Przepis na kawowy tort brownie ze śliwkami przygotowałam na wiosnę (stąd kwiatki 🙂 ) z okazji Dnia Matki dla Stowarzyszenia Producentów Śliwki Kalifornijskiej (Moja mama bardzo lubi kawowo czekoladowe desery…), ale poczekałam z publikacją, aż do teraz bo przepis i zdjęcia są wyszły bardzo jesienne 🙂 Minimalnie zmodyfikowałam oryginalny przepis i zrezygnowałam z musu śliwkowego jako dodatkowego przełożenia, śliwki dodając do masy kawowej, żeby tort lepiej się kroił…
Co tu kryć tort brownie jest ciężkim deserem, zapcha Was kawałek, ale warto się na niego skusić bo połączenie kawy, czekolady i śliwek kalifornijskich jest super!
Na jesienne smutki deser jak znalazł…
Składniki na tort o średnicy 20 cm lub 23 cm (niższy, 2 piętrowy)
Ciasto
300 g masła
300 g gorzkiej czekolady
5 jajek
150 g ciemnego cukru muscovado
120 g cukru pudru
120 g śliwek kalifornijskich
175 g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
3 foremki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno) boki smarujemy masłem.
Masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu i odkładamy do ostygnięcia.
Śliwki siekamy na małe kawałki i obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki, żeby się nie sklejały, odkładamy.
Jajka ubijamy z cukrami, aż będą jasne i puszyste, ok. 5-6 minut. Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy przesianą z proszkiem mąkę, kawę i mieszamy. Na końcu wsypujemy śliwki.
Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez ok. 30-35 minut w temperaturze 175 C (w zależności od wielkości foremki). Studzimy.
Część ciasta może poczekać w temperaturze pokojowej, jeśli nie macie tylu foremek.
Masa kawowa
500 g mascarpone
200 g śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 g drobno pokrojonych śliwek kalifornijskich
Mascarpone miksujemy ze śmietanką, cukrem pudrem i kawą przez kilka minut, aż masa będzie gładka i gęsta, dodajemy drobno pokrojone śliwki i mieszamy.
Blaty brownie przekładamy kremem, dekorujemy czekoladowymi drażami, pralinkami i kwiatami.
Smacznego!
16 komentarzy
Wow! Mega torcik!
Dziękuję 🙂
O jacie, ale cudo wyszło!
Bardzo dziękuję, tak właśnie lubię najbardziej – jak ładnie wygląda i tak samo dobrze smakuje 🙂 Pozdrawiam!
Wygląda cudownie! Uwielbiam połączenia czekolady z kawą i czekolady ze śliwką… Trzech na raz jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuję przepis. 🙂
Dziękuję 🙂 Połączenie bardzo fajne – jak komuś znudziła się już sama kawa i czekolada, dodatek śliwki jest smacznym urozmaiceniem!
Wyglada przepysznie. A czy mozna czyms zastapic czekolade? Niestety jestem na nia uczulona. Ale desery kawowe uwielbiam 🙂
Dziękuję 🙂 Czekoladę można by zastąpić np. karobem i białą czekoladą (bo rozumiem, że to alergia na kakao i białą czekolada jest ok?), ale przyznam, że nie mam dużego doświadczenia w używaniu karobu więc ciężko mi określić proporcje – dałabym go pewnie do smaku.
Dokladnie tak, tylko na kakao. Dziekuje za sugestie, na pewno wyprobuje, do tej pory nie mialam okazji sprobowac jak smakuje karob 🙂
To proszę dać znać jak wyszło, bo jestem bardzo ciekawa 🙂
Może to głupie pytanie, ale czy można użyć kawy zwykłej? (nie kupuję rozpuzczalnej, więc reszta zmarnowałaby mi się ;))
Można, proponowałabym zaparzyć kawę na gorącej śmietance zamiast wody na dzień przed przygotowaniem kremu i schłodzić przez noc w lodówce (z kawą, odcedzić dopiero przez zmieszaniem z mascarpone, będzie bardziej aromatyczna), ale szczerze mówiąc nie jestem pewna jakiej ilości kawy użyć 🙂
Cudownie wygląda!! Uwielbiam tu zaglądać!
Dziękuję! 🙂
Witam gdzie kupić cukier muscovado ewentualnie czym go zastąpić?
Cukier muscovado jest zwykle dostępny w większych supermarketach typu Auchan/Makro/Tesco, w Krakowie jest w większości dobrze zaopatrzonych sklepów osiedlowych (zwłaszcza sieć Lewiatan), w sklepach ze zdrową żywnością, można też oczywiście kupić go przez Internet. Muscovado można zastąpić choćby zwykłym cukrem, ale smak będzie zupełnie inny, także nie polecam używania innego.