Do wczoraj mogliście brać udział w konkursie, a dziś obiecane wyniki 🙂 Wybór był baaardzo trudny, długo się zastanawialiśmy kogo nagrodzić… Wygląda na to, że Wasze drugie połówki i rodzina będą wniebowzięci pysznościami, które im przygotujecie, ale do rzeczy…
Najbardziej urzekła nas Magda (rainbow cake) – swoim poczuciem humoru i dystansem do siebie 😀
Drugą nagrodę przyznajemy Marcie (zakochane żelki), za prosty i oryginalny pomysł.
Słodkie upomniki otrzymają jeszcze Iza (tarta z musem truskawkowym), Aneta (bukiet z cake popsów) i Agata (babeczki z kremem).
Gratulujemy!
PS. Ze zwycięzcami skontaktujemy się mailowo 🙂
…..
Najwyższy czas na pierwszy konkurs na blogu! Walentynki już niedługo, więc pomyśleliśmy, że to będzie świetna okazja by rozdać trochę nagród 🙂 Czy wiecie już co przygotujecie na walentykowy deser – może nasz konkurs zainspiruje Was do wyszukania oryginalnego i niepowtarzalnego deseru? Konkurs jest prosty i może wziąć w nim udział każdy, a co należy zrobić by wygrać?
Zasady są proste:
- Polub naszą stronę na Facebooku.
- Udostępnj ten post na swoim profilu.
- W komentarzu na blogu napisz jaki przepis na deser chciałbyś wypróbować/wybróbujesz na Walentynki (zdjęcia będą mile widziane).
Najciekawsze komentarze nagrodzimy zestawami nagród do pieczenia i dekoracji Waszych wypieków i słodkimi niespodziankami od Candy Company!
Konkurs Walentynkowy potrwa do 7 lutego. Wyniki ogłosimy następnego dnia, a nagrody otrzymacie jeszcze przed 14 lutym, żebyście zdążyli je wykorzystać i upiec coś pysznego na Walentynki…
Zapraszamy do zabawy! 🙂
Vintage vector designed by Freepik Frame vector designed by Freepik
52 komentarze
Zrobię czerwone makaroniki w kształcie uroczych serduszek nadziewane kremem z białej czekolady i kroplą amaretto 😉
Ja sobie wymyśliłam na ten rok tort red velvet z kremem mascarpone i truskawkami 🙂 Mam formę w kształcie serca, powinno wyjść bosko 🙂
http://sweetapolita.com/2014/12/purple-velvet-cake-with-cream-cheese-frosting/
Ten piękny fioletowy tort, który urzekł mnie od pierwszego wejrzenia. Jednak na Walentynki proponuję w wersji z Red Velvet Cake, czerwonymi, różowymi i kremowymi perełkami, serduszkami i innego rodzaju posypkami 🙂
Moim ulubionym deserem są muffinki:) Być może wyczaruję coś miłosnego:) Najbardziej lubię dekoracje muffinek , samo pieczenie też jest super, ale dopieszczanie i przyozdabianie każdej babeczki to istny orgazm dla oczu:) Trochę żal takiej babkę ogołocić z ,,ubrania”, ale żal też wyrzucić i zmarnować kawał dobrej roboty,. Do tej pory robiłam przeróżne wersje muffinek, ale walentynkowe też z chęcią wykonam:) Nie mam żadnego zdjęcia, mam za to głowę pełną pomysłów:) A teraz tak patrzę w górę, że jedną z nagrób jest forma na muffinki w kształcie serc:) Czyżby przeznaczenie:P?
Mnie urzekły babeczki jeżynowe z winem..A gdyby tak udało się je upiec w kształcie serduszek, w foremce od CC..;) Mmmm.. Który męzczyzna się im oprze? Czy może być lepszy afrodyzjak :p
Z przepisem od Candy Company błogi uśmiech ukochanego jest gwarantowany! :p
Mężczyznom raczej nie daje się kwiatów, ale mój mąż uwielbia rośliny doniczkowe, więc dostanie doniczkę pełną słodkości – walentynkowych cake popsów 🙂
„SKŁADNIKI NA 20 SZTUK CIASTECZKOWYCH LIZAKÓW:
– 400 g suchego ciasta, pokruszonego (najlepsze są ciężkie, mocno wilgotne ciasta np. brownies, blondies)
– 120 g serka mascarpone
– 80 g nutelli lub masła orzechowego
– 200 g kolorowej czekolady, do obtoczenia*
– 1 łyżka oleju
– kolorowe posypki, cukrowe róże, serduszka itp.
Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym.
Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę, lekko spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.
Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Można również ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 – 1,8 cm (w zależności od grubości patyczków) i przy pomocy niedużej foremki wycinać np. serca. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.
Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki i serca wyjąć z zamrażarki.
Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki lub serca, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.
Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować.
Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać ‚do góry nogami’ na papierze do pieczenia.
Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.”
Poste Boski :)) wiele ciekawych informacji :))
Post
Pycha ;))
ciasto z pianką lemoniadową z malinami!! wygląda pysznie:)
A ja zamierzam przygotować sałatkę owocową z bitą śmietaną. 🙂 Do tego lampka różowego wina i wieczór filmowy.
A poniżej przykładowe zdjęcie z neta:
Wiadomo”przez żołądek do męskiego serca”,dlatego zamierzam mojego ukochanego oczarować makaronikami 😉
Przepyszne, małe torciki, w sam raz jako prezent dla ukochanej osoby! ♥
Torciki z musem i pianką truskawkową –
SKŁADNIKI:
Spód biszkoptowy:
1/2 szklanki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru pudru,
2 jajka,
50 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej według uznania).
szczypta soli.
Mus truskawkowy:
20 dag truskawek (mogą być mrożone),
1-2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
2 łyżeczki budyniu śmietankowego (proszku).
Pianka truskawkowa:
szklanka śmietany kremówki,
opakowanie galaretki truskawkowej.
Ponadto:
posypka i dekoracje czekoladowe (według uznania).
Torciki z musem i pianką truskawkową – PRZYGOTOWANIE:
1) Przygotować spód: Białka schłodzić, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany z białek dodać stopniowo cukier puder i po jednym żółtku (pierwsze żółtko i połowa cukru pudru, a następnie drugie żółtko i kolejna część cukru pudru). Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. 2) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i dodać do ciasta, delikatnie połączyć by uzyskać jednolitą masę. Ciasto równomiernie rozsmarować w prostokątnej blaszce (o wymiarach 18×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15-20 minut. Ostudzić i wyjąć z blachy. Blachę wyłożyć folią spożywczą i ponownie włożyć do niej ciasto. 3) Przygotować mus i piankę: Truskawki rozgnieść widelcem (jeżeli używamy mrożonych owoców, wcześniej je rozmrażamy i dokładanie osączamy), włożyć do garnuszka, dodać cukier puder, sok z cytryny i ok.2 łyżek wody, gotować. Proszek budyniowy rozmieszać w niewielkiej ilości wody (ok. 2-3 łyżki) i dodać do gotujących się owoców, gotować jeszcze przez 3 minuty aż całość zgęstnieje. Mus rozprowadzić na upieczonym i ostudzonym biszkopcie. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i ostudzić. Schłodzoną kremówkę lekko ubić i wlać do niej strumieniem ostudzoną galaretkę, miksować razem przez chwilę. Powstałą piankę wylać na warstwę musu. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego stężenia pianki. Okrągłą foremką lub obręczą wyciąć z ciasta zgrabne torciki. Ozdobić według uznania czekoladowymi ozdobami (np. posypką i serduszkami). ♥ ♥ ♥
Dla niektórych może to dużo składników oraz dużo pracy! Ale w taki piękny sposób można uszczęśliwić ukochaną osobę! 🙂 Ja przygotuje to dla mojej mamy ♥
Podsyłam zdjęcie! Niestety z internetu 🙁
do makaroników podam czerwone wino ,mam nadzieję że mój ukochany doceni moje wysiłki.Jestem autorką zdjęcia .
TORT ZAKOCHANYCH Z KREMEM BUDYNIOWYM Z OWOCAMI I MASĄ MARCEPANOWĄ
Zrobię dla Ciebie na Walentynki to tortowe cudo, bo tak Cię kocham Ty moja marudo.
Żeby zrobić Ci przyjemność, udowodnić umiejętność,
całe serce w przygotowanie włożę, później się obok chętnie położę.
