facebook

Dyniowe drożdżówki à la tort

1 Posted by - 8 listopada 2013 - Przepisy

Ostatni przepis z naszego jesiennego słodkiego bufetu. Dyniowe ślimaczki z cynamonem, bardzo jesienna klasyka.  Aromatyczne, wilgotne ciasto z dodatkiem mleczka kokosowego, rodzynek i orzechów tworzy z nadzieniem cynamonowym naprawdę dobraną parę! Prawda, że upieczone w okrągłej foremce i polane lukrem przypominają smakowity tort? Spróbujcie i przekonajcie się, że te dyniowe drożdżówki nadają się nie tylko na drugie śniadanie, ale również jako efektowny deser…

Składniki na ok. 9 dużych drożdżówek lub ok. 14 mniejszych:

50 g roztopionego masła,

240 g pure z dyni*,

1/2 szklanki mleczka kokosowego (ewentualnie śmietany kremówki, tłustego lub skondensowanego mleka),

1 duże jajko,

100 g cukru,

520 g mąki,

2 łyżeczki cynamonu,

po 1/2 łyżeczki imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej i goździków,

szczypta soli,

110 g bakalii (żurawina, rodzynki, dowolne orzechy),

7 g suchych drożdży.

Nadzienie:

100 g rozpuszczonego masła,

80 g białego cukru,

70 g brązowego cukru,

2 łyżeczki cynamonu,

1/2 łyżeczki imbiru,

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

1/4 łyżeczki kardamonu.

Lukier:

kilka łyżek cukru pudru,

łyżka ekstraktu waniliowego,

woda.

Zdecydowanie polecamy Wam podprażyć orzechy przed dodaniem do ciasta, zyskają piękny aromat! Mokre składniki mieszamy w jednej misce, suche w drugiej, następnie łączymy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h, powinno podwoić objętość. Do ciasta możecie użyć również świeżych drożdży, ale osobiście polecamy Wam drożdże instant. Jeszcze nigdy nas nie zawiodły, są też prostsze w obsłudze… W między czasie przygotowujemy nadzienie: masło mieszamy z cukrem i przyprawami, odstawiamy.

Kiedy ciasto wyrośnie ponownie krótko je wyrabiamy, rozwałkowujemy na kształt prostokąta (o wymiarach mniej więcej jak duża prostokątna blacha), ciasto powinno mieć grubość ok. 1 cm. Smarujemy je nadzieniem i zwijamy wzdłuż krótszego boku. Następnie kroimy ostrym nożem na plastry, zależnie od tego w jakiej blaszce zamierzacie piec drożdżówki – jeśli chcecie uzyskać wysoki „tort” proponujemy pociąć ciasto na maksymalnie 9 fragmentów i upiec je w małej tortownicy (17 – 21 cm), lub pokrójcie ciasto na ok. 14 bułeczek i upieczcie w większej foremce (26 cm średnicy). Ciasto pieczemy w 180ºC : wysoki tort ok. 1 h (pod koniec możecie przykryć je folia aluminiową by za bardzo się nie spiekło), niższy 35 – 40 min.

Ciepłe ciasto polewamy lukrem, choć równie dobre jest bez…

Smacznego!

* Duże znaczenie ma to jakiej dyni użyjecie. Najlepsza będzie francuska zielona dynia, jest dość popularna nie powinniście mieć kłopotu ze znalezieniem jej – to najlepsza naszym zdaniem dynia do słodkich wypieków. Możecie użyć też  innej odmiany, ważne jest by miała intensywny pomarańczowy kolor i lekko słodkawy smak.

Pupmpkin brioche with cinnamon filling like a layer cakePupmpkin brioche with cinnamon filling like a layer cakePupmpkin brioche with cinnamon filling like a layer cake

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

1 Comment

  • Agnieszka 21 listopada 2013 - 20:55 Reply

    Świetny pomysł. Apetycznie.

  • Leave a reply

    Translate »