facebook

Laddu z tahini i kokosem. Besan laddoo czyli indyjskie kulki z ciecierzycy

0 Posted by - 2 maja 2017 - bez pieczenia / no bake, ciastka / cookies, Przepisy

Laddu z tahini w wersji mojej siostry Oli, pierwszy raz jadłam laddu właśnie w jej wykonaniu :) Dodałam coś od siebie (Ola robiła wersję wegańską, a moje są na maśle), zamiast zwykłego cukru dałam kokosowy, dla wzmocnienia aromatu… Smakują dość podobnie do tradycyjnych, są tak samo jedwabiste i rozpływające się w ustach, czuć jednak delikatny aromat tahini i kokosu. Laddu bardzo długo się trzymają, obtoczone w liofilizowanych owocach lub warzywach wyglądają bosko (użyłam liofilizowanego buraka, w smaku nie był wyczuwalny).

Więcej o laddu i dokładne instrukcje ze zdjęciami jak je zrobić znajdziecie tu.

Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu Teresy Reimann

Składniki na ok. 28 kulek

150 g masła klarowanego (lub 130 g oleju kokosowego w wersji wegańskiej)

225 g mąki z ciecierzycy (2 szklanki)

1 szklanka cukru kokosowego (można zastąpić trzcinowym)

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/3 szkl gęstego tahini (można zwiększyć ilość do 1/2 szklanki)*

1/4 łyżeczki ziaren kardamonu (opcjonalnie)

drobno posiekane bakalie, orzechy (opcjonalnie)

Do obtoczenia liofilizowany burak lub maliny.

*Przy większej ilości tahini masę wylewamy do foremki, może być zbyt rzadka by uformować kulki.

Cukier kokosowy i wiórki mielimy w malakserze pył. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i prażymy 10-30 minut, aż mąka zrobi się złocista i lejąca (cały czas mieszając).

Następnie odstawiamy masę, aż ostygnie na tyle, że będzie można ją zarabiać ręką, ale wciąż będzie ciepła (kiedy całkiem ostygnie robi się twarda), dodajemy cukier z wiórkami, tahini, kardamon i mieszamy. Można wylać laddu do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i po zastygnięciu pokroić w kostkę lub kwadraty lub uformować kulki.

Masą będzie bardziej lejąca niż przy tradycyjnym laddu, ale w końcu stwardnieje. Ja włożyłam swoją do lodówki i po ok. 15 minutach kiedy zgęstniał uformowałam kulki. Kulki po nocy w lodówce są idealnie twarde.

Jeśli chcecie laddu można dodatkowo obtoczyć w mieszance cukru pudru  przewagą liofilizowanych owoców lub warzyw (maliny, burak, hibiskus itp.)

Laddu z tahini przechowujemy w lodówce do 10 dni (choć myślę, że dłużej też postoi). W temperaturze pokojowej laddu robię się miękki, ale trzymają kształt

Smacznego!

Besan laddoo recipe with tahini and coconut. Food photography by Candy CompanyBesan laddoo recipe with tahini and coconut. Food photography by Candy CompanyBesan laddoo recipe with tahini and coconut.  Food photography by Candy CompanyBesan laddoo recipe with tahini and coconut. Food photography by Candy CompanyBesan laddoo recipe with tahini and coconut. Food photography by Candy CompanyBesan laddoo recipe with tahini and coconut. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

7 Comments

  • Kawa i Czekolada 2 maja 2017 - 18:08 Reply

    Piękne!

  • Magda 2 maja 2017 - 18:51 Reply

    Ale śliczne kuleczki))

    • Candy Company 3 maja 2017 - 18:22 Reply

      Dzięki, burak w proszku wygląda rewelacyjnie na pralinkach i podobnych słodyczach :)

  • Zjedzmy 3 maja 2017 - 09:08 Reply

    Przepiękne te kuleczki :)

  • Ala 7 maja 2017 - 08:59 Reply

    czyste piękno :)

  • Leave a reply

    Translate »