W ten sposób spędzimy nasze święto Kochanie,
mam nadzieję, że tort nie pójdzie na zmarnowanie.
Zrobię Rainbow Cake ponieważ moją walentynką jest córcia i dla niej ten ciasto będzie. Chęci są duże ale pewnie wyjdzie tak! 🙂
Stare powiedzenie mówi, że do serca mężczyzny można trafić przez żołądek.Chyba coś w tym jest ,bo ilekroć przygotuję coś smakowitego mój mąż jest oczarowany.Dlatego w Walentynki przygotuję specjalnie dla niego ciasteczka serduszka, do nich podam truskaweczki i winko.Mam nadzieje ,że jeszcze raz skradnę serce jego.Zdjęcie jest mojego autorstwa.
ja chciałabym sprobować deser tiramisu bo jeszcze nigdy nie robiłam amoj mąż napewno byłby zadowolony
Zdecydowanie upiekę moje ulubione ciasto czekoladowe-brownie z dodatkiem słodkiej Nutelli. Jestem fanką czekolady i wypieków.
*fot z internetu
Moje wymarzone desery do przygotowania na walentynkowy wieczór są może niezbyt wyszukane, ale z pewnością pyszne. Tiramisu przyrządzane z musem truskawkowym lub malinowym, w kolorze odpowiednim do okazji, robione z cała miłością jaką mam w sercu i wyglądające tak jak na zdjęciu.
Drugie to ciasteczka maślane z nutka cudownej wanilii ozdobione miłością 🙂
A ja zrobię tradycyjnie – torcik czekoladowy – kakaowe biszkopty przełożone kremem czekoladowym i malinową konfiturą. Całość zwieńczą maliny. Nie od dziś wiadomo, że czekolada to przecież najlepszy afrodyzjak, a chyba o to, szczególnie w tym dniu, najbardziej chodzi 😉
a oto i zdjęcie 🙂
Ja chętnie zjadłabym pyszne makaroniki na walentynki 🙂 <3 o takie oo!!! A wy?
Kucharka ze mnie kiepska, patrząc na komentarze osób piszących wcześniej stwierdzam, że nie mam żadnych szans na zwycięstwo. Ale mimo wszystko napiszę, że na tegoroczne swięto miłości planuję zrobić babeczki z kremem i owocami. Żadna rewelacja, ale mój mąż je uwielbia i cieszę się, że zwykłymi babeczkami mogę mu sprawić tyle radości 🙂
U mnie na pewno znajdzie się szampan dla uczczenia wyjątkowej chwili oraz gofry (serduszka) na znak naszej miłości i bitą śmietaną, owocami, nutellą, coby nam słodkiego życia nie zabrakło 🙂
Na pewno upiekę piernikowy tort z serduszkiem o smaku ajerkoniaku w różach czekoladowych 🙂
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
*zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią
PRZEPIS ZE STRONY http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka
Chciałabym spróbować zrobić coś czekoladowego z chili. Podobno wspaniałe połączenie, a do tego afrodyzjak 🙂
Składniki:
700 g mąki pszennej
3 jajka
125 g masła, zimnego
125 g margaryny do pieczenia, zimnej
1 szklanka cukru pudru
2 opakowania cukru waniliowego (16 g każde)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do przełożenia:
powidła śliwkowe lub inny ulubiony dżem
Ze wszystkich składników wyrobić szybko ciasto (można również składniki zmiksować w makaserze). Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm (można lekko podsypywać mąką przy wałkowaniu) i wykrawać ciasteczka. W połowie ciasteczek w środku wykroić dziurkę.
Piec około 10 minut w temperaturze 190ºC. Pilnować, by ciastka pod koniec pieczenia zbyt mocno się nie spiekły. Wystudzić na kratce.
Po ostygnięciu ciastka bez dziurki posmarować powidłami i przykryć (oprószonymi wcześniej dodatkowym cukrem pudrem) ciastkami z dziurką.
