facebook

Egzotyczny mini torcik z kaki, mango i kokosem

0 Posted by - 25 lutego 2016 - ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy, tort/ layer cake

Z gwiazd wracam na ziemię i od razu w egzotyczne klimaty :) Pierwszy z tropikalnych wpisów to kolejny już przepis z wykorzystaniem kaki. Deser ewoluował i upiekłam kilka wersji  zanim powstała ta ostateczna… Zaczęło się od miechunki (znanej też jako physalis albo rodzynek brazylijski), z której chciałam zrobić dekorację. A potem dodałam jeszcze kaki, mango i kokosa. Nie wiem jak wy, ale kiedy patrzę na te zdjęcia to myślę o plaży i palmach :)

Przygotowałam wersję mini bo wszystko mini podoba mi się bardziej, ale zdecydowanie praktyczniej będzie upiec zwykły tort. Ciasto kokosowo-serowe nie zawiera żadnych spulchniaczy dlatego bardzo ważne jest jego dobre napowietrzenie podczas ubijania (pamiętajcie też o tym, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej!). Lekki krem ze śmietanki kokosowej i kremówki idealnie pasuje do owocowego nadzienia z mango i kaki.

Składniki na tort o średnicy 23 cm lub 8-9 mniejszych torcików.

Przepis na ciasto znalazłam tutaj, reszta sama się zrobiła :)

Ciasto kokosowe

115 g serka kremowego do kanapek

140 g masła

1,5 szkl cukru

25 g wiórków kokosowych (1/3 szklanki i 2 łyżki)

1/4 szkl śmietanki kokosowej

3 jajka

1,5 szkl mąki

Formę 23 cm natłuszczamy i wysypujemy mąką, lub wykładamy papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło, jajka i ser wyjmujemy je z lodówki kilka godzin wcześniej. To bardzo ważne by ciasto ładnie wyrosło. W przepisie nie ma żadnych środków spulchniających, a ciasto wyrasta dzięki napowietrzeniu masy w trakcie miksowania.

Serek i masło ucieramy na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i puszysta, ok. 5-7 minut. Dodajemy cukier i ucieramy kolejne kilka minut. Dodajemy wiórki i śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Wbijamy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.

Na końcu, stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Na tym etapie ciasto można przemiksować, więc uważajcie.

Ciasto pieczemy przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka.

Krem kokosowy

100 g śmietanki kokosowej

300 g śmietany kremówki 36%

3 łyżki cukru pudru

Śmietankę kokosową i kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.

Nadzienie owocowe

1/2 dojrzałego kaki

1/2 dojrzałego mango

2-3 łyżeczki likieru kokosowego

sok z połowy limonki

Nadzienie najlepiej zrobić dzień wcześniej. Kaki i mango kroimy w drobną kostkę, zalewamy likierem i sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.

Dekoracja

9 owoców miechunki/physalis

30 g białej czekolady

wiórki kokosowe

Nożyczkami rozcinamy otoczkę miechunki i delikatnie odginamy przy nasadzie tak by powstało cos w rodzaju palmy. Owoce maczamy w roztopionej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach, odkładamy do zastygnięcia.

Złożenie

Jeśli chcecie zrobić mini torciki ciasto najlepiej schłodzić  w lodówce przed wycinaniem foremką mniejszych kształtów. Przy mini torcikach zmniejszcie o połowę porcję kremu.

Ciasto przecinamy na pół, smarujemy niewielką częścią kremu, na krem wykładamy owoce i przykrywamy resztą ciasta. Ciasto obkładamy pozostałym kremem i dekorujemy miechunką.

Exotic mini coconut cake with mango and persimmon fillingExotic mini coconut cake with mango and persimmon filling

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

4 Comments

  • Sosna 26 lutego 2016 - 11:03 Reply

    Wygląda imponująco :>

  • Ala 26 lutego 2016 - 16:09 Reply

    Czy byłyśmy na tych samych targach? bardzo modna ta miechunka, najczęstsza dekoracja podczas Sweet Expo! Wykonanie i pomysł jak zwykle mistrzostwo świata

    • Candy Company 28 lutego 2016 - 20:34 Reply

      Chyba przypadkowo wstrzeliłam się w trend, bo na targach nie byłam :) Dziękuję!

    Leave a reply

    Translate »