Aromatyczny kompot z rabarbaru i jabłek; przyprawiony prawdziwą wanilią, cynamonem i goździkami. Oczywiście podany w butelce! Schłodzony będzie sam raz na letnie przyjęcie czy grilla. Polecam w sezonie rabarbarowym!
Składniki na ok. 1 litr:
350 g rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki, można odłożyć kilka ładniejszych kawałków,
3 łyżki cukru, można dodać również cukier waniliowy,
1 duże jabłko lub dwa małe, drobno pokrojone,
900 ml wody,
łyżka soku z limonki (można zastąpić cytrynowym),
pół laski wanilii (wystarczy sama laska; ziarenka możecie zużyć do wypieków np. rabarbarowych:),
2 goździki,
0,25 łyżeczki cynamonu.
Cukier wsypujemy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia, nie mieszamy! Kiedy zacznie brązowieć (należy uważać by cukier się nie przypalił) dodajemy rabarbar – cukier się zbryli, ale nie należy się tym przejmować – pod wpływem soku z rabarbaru ponownie się rozpuści. Podgrzewać ok 2-3 minuty, aż rabarbar puści sok. Dodać wodę, sok z limonki, jabłko, wanilię, cynamon i goździki i gotować kompot na małym ogniu ok 5-10 minut. Rondelek zdjąć z ognia, odcedzić i odstawić do wystudzenia. Kiedy kompot trochę przestygnie wrzucić odstawione ładniejsze kawałki (dzięki temu nie rozpadną, i nie będą surowe), można również zostawić w nim laskę wanilii dla głębszego aromatu. Schłodzić i podawać, oczywiście we własnoręcznie ozdobionych butelkach/słoikach 🙂
Smacznego!