Kruche ciasteczka dla małych i dużych dzieci! Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Dziecka! Ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach, są prawie niesłodkie (ciasto), czego nie można powiedzieć o lukrze… Razem idealne! Najlepsze kruche ciasteczka 🙂 Nie lubię kupować gotowych ozdób, przecież największa frajda to zrobić je samemu! Zrobiłam więc własne posypki, bez sztucznych barwników i konserwantów – są równie trwałe jak te ze sklepu.
Przepis pojawi się też gościnie u Dagmary z bloga Cała Reszta, mamy na potrójny etat 🙂 Razem przygotowywałyśmy też babeczki na Dzień Matki z jadalnymi kwiatami.
Może zamiast wziąć dziś wasze pociechy na sztuczne lody upieczenie razem domowe ciasteczka z domową posypką? Gwarantuję, ze przy robieniu posypek dzieciaki będą wniebowzięte 🙂
Składniki na ok. 18 ciastek
90 g zimnego masła
175 g mąki
1 żółtko
1 łyżeczka cukru pudru
opcjonalnie łyżka zimnej wody
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto,w razie potrzeby dodając zimną wodę. Z ciasta formujemy spłaszczony dysk, owijamy go w folię i wkładamy do lodówki na 1-2 h. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm.
Dwoma okrągłymi foremkami wycinamy pączki z dziurką.
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 175 C. Ciastka pieczemy ok. 15 minut na złoty kolor.
Naturalne kolorowe posypki
białko
ok. 300 g cukru pudru
do zabarwienia: soki owocowe lub owoce liofilizowane w proszku, sok marchwiowy, kurkuma, kakao, kawa (może być inka).
Białko roztrzepujemy, aż zrobi się rzadka piana. Stopniowo dodajemy cukier, dokładnie mieszając.
Lukier rozdzielamy na mniejsze porcje (połowę odkładamy do lukrowania ciastek) i każdą barwimy na inny kolor. Kolory wyjdą pastelowe, najlepsze efekty można uzyskać używając liofilizowanych owoców lub zagęszczonych świeżych soków.
Zabarwiony lukier przekładamy do woreczków do mrożenia (lub worków cukierniczych). Odcinamy końcówkę worka (dziurka powinna być mała ok. 1-1,5 mm średnicy. Można też użyć końcówki do dekoracji Nr 3 Wilton.
Na papier pergaminowy wyciskamy wałeczki lukru, odkładamy na kilka godzin do zaschnięcia. Następnie łamiemy na małe kawałki i gotowe.
Kruche ciasteczka lukrujemy odłożonym lukrem, dekorujemy posypkami.