Dziś w roli głównej aromatyczne galette – rustykalna tarta z czereśniami i rozmarynem. Jestem wielką fanką kruchego ciasta, jako dziecko zwykle wyjadałam kruche spody zostawiając całą resztę. Dlatego tak lubię galette! W każdej wersji… A z czereśniami i rozmarynem jest naprawdę niczego sobie!
Zarówno nadzienie jak i ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Ciasto będzie bardziej kruche, a czereśnie nabiorą głębszego aromatu, ale nie jest to koniecznie – tarta będzie pyszna zrobiona tego samego dnia. Przepis na kruche ciasto warto zapisać i skorzystać z niego przy innych wypiekach, jest naprawdę pyszne – maślane, kruche, nie za słodkie…
Galette smakuje najlepiej jeszcze trochę ciepłe z gałką waniliowych lodów 🙂
Z podanych składników sugeruję zrobić dwie mniejsze tarty, ale możecie też upiec jedną dużą.
Ciasto
330 g mąki
1 łyżka cukru
szczypta soli
225 g masła
1 jajko
1 łyżka śmietanki 30% (można zastąpić mlekiem lub wodą)
Dodatkowo jajko roztrzepane z łyżką wody do posmarowania i cukier brązowy do posypania.
Mąkę, cukier, sól i masło miksujemy w malakserze, aż mieszanka będzie przypominała luźną kruszonkę. Następnie dodajemy jajko i łyżkę śmietanki i miksujemy, aż ciasto połączy się.
Te same czynności możemy wykonać ręcznie, lub przy pomocy siekacza do kruchego ciasta.
Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy kule, następnie spłaszczamy je. Dyski ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 h lub całą noc.
Po tym czasie ciasto wałkujmy placek o średnicy ok. 23 cm i grubości ok. 4 mm. Robimy to bezpośrednio na kawałku papieru do pieczenia, na którym będziemy galette piec. Na środek ciasta nakładamy nadzienie, zostawiając ok, 2,5 – 3 cm margines, zawijamy brzegi ciasta smarujemy je jajkiem roztrzepanym z wodą i posypujemy cukrem.
Jeśli będziecie piec obydwie tarty jednocześnie, po przygotowaniu pierwszej włóżcie ją do lodówki lub zamrażarki na czas formowania drugiej galette.
Tartę pieczemy ok. 40-45 minut w 180 C.
Przed podaniem studzimy minimum 30 minut.
Nadzienie
ok. 4 szkl czereśni (ok. 700-720 g po wydrylowaniu)
3-4 łyżki cukru kokosowego (można zastąpić brązowym)
2 łyżki soku z cytryny
1-1,5 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu (można użyć suszonego)
1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki z tapioki
Czereśnie płuczemy, dylujemy i osuszamy. Mieszamy pozostałymi składnikami nadzienia oprócz mąki i odkładamy do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc – nadzienie będzie bardziej aromatyczne.
Przed samym pieczeniem odsączamy czereśnie, zostawiając łyżkę soku. Odłożony sok mieszamy z mąką i dodajemy do czereśni. Resztę soku można zredukować i używać jako sosu do tarty, lodów itp.
Smacznego!
5 komentarzy
Piękne ciasto i klimatyczne zdjęcia. Aż się chce zasiąść przy stole i rozkoszować smakiem tarty oraz kawą z wytwornej filiżanki.
WAW! so special
Thank you Daniela! 🙂
Super ! Jutro zrobię 🙂
Wspaniałe ciasto ! Smak czereśni z rozmarynem….coś niesamowitego !!! 🙂