facebook

Karmelizowane pomarańcze do dekoracji ciast

0 Posted by - 27 kwietnia 2016 - Przepisy, Wszystko o słodyczach

Karmelizowane pomarańcze wykorzystałam do dekoracji tortu kawowego i pomyślałam, że warto poświęcić im nieco więcej uwagi :) Cytrusową dekorację – bo każde cytrusy będą się świetnie tu nadawały, można bardzo prosto przygotować, a jest nie tylko ciekawa i oryginalna, ale też wyjątkowo smaczna! Bardzo polecam takie rozwiązanie jeśli nie macie pomysłu na dekorację np. tortu – plasterkami można obłożyć boki ciasta albo ułożyć je na wierzchu (przed krojeniem ozdobę zdejmujemy). Karmelizowane plasterki są chrupiące (jak chipsy z gruszek), pięknie pachną i można je zrobić z wyprzedzeniem. Przy właściwym przechowywaniu długo pozostaną chrupkie.

Kiedy nie macie pod ręką świeżych owoców lub kwiatów, do ozdoby tortu, deserów lub babeczek będą jak znalazł!

Składniki na ok. 25 plasterków

Syrop

2 1/2 szklanki wody

2 szklanki cukru

3 goździki

oraz

2 małe pomarańcze

cytryna

mandarynka

W dużym rondlu zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy goździki i gotujemy na dużym ogniu ok. 5 minut. W międzyczasie owoce tniemy na cienkie plasterki ok. 2 mm (lepiej, żeby były nieco grubsze niż cieńsze – te zbyt cienkie będą się rwały) i wrzucamy do syropu. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 40 minut do 1 godziny, od czasu do czasu delikatnie mieszając, by wszystkie plasterki były równomiernie pokryte syropem. Pod koniec gotowania plasterki zaczną robić się przezroczyste (zwłaszcza te cieńsze).

Następnie odcedzamy plasterki, układamy je na kratce i pozwalamy odcieknąć nadmiarowi syropu (syrop można zostawić do drinków albo jako sos do deserów).

Piekarnik nagrzewamy do 120 C. Plasterki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy  w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 -60 minut, co ok. 15 minut przewracające je na drugą stronę. Karmelizowane pomarańcze zostawiamy w ciepłym piekarniku na jeszcze 1-2 godziny.

Wysuszone owoce przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, przełożone warstwami papieru do pieczenia. Jeśli po jakimś czasie zaczną się kleić wystarczy ponownie wysuszyć je w piekarniku.

Caramelized orange slices, perfect for cake decorationCaramelized orange slices, perfect for cake decorationCaramelized orange slices, perfect for cake decoration

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

4 Comments

  • BLUE CASHMERE 27 kwietnia 2016 - 12:10 Reply

    Fajny pomysł z tymi pomarańczami:)
    PS. Dawno nie wpadłam na blog z tyloma pięknymi zdjęciami :)

  • Kika 29 kwietnia 2016 - 08:00 Reply

    Muszę wypróbować, uwielbiam pomarańcze!

  • Ola 9 maja 2016 - 21:26 Reply

    Pyszne, aromatyczne i pięknie wyglądają. Nadają się do dekoracji różnego rodzaju ciast, warto spróbować.

  • Leave a reply

    Translate »