facebook

Santa hat cupcakes czyli kokosowo czekoladowe babeczki Św. Mikołaja

0 Posted by - 4 grudnia 2015 - cupcakes, Przepisy

Scroll down for English

Najbardziej lubię kiedy 6 grudnia wypada w weekend i można spokojnie nacieszyć się prezentami :) Można też przygotować coś mikołajowego na deser! Jestem pewna, że duże i małe dzieci – a jest też szansa, że i sam Św. Mikołaj oszaleją z zachwytu! Santa Hat cupcakes mogą być też oryginalnym akcentem grudniowych przyjęć, albo nawet samych Świąt.

Kokos i ciemna czekolada razem smakują pysznie, podobnie jak kokos i biała czekolada :) A w tych babeczkach macie wszystko naraz! Czekoladowe, wilgotne cupcakes napełnione pysznym kokosowo-czekoladowym nadzieniem i lekka dekoracja z kokosowej bitej śmietany.

Niestety moje babeczki chyba nie doczekają weekendu…

Zmodyfikowany przepis na ciasto pochodzi z tej strony.

Ciasto:

1 duże jajko

1/2 szkl mleka 3,2%

1/4 szkl oleju roślinnego

łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 szkl gorącej wody

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1 szkl mąki

1 szkl brązowego cukru

1/3 szkl kakao

szczypta soli

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Nagrzewamy piekarnik do 175 C.

Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z pozostałymi mokrymi składnikami. Suche składniki przesiewamy do mokrych i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto nakładamy do  do 2/3 wysokości papilotki i pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy całkowicie wystygną wycinamy nożem środek.

Nadzienie + pompony:

60 g białej czekolady

60 g śmietany kremówki 36%

35 g wiórków kokosowych + do obtoczenia

łyżeczka likieru kokosowego

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z kremówką. Masę studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed użyciem dodajemy likier i wiórki kokosowe, mieszamy.

Z części masy formujemy 12-14 niewielkich kulek i obtaczamy je w wiórkach. Jeśli masa będzie za rzadka by dało się formować kulki możecie schłodzić ją przez kilka minut w lodówce lub zamrażalniku. Gotowe kulki chowamy do lodówki.

Pozostałą masą nadziewamy babeczki.

Krem:

450 g śmietany kremówki 36%

1 łyżeczka likieru kokosowego,

3 łyżki cukru pudru

4 łyżki wiórek kokosowych + dodatkowe wiórki do obsypania

czerwony barwnik spożywczy.

Nie polecam zastępować śmietany 36% zwykłą kremówką 30%, bo masa będzie za mało stabilna do dekoracji.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i likierem, dodoajemy wiórki kokosowe i odkładamy ok. 1/4 kremu.

Pozostały krem barwimy na czerwono barwnikiem. Aby uzyskać głęboką czerwień, a nie różowy odcień trzeba zużyć dużą ilość barwnika (nawet 2 łyżeczki!). Masę łatwiej będzie masę zabarwić jeśli dodacie do niej np. ok. 50 g roztopionych czerwonych candy melts (uwaga, żeby śmietana się nie zważyła) albo frużelinę/dżem z czerwonych owoców.

Na krawędzi babeczki wyciskamy rant z białego kremu, obsypujemy go wiórkami i strzepujemy nadmiar. Następnie na środek babeczki spiralnym ruchem wyciskamy czerwony krem, dekorujemy pomponem.

Smacznego!

Santa Hat cupcakes. Moist chocolate cupcake with coconut filling and coconut flavored whipped cream.Santa Hat cupcakes. Moist chocolate cupcake with coconut filling and coconut flavored whipped cream.Santa Hat cupcakes. Moist chocolate cupcake with coconut filling and coconut flavored whipped cream.

Here in Poland we get our presents twice in December. Santa brings presents on the 6th of December and then on Christmas Eve everyone receive their gifts from little angel. So I can’t wait till Sunday! This year Santa will come during the Weekend and it’s so much better because we can enjoy our presents for the whole day! So I planned to enjoy this day even more and make some Santa Hat cupcakes!

