facebook

Kwiatek – jadalna dekoracja babeczek

0 Posted by - 29 maja 2014 - DIY

kwiatek2kwiatek3kwiatek4kwiatek5

Ozdoba na babeczki lub tort, nie dość, że pomysłowa i prosta, to w dodatku całkowicie jadalna! Cake topper- kwiatek będzie idealnym dodatkiem do deseru dla Waszych pociech z okazji 1 czerwca… Do jej wykonania potrzeba tylko 3 rzeczy: lizaków, pianek marshmallow i białej czekolady. Dekoracja babeczek z lizaków i pianek marshmallow wygląda uroczo, i choć jest dość delikatna to przecież nie problem bo i tak bardzo szybko zostanie schrupana…

Potrzebne będą:

lizaki,

pianki marshmallow,

kilka kostek białej czekolady.

Krok 1: Pianki marshmallow tniemy nożyczkami na paski o grubości ok. 4-5 mm. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Przygotowujemy deseczkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub niewielką tackę. Na desce kładziemy lizaki w pewnej odległości od siebie.

Krok 2:  Odcinamy końcówkę pianki, Zanurzamy płatek w czekoladzie odciętą stroną (czekolady powinno być na tyle by można było przytwierdzić piankę do lizaka, ale nie powinna wyciekać) i przyciskamy do lizaka. Czekolada podziała jak klej i przytwierdzi płatki naszego kwiatka. Podobnie postępujemy z pozostałymi płatkami – na każdy lizak przypada 5 kawałków pianki.

Krok 3: Gotowe kwiatki odkładamy do zastygnięcia, najlepiej do lodówki. Uwaga! Dekoracja babeczek jest delikatna, dlatego nie ruszajcie jej zanim czekolada nie stardnieje. W razie potrzeby powtórzcie proces przyklejania.

Kwiatkami możecie udekorować babeczki, tort lub potraktować jako niezwykłego lizaka :)

Smacznego!

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »