Z gwiazd wracam na ziemię i od razu w egzotyczne klimaty 🙂 Pierwszy z tropikalnych wpisów to kolejny już przepis z wykorzystaniem kaki. Deser ewoluował i upiekłam kilka wersji zanim powstała ta ostateczna… Zaczęło się od miechunki (znanej też jako physalis albo rodzynek brazylijski), z której chciałam zrobić dekorację. A potem dodałam jeszcze kaki, mango i kokosa. Nie wiem jak wy, ale kiedy patrzę na te zdjęcia to myślę o plaży i palmach 🙂
Przygotowałam wersję mini bo wszystko mini podoba mi się bardziej, ale zdecydowanie praktyczniej będzie upiec zwykły tort. Ciasto kokosowo-serowe nie zawiera żadnych spulchniaczy dlatego bardzo ważne jest jego dobre napowietrzenie podczas ubijania (pamiętajcie też o tym, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej!). Lekki krem ze śmietanki kokosowej i kremówki idealnie pasuje do owocowego nadzienia z mango i kaki.
Składniki na tort o średnicy 23 cm lub 8-9 mniejszych torcików.
Przepis na ciasto znalazłam tutaj, reszta sama się zrobiła 🙂
Ciasto kokosowe
115 g serka kremowego do kanapek
140 g masła
1,5 szkl cukru
25 g wiórków kokosowych (1/3 szklanki i 2 łyżki)
1/4 szkl śmietanki kokosowej
3 jajka
1,5 szkl mąki
Formę 23 cm natłuszczamy i wysypujemy mąką, lub wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, masło, jajka i ser wyjmujemy je z lodówki kilka godzin wcześniej. To bardzo ważne by ciasto ładnie wyrosło. W przepisie nie ma żadnych środków spulchniających, a ciasto wyrasta dzięki napowietrzeniu masy w trakcie miksowania.
Serek i masło ucieramy na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i puszysta, ok. 5-7 minut. Dodajemy cukier i ucieramy kolejne kilka minut. Dodajemy wiórki i śmietankę i mieszamy do połączenia składników. Wbijamy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.
Na końcu, stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Na tym etapie ciasto można przemiksować, więc uważajcie.
Ciasto pieczemy przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka.
Krem kokosowy
100 g śmietanki kokosowej
300 g śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
Śmietankę kokosową i kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Nadzienie owocowe
1/2 dojrzałego kaki
1/2 dojrzałego mango
2-3 łyżeczki likieru kokosowego
sok z połowy limonki
Nadzienie najlepiej zrobić dzień wcześniej. Kaki i mango kroimy w drobną kostkę, zalewamy likierem i sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.
Dekoracja
9 owoców miechunki/physalis
30 g białej czekolady
wiórki kokosowe
Nożyczkami rozcinamy otoczkę miechunki i delikatnie odginamy przy nasadzie tak by powstało cos w rodzaju palmy. Owoce maczamy w roztopionej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach, odkładamy do zastygnięcia.
Złożenie
Jeśli chcecie zrobić mini torciki ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przed wycinaniem foremką mniejszych kształtów. Przy mini torcikach zmniejszcie o połowę porcję kremu.
Ciasto przecinamy na pół, smarujemy niewielką częścią kremu, na krem wykładamy owoce i przykrywamy resztą ciasta. Ciasto obkładamy pozostałym kremem i dekorujemy miechunką.
4 komentarze
Wygląda imponująco :>
Dzięki 🙂
Czy byłyśmy na tych samych targach? bardzo modna ta miechunka, najczęstsza dekoracja podczas Sweet Expo! Wykonanie i pomysł jak zwykle mistrzostwo świata
Chyba przypadkowo wstrzeliłam się w trend, bo na targach nie byłam 🙂 Dziękuję!