facebook

Fudge czekoladowe z migdałami

1 Posted by - 18 kwietnia 2013 - Przepisy

Prosty i szybki przepis na fudge, wyjątkowo dobrane połączenie migdałów i czekolady, jako dodatek sprawdzą się również inne orzechy. Fudge jest aksamitne i chociaż dość słodkie to nie można oprzeć się pokusie zjedzenia drugiego kawałka. Przepis jest bardzo uproszczony, może nie do końca zgodny ze sztuka produkowania fudge, ale każdy da sobie z nim radę! Polecam jako pierwsze podejście do tych słodyczy! Przepis Nigelli.

Składniki na około 20 porcji:

175 g gorzkiej czekolady,połamanej

200 g  puszki mleka skondensowanego, słodzonego

15 g masła

75 g migdałów lub innych orzechów, posiekanych

Wszystkie składniki (oprócz migdałów) umieścić w rondelku i podgrzewać na niewielkim ogniu. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą, zdjąć z kuchenki, dodać posiekane migdały i wymieszać. Masę wylać do foremki 18 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (można go delikatnie natłuścić, ale niekoniecznie).

Kiedy przestygnie włożyć do lodówki, aż porządnie stężeje, nawet na całą noc. Kroić w kwadraty i podawać. Przechowywać w lodówce, im dłużej leży tym bardziej jest twarde, u mnie było dość klejące i dopiero po dwóch dniach uzyskało idealną konsystencję, co jednak nie przeszkodziło mu znikać w szybkim tempie:).

Proste jak barszcz!

Smacznego!

 

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »