facebook

Ładne kwiatki…czyli kwitnące cytrynowe babeczki

1 Posted by - 4 czerwca 2013 - Przepisy

Wypróbowaliście już przepis na ananasowe dekoracje? Jeśli nie, to najwyższa pora:) Świetnie sprawdzą się jako ozdoba cytrynowych babeczek – tak podany deser zachwyci nie tylko podniebienie! Przygotowujecie w najbliższym czasie imprezę? Zdecydowanie polecamy ten przepis. Babeczki są delikatne i orzeźwiające, nie za słodkie; z intrygującym posmakiem kawy…I szybkie w przygotowaniu!

Składniki na 9 babeczek:

75 g roztopionego masła,

130 g kefiru,maślanki lub jogurtu naturalnego,

2 jajka,

sok z połowy cytryny,

125 g cukru,

150 g mąki pszennej,

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,

szczypta soli,

skórka otarta z jednej cytryny,

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

W misce wymieszać mokre składniki, dodać skórkę z cytryny, cukier oraz mąkę wymieszaną z sodą, solą i kawą. Mieszać do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy na muffinki, do 3/4 wysokości foremki. Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 25 – 30 minut. Wystudzić.

Krem:

250 g mascarpone

150 ml zimnej kremówki

sok z jednej cytryny

cukier do smaku

Kremówkę ubić. W osobnej misce rozmieszać serek mascarpone (tak by nie było grudek), dodać sok z cytryny, posłodzić do smaku i połączyć z ubitą śmietaną. Do masy można dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w minimalnej ilości gorącej wody. Babeczki będą się wtedy długo dobrze prezentowały na stole. Gotową masę wyciskać przy pomocy rękawa cukierniczego na babeczki. Deser schłodzić w lodówce, dekorować kwiatkami przed samym podaniem.

Smacznego!

 

cytrynowe babeczki z ananasem

cytrynowe babeczki z ananasem

cytrynowe babeczki z ananasem

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

1 Comment

  • Klaudia 18 września 2013 - 22:14 Reply

    Urocze cupcake’i :)

  • Leave a reply

    Translate »