Składniki:
170 g masła
1 szklanka cukru pudru
otarta skórka z jednej cytryny
otarta skórka z dwóch pomarańczy
1 ¼ szklanki mąki (+ mąka do podsypywania – bardzo dużo podsypywałam, bo ciasto się klei)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki soli
3 żółtka
1 ½ szklanki zmielonych migdałów (lub zmielonych podpieczonych orzechów)
Dodatkowo:
dżem malinowy do przełożenia
cukier puder do oprószenia
Szczerze mówiąc w tym roku mam nieco trudniejsze zadanie, ponieważ walentynki spędzamy na wyjeździe 🙂 Ale planuję coś zrobić aby udało mi się je przetranspotować w pudełko bez większego szwanku 😉
Myślałam, o takim zwykłym torciku na biszkopcie 🙂 Zdjęcie dodałam w załączniku 🙂 Trzymaj kciuki, żeby biszkopt się udał! I masa żeby była pyszna:) I co najważniejsze, żebym dojechała z tym torcikiem do pensjonatu w jednym kawałku 😀
Ja w Walentynki nie eksperymentuje bo to się zazwyczaj źle kończy 😛
W tym roku przygotuję sernikowe babeczki o smaku pina colada – coś co mój tygrysek lubi najbardziej 🙂
Uwielbia serniki oraz ananasa i wiórki kokosowe zatem jest to idealny deser.
Galaretkę o smaku pina colada lub ananasową rozpuść w jednej szklance gorącej wody, przestudzoną mieszaj z serkami homogenizowanymi ( smak waniliowy lub np. bananowy) i odstaw do lodówki.
Mąkę z cukrem pudrem przesiej na stolnicę, posiekaj razem z margaryną i żółtkami. Zagnieć ciasto, jeśli trzeba dodaj więcej mąki.
Gotowe ciasto zawijaj w papier śniadaniowy i odstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowuj, wycinając foremką kółka i wykładaj nimi foremki na babeczki.
Foremki odstaw do lodówki na 20 minut.
Po 20 minutach wyłóż każdą babeczkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia, a do środka nasyp suchą fasolę.
Piecz babeczki w 180°C przez 15 minut z fasolką, , później już bez fasolki piecz ciasto aż się zarumieni.
Zimne babeczki napełnij tężejącą masą serową, w środek wciśnij np. po truskawce do dekoracji i odstaw do całkowitego stężenia. Można do masy dodać wiórki kokosowe, truskawki zastąpić innymi owocami. Zawsze się udaje 🙂
Zdjęcie z internetu, ponieważ jeszcze nigdy ich nie uwieczniłam 😛
u Nas w tym roku stawiam na tiramisu :)))) Ulubione, klasyczne, przeeeepyszne:))
Na Walentynki przygotowałabym, coś wyjątkowego i innego 🙂
Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na deser – co więcej powstał spontanicznie 🙂
A oto przed Wami Zimowe zaskoczenie czyli truskawki w occie balsamicznym z nutą pikanterii i słodkim kremem.
Składnik:
0,5 kg truskawek
2 łyżki octu balsamicznego
szczypta marynowanego zielonego pieprzu
1 żółtko
1 białko
125 g mascarpone
1,5 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
0,5 kg truskawek kroimy w ćwiartki, wrzucamy do miski, dodajemy 2 łyzki octu balsamicznego i maksymalnie szczyptę marynowanego zielonego pieprzu.
Całość chłodzimy w lodówce przez 30min.
Teraz czas na krem!
Białko ubijamy i zostawiamy na później. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone i mieszamy do połączenie się składników. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy – krem gotowy.
Czy nie sądzicie że takie połączenie to iście zimowe i Walentynkowe) zaskoczenie?
Smacznego!
PS. ZDJĘCIE PRYWATNE!
Walentynki, Walentynki dla chłopczyka i dziewczynki 🙂
Mój deser Walentynkowy, będzie napewno oryginalny i wyjątkowy dla naszej Rodziny.
Planuję zrobić tort pysznie czekoladowy, pięknie ozdobiony serduszkami, ale napis będzie prosto z serca gdyż właśnie dowiedziałam się, że po raz drugi zostaniemy rodzicami 🙂 Dlatego w oryginalnej formie chce tą wiadomość przekazać Mężowi 🙂 Zdjęć jakby nie było nie mam jak dodać, gdyż takowy tort dopiero powstanie 🙂
http://candycompany.pl/chrupiace-serca-na-patyku-na-walentynki/
Walentynkowe Ciasto Krówka – to tym ciastem zdobyłam jego serce 🙂
Deser rozgrzewający zimową porą, ponieważ niesie ze sobą smak gorącego lata.
