facebook

Kruche ciasteczka serduszka

1 Posted by - 5 lutego 2015 - Przepisy

Jak w oryginalny sposób powiedzieć „kocham Cię”? Na przykład ciasteczkiem! Wyślijcie je komuś zamiast tradycyjnej walentynki… bo kruche ciasteczka serduszka mówią same za siebie. Znalazłam sposób jak upiec dwukolorowe ciastka, idealnie zachowujące kształt – a sekret polega w… czytajcie dalej! :) Skorzystałam z przepisu na kruche ciastka ucierane (w smaku nie ma szału – trzeba przyznać, że nadrabiają wyglądem). Możecie śmiało skorzystać z Waszego ulubionego przepisu i potraktować wpis jako DIY,  pomysł przyda się na pewno również na inne okazje – zamiast serduszek można poszaleć z innymi kształtami i kolorami ciasteczek.

Udoskonalony przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na ok. 24 duże ciasteczka:

450 g mąki,

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

szczypta soli,

200 g cukru,

225 g miękkiego masła,

1 jajko,

łyżeczka ekstraktu waniliowego

oraz czerwony barwnik spożywczy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą, odkładamy. Masło ubijamy z cukrem przez 2-4 minuty, dodajemy jajko (w temp. pokojowej) oraz ekstrakt  i miksujemy do połączenia składników. Na końcu wspypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Do 1/3 ciasta dodajemy barwnik i zagniatamy, aż kolor będzie jednolity. Pozostałe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok, ale nie do lodówki – chcemy by ciasto było miękkie.

Czerwone ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 1,5 cm i niewielką foremką wycinamy serduszka. Jeśli ciasto będzie zbyt miekkie możecie je włożyć do lodówki na 10-15 minut i po tym czasie zacząć wycianie.

Ciasteczka układamy ściśle jedno przy drugim, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Dobrze schłodzone serduszka nie zmienią kształtu w czasie dalszych czynności – proste prawda? :)

Z białego ciasta formujemy wałeczki, którymi obkładamy czerwone serduszka. Delikatnie rolujemy ciasto by wałeczki się połączyły, całość ponownie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.

Ostrym nożem tniemy ciasteczkową roladę na plasterki grubości ok. 7mm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce 1-2 h, lub jeśli Wam się spieszy to na czas nagrzania się piekarnika. Pamiętajcie im dłużej się schłodzą tym lepiej zachowają kształt w trakcie pieczenia!

Pieczemy 10-12 minut w temeraturze 175ºC. Kruche ciasteczka serduszka przechowujemy do 10 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

cookie heart2cookie heartcookie heart2cookie heart3

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

1 Comment

  • karolina 5 lutego 2015 - 15:01 Reply

    świetne:))

  • Leave a reply

    Translate »