe babeczki

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • whiness 30 października 2013 - 07:40 Reply

    Jakieś to śliczne! :)

    • Candy Company 30 października 2013 - 16:34 Reply

      Dzięki, a tak naprawdę to niewiele przy nich roboty:)

    Leave a reply

    Translate »