Karmel jest jak letnie, gorące słońce i rozgrzana jego promeniami plaża.
Bita śmietana, to lekkość letniej bryzy przepędzającej chmury na niebie.
Rozkosz w ustach, smak lata i wspaniły sposób na poprawę chumoru i okazanie mu słodkiej miłości 🙂
Składniki:
Ciasto – 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.
Krem – budyń śmietankowy, 1 łyżka margaryny.
Bita śmietana – 0,5 litra śmietany 30%, fix do bitej śmietany, 1 łyżka cukru pudru.
Masa karmelowa – 1,5 szklanki cukru, kubek śmietany kremówki 30%.
Dodatkowo – migdały w płatkach, posiekane orzechy włoskie, 3 torebki herbaty ekspresowej.
Wykonanie:
Ciasto: Do wysokiego naczynia wbij jaja i dodaj cukier. Mieszaj mikserem przez 20 minut. W ubiciu jaj z cukrem tkwi tajemnica wyrośniętego i puszystego ciasta. Powoli dodaj mąkę, przesiewając ją przez sito, delikatnie mieszaj. Dodaj dwie łyżki kakao. Ponownie delikatnie wymieszaj. Piecz na prostokątnej blasze przez 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Krem: Ugotuj budyń śmietankowy według przepisu na opakowaniu, przy czym zamiast 0,5 litra mleka użyj połowę do całego opakowania budyniu. Po wystudzeniu zmiksuj z łyżką miękkiej margaryny, wówczas łatwiej krem budyniowy rozsmaruje się na cieście.
Bita śmietana: Do 0,5 litra śmietany 30% wsyp fix i zmiksuj do uzyskania bitej śmietany, dosypując cukier puder wedle uznania do uzyskania słodkości.
Masa karmelowa: skarmelizuj na patelni łyżkę cukru, dodaj kubek kremówki i półtorej szklanki cukru. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, przez 20 minut. Opcjonalnie można kupić gotową masę krówkową – wyśmienita jest Bakallanda.
Wystudzone ciasto podziel na dwie równe części. Cześć dolną nasącz herbatami zaparzonymi w 0,5 szklanki wody (kilka łyżek tak aby nie przemoczyć ciasta). Ciasto posmaruj kremem budyniowym, następnie wyłóż na niego bitą śmietanę. Przykryj drugą połową ciasta. Nasącz drugą połowę ciasta wywarem herbacianym. Udekoruj masą karmelową wierzch ciasta posypując ją na koniec migdałami w płatkach, lub posiekanymi orzechami.
Smakuje znakomicie. Tym ciastem zdobędziecie jego serce 🙂 Polecam !!!
(na FB, jako Ewa Tomczak)
Walentynkowa Krówka 🙂
Niezawodne, rozpływające się w ustach ciasto Czekoladowa trufla – i to chyba ten własnie deser zagości u mnie. Już raz skardł serce mojego męża 🙂
Składniki :
100 g cukru pudru
75 ml wody
250 g gorzkiej czekolady ( 70 % kakao )
150 g masła
4 dużej jaja
szczypta soli
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
2/3 cukru przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i podgrzewamy mieszajac aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy masło i połamaną lub posiekaną czekoladę. Dalej podgrzewamy aż całość się roztopi a masa będzie gładka, lśniąca i jednolita. Odstawiamy.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru, stopniowo łyżka po po łyżce. Kolejno dodać ocet i żółtka. Wymieszać do połączenia.
Do puszystej masy jajecznej dodajemy cienką stóżką ciepłą masę czekoladową cały czas delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wykladamy papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę szczelnie zabezpieczamy folią aluminiową bo ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej. Po przelaniu ciasto formę umieszczamy w innej większej fomie do której wlewamy wrzątek do 2/3 wysokości tortownicy.
Pieczemy w temp. 180°C przez 30 minut aż przy dotyku patyczkiem ciasto będzie ścięte z wierzchu ale zarazem sprężyste.
Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy. Wkładamy na noc do lodówki.
* Ciasto samo w sobie nie jest wysokie. Podczas pieczenia może wyrosnąć ponad formę, natomiast w etapie stygnięcia opada. Jednak smak wszystko rekompensuje 🙂
Smacznego 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Mam zamiar zrobić waniliowa panna cotte w foremkach w kształcie serca z sosem truskawkowym
Zakochane żelki lepsze są niż cukierki…
Żelki mój mąż bardzo lubi i kocha,
Gdy je dostanie to będzie radocha,
A pod taka postacia w dniu zachochanych,
Nie ma tak dobrych deserów przemyślanych…
Potrzebujemy 500 ml 30% śmietanki,
cukru pudru pół szklanki,
Jedno opakowanie żelatyny deserowej,
Jedno opakowanie galaretki wiśniowej.
Do rondelka wlewamy śmietankę,
Dodajemy cukru pudru niecała szklankę,
Podgrzewamy troszeczkę,
I mieszamy chwileczkę.
Żelatyne rozpuszczamy w wodzie,
Dodajemy śmietankę i miksujemy, bo to teraz w modzie,
Do formy przelewamy,
Wsadzamy do lodówki i czekamy.
Galaretke rozpuszczamy,
Niech wystygnie, poczekamy…
W śmietanowej masie,
Wycinamy formą serca, przecież to da się,
W te miejsca galaretkę wlewamy,
Wkładamy do lodówki i znów czekamy.
Później wyciągamy,
I pyszny deser mamy :*
Chętnie wypróbowałabym słodki smak miłości. Mam nawet na nią przepis 🙂
SKŁADNIKI:
duże opakowanie uśmiechu
1/2kg pewności siebie
100ml czystego flirtu
2 czubate łyżeczki poczucia humoru
parę spojrzeń w oczy
ziarenko tajemniczości
i szczypta delikatności
CZAS PRZYGOTOWANIA:
Od jednej do kilku randek
TRUDNOŚĆ:
Indywidualna – zależnie od charakteru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Efekt murowany.
Mini serniczki cappuccino kawowo-karmelowe z solonym karmelem.Pyszne i sprawdzone choć wymaga dużo pracy ale w tym szczególnym dniu to warto jeść takie rarytasy 🙂
Składniki,
Spód:
• 100 g ciasteczek z czekoladą
• 3 łyżki roztopionego masła
Masa:
• 3 łyżki polewy karmelowej
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 500 g zmielonego twarogu
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 jajka
Składniki na polewę karmelową szczyptą soli
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki wody
• 3 łyżki śmietanki kremowej 30%
• 3 łyżki masła
• sól morska
Sposób przygotowania
Do miski włożyć ciasteczka i dokładnie rozkruszyć tłuczkiem, wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do foremek , delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.
Przygotować polewę karmelową: do rondelka wsypać cukier i podgrzewać go przez około 30 – 60 sekund lub do czasu aż zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na ciemnobrązowy. Wlać wodę , zmniejszyć ogień i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści, wlać śmietankę i dalej mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy masa się zagotuje, dodać masło, sól i po roztopieniu odstawić z ognia.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Odłożyć 3 łyżki gorącej polewy i rozpuścić w niej kawę oraz cynamon (w razie potrzeby można podgrzać aby kawa się rozpuściła). Resztę polewy ostudzić i wykorzystać do dekoracji.
Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i zmiksować na małych obrotach miksera. Dodać jajko i ponownie zmiksować tylko do połączenia się składników, powtórzyć z następnym jajkiem. Na koniec zmiksować z mieszanką kawy.
Wyłożyć masę do papilotek na warstwę ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Piec przez 30 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Po dokładnym ostudzeniu można dekorować ubitą kremówką
Pieczone jabłuszka z truskawkami – kwaskowe jabłka przełamane słodyczą truskawek i cukru. Przepyszne. W sam raz na walentynkowe łasuchowanie 😉
Składniki:
30 dkg truskawek (mogą być mrożone)
3 jabłka
sklarowane masło do smażenia
4 łyżki brązowego trzcinowego cukru (może być tez zwykły)
ćwierć laski cynamonu
kilka goździków (jeśli nie lubimy tych przypraw to ich nie dodajemy – danie cały czas będzie wyśmienite)
Przygotowanie:
Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy jabłka i truskawki. Smażymy na średnim ogniu około 10 minut, tak, żeby zmiękły i lekko się zrumieniły. Na koniec dodajemy cukier i rozdrobnione w moździerzu przyprawy. Kiedy cukier lekko zagęści owoce potrawa jest gotowa.
