facebook

Fudge pistacjowe

0 Posted by - 12 marca 2014 - Przepisy

Tym razem zapraszamy Was na wiosenne fudge o smaku pistacjowym: słodkie, z kawałkami pistacji, o pięknym pastelowym kolorze. Na pewno będzie Wam smakować, a już zwłaszcza jeśli lubicie migdały, pistacje i marcepan! W wykonaniu podobne do naszych poprzednich przepisów na fudge, czyli szybkie i proste :) Wygląda smakowicie i elegancko, jeśli chcecie zrobić komuś słodki prezent to  dobrze trafiliście. Fudge, jak inne tego typu słodycze świetnie nadaje się do słodkich bufetów –  ten przepis polecamy szczególnie na wiosenne wesele!

Składniki na ok. 25 kostek:

230 g białej czekolady,

110 g serka kremowego,

185 g cukru pudru,

łyżeczka ekstraktu waniliowego,

1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego,

szczypta soli,

zielony barwnik,

70 g grubo posiekanych pistacji (najlepiej niesolonych).

Przygotowujemy foremkę lub plastikowy pojemnik (o wymiarach ok. 18 x 18 cm) lekko wysmarowany tłuszczem i wyłożony papierem do pieczenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. W większej misce mikserem ubijamy przez chwilę serek, następnie dodajemy cukier puder, sól i miksujemy, aż masa stanie się gładka. Wlewamy czekoladę i jeszcze chwilę mieszamy. Do masy dodajemy ekstrakty: waniliowy i migdałowy oraz zielony barwnik, miksujemy do połączenia składników. Na końcu wsypujemy pistacje, mieszamy fudge szpatułką i przekładamy do przygotowanej foremki.

Odkładamy do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin. Kroimy w kwadraty 2 x 2 cm (lub nieco mniejsze).

Fudge można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Smacznego!

pistachio1pistachio4pistachio5

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

4 Comments

  • Marta 12 marca 2014 - 17:27 Reply

    coś dla mnie :) uwielbiam pistacje! ładne kolory i super zdjęcia :)

    • Candy Company 12 marca 2014 - 20:44 Reply

      Dziękuję! Jeśli lubisz pistacje to fudge z piankami marshmallow i pistacjami też Ci posmakuje :)

  • m 7 maja 2015 - 11:09 Reply

    Ciekawa koncepcja. Ale po co tyle cukru?
    Na oko wystarczyłaby sama słodycz czekolady, ewentualnie trochę dosłodzona. W ogóle w przypadku pistacji wydaje mi się, że ciekawsze byłyby ze słoną nutą (więcej soli na rzecz cukru).

    Fajnie że tłumaczycie przepisy, ale w polskich warunkach używa się zdecydowanie mniej cukru niż w krajach anglosaskich.

    • Candy Company 7 maja 2015 - 14:42 Reply

      Cukier w tej ilości jest niezbędny żeby fudge uzyskała odpowiednią konsysencję. Jest ponadto jednym z podstawowych składników fudge, które są ogromnie słodkie (powiedziałabym, że nawety bardziej niż nasze krówki), taka ich uroda :) Pozdrawiam

    Leave a reply

    Translate »