Freakshake jak sama nazwa wskazuje to nie jest normalny napój 🙂 Przesadzona dekoracja, oczywiście jadalna najlepiej w postaci babeczki, ciastka, pączka, czy o czym tylko zamarzycie – o to właśnie chodzi! Kawowy shake z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi, który przygotowałam na Walentynki nie ma w sobie cukru, bo jest go wystarczająco dużo w pozostałych składnikach. Jeśli chcecie możecie do dekoracji podejść z umiarem i przygotować po prostu fajny śniadaniowy napój, ale od czasu do czasu można zaszaleć i zamiast shake’a podać zwariowany deser – czemu nie w Walentynki?
Wpis przygotowałam we współpracy ze stowarzyszeniem California Prunes, ten i jeszcze jeden odjazdowy przepis na święto zakochanych znajdziecie u nich na stronie!
Składniki na 2 porcje
Karmel
70 g cukru
28 g masła
40 ml śmietany kremówki 36%
szczypta soli
Cukier karmelizujemy. Kiedy nabierze bursztynowej barwy i wszystkie kryształki się rozpuszczą dodajemy zimne masło, mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy zimną śmietankę i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu, zdejmujemy z kuchenki i solimy.
Shake
75 g śliwek kalifornijskich
30 ml likieru kawowego
90 ml mleka
120 ml mocnej świeżo zaparzonej kawy (przestudzonej)
200 ml mleczka kokosowego
Śliwki namaczamy w likierze niewielkiej ilości mleka przez minimum 3 h, a najlepiej przez noc.
Śliwki z zalewą i pozostałe składniki dokładnie miksujemy.
Do dekoracji
wiórki kokosowe
mini cupcake
ziarna kawy
180 ml śmietany kremówki
kawa rozpuszczalna
Przestudzonym karmelem polewamy krawędź szklanki lub słoika, w którym podamy shake, zewnętrzne krawędzie dekorujemy wiórkami, czekoladą lub ziarnami kawy. Podajemy z bitą śmietaną, posypany kawą rozpuszczalną i z babeczką nabita na rurkę.
Coffee Freakshake with coconut milk and california prunes
Makes 2 servings
Caramel sauce
70 g granulated sugar
28 g cold butter
40 ml heavy cream
pinch of salt
In a small saucepan heat the sugar, stirring from time to time. Whensugar is dissolved and turns deep amber color add cold butter cut into cubes and stir for a 2 minutes until butter is completely melted. Add heavy cream, stirring constantly until sauce is smooth. Remove from heat. Add salt and stir well.
Shake
75 g california prune
30 ml coffee liqueur
90 ml milk
120 ml freshly brewed coffee (cooled)
200 ml coconut milk
Soak prunes in liqueur and 2 tbsp of milk for a few hours or overnight.
Blend all of the ingredients until smooth.
For decoration
coconut shreds
mini cupcake
coffee beans
180 ml heave cream
instant coffee
Pour cooled caramel sauce over the edge of your serving glass, decorate the edge with coconut shreds, chocolate or coffee beans. Serve the mini cupcake and whipped cream, sprinkle some instant coffee on top.