Wypróbowaliście już przepis na ananasowe dekoracje? Jeśli nie, to najwyższa pora:) Świetnie sprawdzą się jako ozdoba cytrynowych babeczek – tak podany deser zachwyci nie tylko podniebienie! Przygotowujecie w najbliższym czasie imprezę? Zdecydowanie polecamy ten przepis. Babeczki są delikatne i orzeźwiające, nie za słodkie; z intrygującym posmakiem kawy…I szybkie w przygotowaniu!
Składniki na 9 babeczek:
75 g roztopionego masła,
130 g kefiru,maślanki lub jogurtu naturalnego,
2 jajka,
sok z połowy cytryny,
125 g cukru,
150 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli,
skórka otarta z jednej cytryny,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
W misce wymieszać mokre składniki, dodać skórkę z cytryny, cukier oraz mąkę wymieszaną z sodą, solą i kawą. Mieszać do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy na muffinki, do 3/4 wysokości foremki. Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 25 – 30 minut. Wystudzić.
Krem:
250 g mascarpone
150 ml zimnej kremówki
sok z jednej cytryny
cukier do smaku
Kremówkę ubić. W osobnej misce rozmieszać serek mascarpone (tak by nie było grudek), dodać sok z cytryny, posłodzić do smaku i połączyć z ubitą śmietaną. Do masy można dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w minimalnej ilości gorącej wody. Babeczki będą się wtedy długo dobrze prezentowały na stole. Gotową masę wyciskać przy pomocy rękawa cukierniczego na babeczki. Deser schłodzić w lodówce, dekorować kwiatkami przed samym podaniem.
Smacznego!
1 comment
Urocze cupcake’i 🙂