facebook

Kubeczki z ciasta filo z truskawkami i chałwowym kremem

0 Posted by - 29 czerwca 2016 - ciasta z owocami / fruit cakes, desery / desserts, Przepisy

Moje pierwsze podejście do ciasta filo, kto wie może przy następnym skuszę się na baklavę? Kubeczki to bardzo prosty deser, a wygląda wyjątkowo dekoracyjnie :) Jestem bardzo dumna z kremu chałwowego, jest naprawdę przepyszny ( i mówię to jako niespecjalna fanka chałwy) i świetnie pasuje do truskawek!

Wszystkie kubeczki pochłonęliśmy ze znajomymi oglądając mecz Polska – Ukraina (oglądając to może za dużo powiedziane, nikt nie jest specjalnym fanem piłki). Nie wypominając niektórzy zjedli po 3, więc chyba smakowały :)

Zróbcie koniecznie przed końcem sezonu truskawkowego!

Składniki na ok. 12 kubeczków

Kubeczki

Opakowanie ciasta filo (300 g)

50 g roztopionego masła

ok. 20 g drobno posiekanych migdałów

2-3 łyżki cukru

Uwaga! Ciasto filo szybko wysycha. Płaty, których nie używamy należy zabezpieczyć wilgotną ściereczką lub szczelnie zawinąć w folię.

Ciasto kroimy (lub tniemy nożyczkami) na kwadraty ok. 14 x 14 cm.

Pierwszy kwadrat smarujemy roztopionym masłem, nakładamy na niego kolejny płat ciasta tak by był przesunięty o kilkanaście stopni. Drugi płat smarujemy masłem, posypujemy niewielką ilością migdałów i cukru i przykrywamy kolejnym płatem, znowu z przesunięciem. Chcemy by ciasto utworzyło się rozetkę.

Nakładamy kolejne 2 płaty ciasta, na przemian smarując samym masłem i masłem z migdałami i cukrem. W sumie na jeden koszyczek zużywamy 5 kwadratów.

Rozetki z ciasta filo dociskamy dłonią i umieszczamy w formie na muffinki formując kubeczki. Najlepiej piec je na kilka partii i umieszczać w blaszce w co drugim gnieździe, bo upieczone rozetki są kruche i delikatne.

Pieczemy w 180 C przez ok. 11-13 minut, do zbrązowienia.

Jeszcze gorące delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy. Upieczone kubeczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kila dni.

Krem z chałwą

Krem patisserie

120 ml mleka 3,2 %

pół laski wanilii

2 żółtka

25 g cukru

5 g mąki pszennej

5 g maki kukurydzianej

oraz

200 g śmietany kremówki 30 lub 36 %

100 g chałwy (najlepiej migdałowej)

1 łyżeczka żelatyny

i ok. 500 g truskawek

Chałwową śmietankę i krem patisserie najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Mleko z laską wanilii doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Żółtka ucieramy z cukrem i mąkami na jasną masę, wlewamy część gorącego mleka i dokładnie mieszamy. Łączymy z resztą mleka i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu (uwaga, żeby jej nie zwarzyć!). Krem przekładamy do płaskiego, chłodnego naczynia i studzimy, powierzchnię przykrywając folią spożywczą, by zapobiec powstaniu kożucha.

Śmietankę mieszamy z pokruszoną chałwą i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, aż większość chałwy się rozpuści. Nie doprowadzamy do zagotowania. Masę blendujemy, żeby nie zostały w niej kawałki chałwy i studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.

 

Przygotowanie kremu:

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, odkładamy na kilka minut do napęcznienia. W między czasie śmietankę z chałwą ubijamy kilka minut (nie będzie tak sztywna jak sama, ale wyraźnie zgęstnieje).

Żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce (ok. 10 s), lub rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej łyżkę kremu patisserie żeby uniknąć powstania grudek i łączymy z resztą kremu. Do kremu dodajemy ubitą śmietankę.

Kremem napełniamy kubeczki z ciasta filo, odkładamy do lodówki na ok. 30-60 minut do stężenia (nie jest to konieczne, można od razu konsumować). Przed podaniem kubeczki posypujemy cukrem pudrem i na krem nakładamy pokrojone truskawki.

Smacznego!

 

strawberry phylo dough cups with halva fillingstrawberry phylo dough cups with halva fillingstrawberry phylo dough cups with halva filling

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

3 Comments

  • opakowania na zamówienie 29 czerwca 2016 - 09:37 Reply

    widzę, że znajdę tutaj jeszcze nie jedną truskawkową inspirację :)

  • Ksawery 30 czerwca 2016 - 15:35 Reply

    Przepiękny deser, przepiękne zdjęcia!

  • Leave a reply

    Translate »