I bet kids will love those cupcakes (big ones too!). They are perfect for Christmas parties, Christmas gifts or just as a Christmas treat :)

Dark chocolate and coconut goes great together, just like white chocolate and coconut combo. And Santa Hat cupcakes have both (or should I say the whole three)… Cupcakes are moist and soft, coconut filling is to die for and like a cherry on tiop you have light, fluffy coconut flavored whipped cream!

It’s a shame mine cupcakes won’t make it till Sunday…

Makes 12-14 cupcakes.

Ingredients

Cupcakes

1 large egg

1/2 cup whole milk

1/4 cup oil

1 tsp vanilla extract

1/2 cup hot water

1 tsp instant coffee

1 cup four

1 cup brown sugar

1/3 cup cocoa

pinch of salt

1/2 tsp baking soda

1/2 tsp baking powder

Preheat the oven to 350 F / 175 C. Line muffin pan with cupcakes liners.

Mix water with coffee and combine with the rest of wet ingredients. Sift dry in  ingredients and mix until the batter is smooth and well combined.

Spoon batter into the cupcake liners and bake for 20-25 minutes or until skewer inserted in the middle comes out clean. Whem completely cooled hollow the cupcakes with a paring knife.

Filling + pompoms

60 g white chocolate

60 g heavy cream

35 g shredded coconut + more for coating

1 tsp coconut liqueur

In a double boiler melt chocolate and cream. Cool and transfer to the fridge for a few hours or overnight. Mix in liqueur and coconut. Form 12-14 small pompoms and coat them in shredded coconut. If the pompoms are to runny and won’t hold their shape transfer them for 10-15 minutes to the fridge or freezer. Store your pompoms in fridge until ready to use.

Divide the remaining filling between the cupcakes.

Frosting

400 g heavy whipping cream

1 tsp coconut liqueur

3 tbsp powder sugar

2 tbsp shredded coconut

red food coloring

Whip the cream with sugar and liqueur until stiff peaks mix in coconut. Set aside  1/4 of the frosting.

Color the rest of the frosting. It’s very hard to achieve true red tint, you might need to use a lot of coloring (around 2 tsp) which is not so healthy. Instead try adding 50 g red candy melt (remember to cool them completely before adding to whipped cream) or using some red fruit pure or jam to color the frosting.

Start piping white frosting around the edge, sprinkle it with coconut and gently shake off the excess. Pipe red frosting in a circular motion and finish with pompom.

Voila! :)

Santa Hat cupcakes. Moist chocolate cupcake with coconut filling and coconut flavored whipped cream.Santa Hat cupcakes. Moist chocolate cupcake with coconut filling and coconut flavored whipped cream.

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

11 Comments

  • Marsha 4 grudnia 2015 - 18:05 Reply

    love them! Very pretty, Njam!

  • Kevin | Keviniscooking 4 grudnia 2015 - 18:06 Reply

    I could eat three of these right now – they look so good!

  • Lokness @ The Missing Lokness 4 grudnia 2015 - 18:28 Reply

    These are adorable! Everyone would fall in love with cupcakes like this. Awesome idea, Tereska! Must share!

  • Annie @ Annie's Noms 4 grudnia 2015 - 18:47 Reply

    These look amazing!!! So cute!

  • Marsha | Marsha's Baking Addiction 5 grudnia 2015 - 02:05 Reply

    These cupcakes are super cute for Christmas! I love these!!

  • Abeer 5 grudnia 2015 - 20:13 Reply

    These are soooo cute! Love them!

  • Sosna 7 grudnia 2015 - 09:31 Reply

    Genialny pomysł :)

  • Jessica {Swanky Recipes} 9 grudnia 2015 - 22:01 Reply

    Just the cutest cupcakes ever, I can’t stop thinking about how good they would taste! Pinning this recipe to save for the week of December 20th!

    • Candy Company 10 grudnia 2015 - 10:15 Reply

      Thank you Jessica! I’m glad you like them :) And they taste so good!

  • Dawn @ Words Of Deliciousness 13 grudnia 2015 - 05:20 Reply

    I love these cupcakes. They are so perfect for Christmas.

  • Leave a reply

    Translate »