Tym razem zapraszamy Was na wiosenne fudge o smaku pistacjowym: słodkie, z kawałkami pistacji, o pięknym pastelowym kolorze. Na pewno będzie Wam smakować, a już zwłaszcza jeśli lubicie migdały, pistacje i marcepan! W wykonaniu podobne do naszych poprzednich przepisów na fudge, czyli szybkie i proste 🙂 Wygląda smakowicie i elegancko, jeśli chcecie zrobić komuś słodki prezent to dobrze trafiliście. Fudge, jak inne tego typu słodycze świetnie nadaje się do słodkich bufetów – ten przepis polecamy szczególnie na wiosenne wesele!
Składniki na ok. 25 kostek:
230 g białej czekolady,
110 g serka kremowego,
185 g cukru pudru,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego,
szczypta soli,
zielony barwnik,
70 g grubo posiekanych pistacji (najlepiej niesolonych).
Przygotowujemy foremkę lub plastikowy pojemnik (o wymiarach ok. 18 x 18 cm) lekko wysmarowany tłuszczem i wyłożony papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. W większej misce mikserem ubijamy przez chwilę serek, następnie dodajemy cukier puder, sól i miksujemy, aż masa stanie się gładka. Wlewamy czekoladę i jeszcze chwilę mieszamy. Do masy dodajemy ekstrakty: waniliowy i migdałowy oraz zielony barwnik, miksujemy do połączenia składników. Na końcu wsypujemy pistacje, mieszamy fudge szpatułką i przekładamy do przygotowanej foremki.
Odkładamy do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin. Kroimy w kwadraty 2 x 2 cm (lub nieco mniejsze).
Fudge można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Smacznego!
4 komentarze
coś dla mnie 🙂 uwielbiam pistacje! ładne kolory i super zdjęcia 🙂
Dziękuję! Jeśli lubisz pistacje to fudge z piankami marshmallow i pistacjami też Ci posmakuje 🙂
Ciekawa koncepcja. Ale po co tyle cukru?
Na oko wystarczyłaby sama słodycz czekolady, ewentualnie trochę dosłodzona. W ogóle w przypadku pistacji wydaje mi się, że ciekawsze byłyby ze słoną nutą (więcej soli na rzecz cukru).
Fajnie że tłumaczycie przepisy, ale w polskich warunkach używa się zdecydowanie mniej cukru niż w krajach anglosaskich.
Cukier w tej ilości jest niezbędny żeby fudge uzyskała odpowiednią konsysencję. Jest ponadto jednym z podstawowych składników fudge, które są ogromnie słodkie (powiedziałabym, że nawety bardziej niż nasze krówki), taka ich uroda 🙂 Pozdrawiam