Nazwa może być trochę myląca, ponieważ kremu używa się raczej jako składnika innych deserów. Warto jednak go zrobić – jest bardzo prosty i szybki, można go przechowywać do 2 tygodni, a fudge z nim smakują bosko! Jak zresztą inne desery, których przepisy znajdziecie na blogu. W smaku przypomina surową masę bezową. Do jego zrobienia potrzebny jest inny nietypowy składnik – golden syrup/złocisty syrop (jako zamiennik corn syrup, który jest w oryginalnym przepisie) przepis na niego znajdziecie tutaj. Chociaż trzeba trochę przygotować naprawdę warto!
Składniki na dużą porcję:
3 białka o temperaturze pokojowej,
2 szklanki (ok 400 ml) złocistego syropu,
2 szklanki cukru pudru,
ekstrakt z wanilii.
Do białek dodać golden syrup i ubijać mikserem (może to trochę potrwać nawet do 10 min), aż masa podwoi swoją objętość i mocno zgęstnieje. Nie będzie tak sztywna jak ubita piana, ale powinna przypominać konsystencją masę bezową.Następnie dodać stopniowo cukier puder i ekstrakt, miksować ok. 2 min, aż krem stanie się lśniący. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.