Moja Walentynka uwielbia ten deser, uraczę ją nim także w tegoroczne Święto Zakochanych 🙂
Lubię stronę na FB i udostępniłem post konkursowy.
Zdjęcie zrobione po przygotowaniu mojego deseru poprzednim razem 🙂
ja zrobie ulubiona tarte mojego chłopaka
Razem z partnerem uwielbiamy wszelkie słodkości. Blogi takie jak ten inspirują nas do poznawania nowych smaków oraz wypróbowywania kolejnych przepisów. Z zapartym tchem oglądam przepiękne zdjęcia które zamieszczacie, a ślinka cieknie przy czytaniu nazw przepisów. Podziwiając niemal czuję smak deserów w ustach. Choć mój poziom jest przy tym bardzo niski pragnę się podzielić moim deserem , który zamierzam zrobić na ten wyjątkowy dzień, a żeby nie było niespodzianki przećwiczyłam go już w zeszłym tygodniu 🙂 Zamieszczam zdjęcie tarty na kruchym spodzie pełnej przepysznego musu z truskawek oraz kalorycznej, ale jakże pysznej bitej śmietany 🙂
Chciałabym nareszcie wypróbować nowy przepis na krem do cupcake! Marzy mi się taki delikatny puszysty z odrobina słodyczy najlepiej z kolorowymi brzegami ewentualnie z kremem w kolorze czerwieni
Chciałabym nareszcie wypróbować nowy przepis na krem do cupcake! Marzy mi się taki delikatny puszysty z odrobina słodyczy najlepiej z kolorowymi brzegami ewentualnie z czerwonym kremem. Śmietana 30%, mascarpone i biała czekolada! Zaspokoi każde podniebienie <3
A ja na tą romantyczną kolację podam nasz ulubiony lekki deser z egzotyczną nutą – panna cottę z salsą o smaku brzoskwini i marakui. Uwielbiamy ten deser, gdyż zawiera wszystko, co lubimy – pyszną waniliową panna cottę, orzeźwiającą słodko-kwaśną marakuję i soczyste brzoskwinie. Owoce w tym deserze zatopione są w pysznym, zdrowym i żółto-pomarańczowym owocowym sosie. Marakuja idealnie pasuje do słodkiej panna cotty a wraz z brzoskwinią są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania. Ten deser nie tylko niesamowicie smakuje, ale i cudownie wygląda. Jest idealny na elegancką Walentynkową kolację.
Oto przepis:
Panna cotta:
– 3 łyżeczki żelatyny w proszku
– 1 laska wanilii
– 1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki
– 1 szklanka (250 ml) pełnotłustego (3,2%) mleka
– 4 łyżki cukru
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnuszka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier oraz ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską. Zagotować, zdjąć z ognia. Do jeszcze ciepłej masy dodać żelatynę (można wcześniej namoczyć, ale niekoniecznie). Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Gotową masę rozlać do 4 foremek. Wstawić na około 12 h do lodówki.
Egzotyczna salsa:
– 2 owoce marakui
– 150 ml soku z marakui lub brzoskwini
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
– 2 brzoskwinie
Owoce marakui kroimy na połówki, wydrążamy ze środka miąższ i gotujemy chwilkę z sokiem z marakui lub brzoskwini i cukrem. Do gotującego soku dodajemy mąkę kukurydzianą rozmieszaną z odrobiną wody. Brzoskwinie kroimy na połówki i usuwamy pestki. Połówki brzoskwini kroimy na małe kawałki i mieszamy z sosem z marakui. Odstawiamy do ostygnięcia.
Salsę nakładamy na płaskie talerzyki. Foremki z panna cottą wstawiamy na chwilę do gorącej wody, następnie ostrożnie wyjmujemy z nich krem i układamy na talerzykach z salsą. Przed podaniem można udekorować płatkami gorzkiej czekolady.
Tą pyszną panna cottę podam na pięknej porcelanie, na udekorowanym kwiatami stole, do tego delikatne światło świec, przyjemna muzyka i …..pikantny wieczór gotowy!
Poniżej przesyłam zaczerpnięte z internetu propozycje podania – kształtu panna cotty. Może zamiast tradycyjnego kształtu serduszka wybrać coś innego?!
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
A to druga propozycja podania panna cotty