facebook

Kokosowy tort z pokrzyw z mandarynką

0 Posted by - 29 kwietnia 2016 - Przepisy, tort/ layer cake

Tort z pokrzyw? Siostra powiedziała mi, że jestem szalona, ale dlaczego nie! Jak widać pyszny tort można zrobić ze wszystkiego, a osobiście gorąco polecam pieczenie z półproduktów własnoręcznie zebranych (i darmowych!) – sezon zbieractwa uważam oficjalnie za otwarty :) Nie jestem pewna jak dużo właściwości zdrowotnych ma pokrzywa po upieczeniu, ale przynajmniej poparzenia wyjdą Wam na zdrowie!

O torcie z pokrzyw powiedziała mi koleżanka z pracy, jeszcze w zeszłym roku i siedział mi w głowie od tamtego czasu. Pomyślałam, że przygotuję własną wersję – pachnący olej kokosowy maskuje aromat pokrzyw (udało się!), a domowa marmolada z mandarynek dodaje smaczku. Tort jest wilgotny, lekki i pyszny. W sam raz na majówkę!

Pamiętajcie by zbierać pokrzywy rosnące z dala od dróg i miejscach czystych, ja mam na szczęście nieograniczone pokrzywowe zapasy w ogrodzie…

Składniki na tort z pokrzyw o średnicy 20, tort 23 cm należy upiec z 1 i 1/2 porcji ciasta. Tort na zdjęciach piekłam w tortownicy 15 cm.

Ciasto

120 g liści młodych pokrzyw

3 jajka

120 g jogurtu naturalnego (1/2 szklanki)

skórka z 1 mandarynki

sok z 1/2 mandarynki

łyżka soku z cytryny

120 g oleju kokosowego nierafinowanego* (1/2 szklanki)

150 g drobnego cukru (3/4 szklanki)

200 g mąki

50 g wiórków kokosowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

*nierafinowany czyli zapachowy

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (dno), boki smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Pokrzywy myjemy i odsączamy.

W blenderze rozdrabniamy pokrzywy, jogurt oraz skórkę i sok z mandarynki oraz cytryny. Olej kokosowy lekko podgrzewamy by miał płynną konsystencję, dodajemy go razem z cukrem i jajkami do pure i miksujemy/mieszamy trzepaczką na gładką masę.

Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i  wiórkami, i w trzech partiach dodajemy do pure.

Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok. 35-40 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy w foremce przez 10 minut, następnie delikatnie wyjmujemy ciasto na kratkę. Po wystygnięciu zawijamy w folię by nie wyschło.

Marmolada mandarynkowa

400 ml soku i miąższu z mandarynek (ok. 4 większe owoce)

3 łyżki cukru

1/2 łyżeczki żelatyny

Sok i miąższ z mandarynek mieszamy z cukrem i redukujemy na średnim ogniu, aż pozostanie nieco mniej niż ok. 1/2 płynu. Do gorącego syropu dodajemy żelatynę namoczoną w zimnej wodzie i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wystygnięcia i przechowujemy w lodówce.

Krem

500 g śmietany kremówki 36%

2 łyżeczki likieru kokosowego

2 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)

Żelatynę można użyć dla dodatkowej stabilizacji np. jeśli planujecie przewozić tort.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odkładamy na kilka minut do napęcznienia. po tym czasie podgrzewamy ja w mikrofalówce (10 s) lub kąpieli wodnej i rozpuszczoną mieszamy z łyżeczką zimnej śmietanki by wyrównać temperatury. Łączymy z resztą śmietany.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Złożenie

Ciasto kroimy na 2 lub 3 blaty, smarujemy marmoladą mandarynkową i śmietanką. Tort z pokrzyw obkładamy pozostałym kremem i dekorujemy świeżymi lub cukrzonymi liśćmi pokrzywy (albo innymi jadalnymi liśćmi).

Smacznego!

Healthy coconut nettle layer cake with mandarin compoteHealthy coconut nettle layer cake with mandarin compoteHealthy coconut nettle layer cake with mandarin compoteHealthy coconut nettle layer cake with mandarin compote

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

15 Comments

  • rabarbarowo 29 kwietnia 2016 - 12:44 Reply

    Magicznie się prezentuje! Warto eksperymentować, szczególnie z darami natury :) Gratuluję wspaniałego wypieku i pozdrawiam serdecznie :)

    • Candy Company 29 kwietnia 2016 - 13:00 Reply

      Dziękuję! Uwielbiam przerabiać własnoręcznie zebrane „chwasty” i inne pyszności – jest z tego ogromna satysfakcja :) Pozdrawiam!

  • Kinga 29 kwietnia 2016 - 23:11 Reply

    Bajecznie wygląda! Jadłam tort pokrzywowy w jednej z katowickich restauracji. Powiedzieli, że przepis wzięli z książki o jadalnych chwastach. Nikt nie wierzył, że to ciasto z pokrzywy :-) Ale wychodzi, że jednak się da :-)

  • dorota 5 czerwca 2016 - 17:10 Reply

    Witam, a w ilu stopniach pieczemy blaty? :) Tort wygląda NIE-ZIEM-SKO! 😀

  • dorota 8 czerwca 2016 - 16:00 Reply

    Dziękuję za odpowiedź :)

  • Julia 14 lipca 2016 - 11:35 Reply

    Czy zamiast oleju kokosowego można użyć mleczka kokosowego?

    • Candy Company 18 lipca 2016 - 20:32 Reply

      Nie, trzeba użyć tłuszczu – zamiast kokosowego można innego roślinnego np. rzepakowego, słonecznikowego itp.

  • piegusek 15 lipca 2016 - 10:54 Reply

    tort wspaniały! a gdzie można kupić taka paterę? :)

    • Candy Company 18 lipca 2016 - 20:30 Reply

      Dziękuję :) Paterę kupiłam w sklepie internetowym Westing

  • Natka 19 sierpnia 2017 - 13:19 Reply

    Heloł! Czy moge zamiast proszku do pieczenia i sody ubic bialka i dzieki temu uzyskam biszkopt? Czy jednak za malo bedzie bialek na takie czarymary? Pozdrawiam

    • Candy Company 19 sierpnia 2017 - 13:27 Reply

      Niestety nie, ciasto jest ciężkie i wilgotne i na samych białkach nie wyrośnie… Można by zrobić podobne bez dodatku spulchniaczy, przy innych proporcjach – ale nie eksperymentowałam z taką wersją. Pozdrawiam!

      • natka 19 sierpnia 2017 - 21:42 Reply

        Oki, dziękówa! Skończył mi się olej kokosowy wiec niestety muszę wykorzystac do ciasta zwykly rzepakowy. Mam nadzieje bedzie ok choc pisalas cos o zlikwidowanym zapachu pokrzyw dzieki kokosowemu…

        • Candy Company 21 sierpnia 2017 - 12:47 Reply

          Rzepakowy też powinien być ok, olej kokosowy nadaje ciastu przyjemny aromat, ale bez niego też będzie smaczne :)

    Leave a reply

    Translate »