facebook

Fudge dyniowe

2 Posted by - 24 kwietnia 2013 - Przepisy

Choć za oknem wiosna w pełni mam dla Was trochę jesienny przysmak: fudge dyniowe, inne niż wszystkie! Nawet jeśli nie przepadacie za dynią warto spróbować. Fudge jest oczywiście bardzo słodkie, korzenne, smak dyni świetnie współgra z przyprawami i orzechami. Jeśli macie w zamrażalniku pure dyniowe już wiecie do czego je wykorzystać!

Składniki na ok 20 porcji:

300 g cukru,

120 ml mleka 3,2%,

1,5 łyżki złocistego syropu,

60 g pure z dyni,

szczypta soli,

ekstrakt z wanilii,

1 łyżeczka cynamonu,

po 0,25 łyżeczki gałki muszkatułowej i mielonego imbiru,

2 goździki zmiażdżone,

55 g masła,

50 g orzechów włoskich posiekanych i uprażonych,

30 g kremu marshmallow / pianek marshmallow – niekoniecznie.

Mleko, cukier, złocisty syrop i pure z dyni podgrzewamy w rondelku często mieszając na dużym ogniu. Kiedy masa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na średni i gotujemy, aż syrop osiągnie stopień „miękkiej kulki”.

Przy tym fudge należy uważać i cały czas mieszać syrop, pure z dyni ma niestety tendencję do przypalania się, a cała masa do niekontrolowanego karmelizowania.

Kiedy jesteśmy pewni, że syrop przeszedł test (kulka powinna być elastyczna, ale też dość zwarta, nie rozpadać się w dłoni po dotknięciu – u mnie ok 15 minut) zdejmujemy go z palnika i odstawiamy aby trochę ostygł, dodajemy masło przyprawy, orzechy i ewentualnie krem marshmallow – nie mieszamy!

Po ok 30 – 40 min, kiedy masa powinna osiągnąć temperaturę ok 40 stopni C masę zamieszać i ucierać ręcznie lub mikserem przez ok 8 min. Fudge powinno zacząć gęstnieć i lekko się rozjaśnić. Wylewamy do foremki 18 x 20 cm i odstawiamy do ostygnięcia.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

fudge dyniowe

fudge dyniowe

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »