facebook

Feakshake kawowy ze śliwką kalifornijską na Walentynki

0 Posted by - 14 lutego 2017 - bez pieczenia / no bake, napoje / drinks, Przepisy

Freakshake jak sama nazwa wskazuje to nie jest normalny napój :) Przesadzona dekoracja, oczywiście jadalna najlepiej w postaci babeczki, ciastka, pączka, czy o czym tylko zamarzycie – o to właśnie chodzi! Kawowy shake z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi, który przygotowałam na Walentynki nie ma w sobie cukru, bo jest go wystarczająco dużo w pozostałych składnikach. Jeśli chcecie możecie do dekoracji podejść z umiarem i przygotować po prostu fajny śniadaniowy napój, ale od czasu do czasu można zaszaleć i zamiast shake’a podać zwariowany deser – czemu  nie w Walentynki?

Wpis przygotowałam we współpracy ze stowarzyszeniem  California Prunes, ten i jeszcze jeden odjazdowy przepis na święto zakochanych znajdziecie u nich na stronie!

Składniki na 2 porcje

Karmel

70 g cukru

28 g masła

40 ml śmietany kremówki 36%

szczypta soli

Cukier karmelizujemy. Kiedy nabierze bursztynowej barwy i wszystkie kryształki się rozpuszczą dodajemy zimne masło, mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy zimną śmietankę i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu, zdejmujemy z kuchenki i solimy.

Shake

75 g śliwek kalifornijskich

30 ml likieru kawowego

90 ml mleka

120 ml mocnej świeżo zaparzonej kawy (przestudzonej)

200 ml mleczka kokosowego

Śliwki namaczamy w likierze niewielkiej ilości mleka przez minimum 3 h, a najlepiej przez noc.

Śliwki z zalewą i pozostałe składniki dokładnie miksujemy.

Do dekoracji

wiórki kokosowe

mini cupcake

ziarna kawy

180 ml śmietany kremówki

kawa rozpuszczalna

Przestudzonym karmelem polewamy krawędź szklanki lub słoika, w którym podamy shake, zewnętrzne krawędzie dekorujemy wiórkami, czekoladą lub ziarnami kawy. Podajemy z bitą śmietaną, posypany kawą rozpuszczalną i z babeczką nabita na rurkę.

Coffee prune freakshake with coconut milk and caramel recipe, perfect for Valentine breakfast! Food photography by Candy CompanyCoffee prune freakshake with coconut milk and caramel recipe, perfect for Valentine breakfast! Food photography by Candy Company

Coffee Freakshake with coconut milk and california prunes

Makes 2 servings

Caramel sauce

70 g granulated sugar

28 g cold butter

40 ml heavy cream

pinch of salt

In a small saucepan heat the sugar, stirring from time to time. Whensugar is dissolved and turns deep amber color add cold butter cut into cubes and stir for a 2 minutes until butter is completely melted. Add heavy cream, stirring constantly until sauce is smooth. Remove from heat. Add salt and stir well.

Shake

75 g california prune

30 ml coffee liqueur

90 ml milk

120 ml freshly brewed coffee (cooled)

200 ml coconut milk

Soak prunes in liqueur and 2 tbsp of milk for a few hours or overnight.

Blend all of the ingredients until smooth.

For decoration

coconut shreds

mini cupcake

coffee beans

180 ml heave cream

instant coffee

Pour cooled caramel sauce over the edge of your serving glass, decorate the edge with coconut shreds, chocolate or coffee beans. Serve the mini cupcake and whipped cream, sprinkle some instant coffee on top.

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »