Scroll down for English
Mam nadzieję, że nie spóźniłam się z tym przepisem, bo sezon na mirabelki powoli się kończy. Trzymam jednak kciuki, że uda Wam się je znaleźć i zrobić curd z mirabelkami, a potem upiec z nim francuskie ciastka. Jeśli robiliście już lemon curd, albo jakikolwiek inny curd to wiecie, że warto! Curd czyli coś w rodzaju bezmlecznego, owocowego budyniu to jeden z najlepszych kremów jakie jadłam. Wspaniale smakuje solo (można go wyjadać łyżkami ze słoiczka, ja przynajmniej tak robię…), jako krem do tortu, nadzienie ciasteczek, dodatek do deserów, naleśników i mogłabym tak wyliczać i wyliczać. Bosko smakuje też zapieczony tak jak w tych ciastach !
Kwaskowate owoce idealnie nadają się na curd więc jeszcze zanim wybrałam się na śliwkobranie wiedziałam, że zrobię mirabelkowy curd. Krem wyszedł wspaniały, lekko kwaskowaty ze śliwkowym posmakiem, choć część moich testerów nie potrafiła zgadnąć z czego właściwie jest. Kiedy curd już był gotowy pomyślałam o tarcie, ale jak widzicie wyszły z tego francuskie ciastka… To wszystko z lenistwa! Muszę jednak przyznać, że w tym przypadku było to lenistwo wyjątkowo kreatywne 🙂
Curd możecie przygotować wcześniej, odłożyć do lodówki albo nawet zamrozić. Same ciastka z kremem zrobicie w dosłownie 20 minut – taki szybki i efektowny deser dla niespodziewanych gości!
Składniki na 8 dużych ciastek.
opakowanie ciasta francuskiego,
curd z mirabelek (przepis poniżej),
roztrzepane jajko do posmarowania.
Ciasto tniemy na kwadraty 11 x 11 cm. Wyciętymi kawałkami ciasta wykładamy lekko natłuszczoną formę do muffinek, rogi powinny wystawać z formy. Ciasto na dnie ugniatamy palcami, by przylegało do formy i było tam najcieńsze. Do każdego zagłębienia nakładamy curd z mirabelek (nie przesadźcie z ilością bo curd trochę „rośnie” podczas pieczenia), smarujemy rogi ciasta jajkiem i pieczemy przez ok. 15 minut, aż wierzch ciastek ładnie się zezłoci. Lekko studzimy i podajemy, najlepsze są na świeżo, zaraz po upieczeniu.
Curd z mirabelek:
500 g mirabelek,
6 żółtek,
2 jajka,
150 g cukru,
100 g masła.
Mirabelki myjemy i podgrzewamy w garnku, aż puszczą sok, ok. 10 minut. Jeśli wasze śliwki nie były bardzo dojrzałe uważajcie by się nie przypaliły – możecie dodać do nich kilka łyżek wody i koniecznie naciąć. Kiedy będą miękkie przecieramy je przez sito, by pozbyć sie skórek i pestek. Pure studzimy.
Kiedy pure przestygnie przygotowujemy garnek z niewileką ilością wody i nastawiamy kąpiel wodną. W dużej misce umieszczamy pure ze śliwek, żółtka oraz jajka, cukier i roztrzepujemy trzepaczką. Na końcu dodajemy masło pokrojone w kosteczę i już nie mieszamy. Miskę stawiamy na garnku z wrzącą wodą (uważając by nie dotykała wody) i cały czas mieszamy, aż masa wyraźnie zgęstnieje i będzie oblepiała łyżkę (ok. 10 minut). Curd z mirabelek przykrywamy folią spożywczą i studzimy.
Mirabelle plum season is almost over so I hope I’m not late with this recipe… Thumbs up that you manage to find some plums and make this wonderful nest cookies. Your’re probably familiar with curds so you know they’re worth making, especially this one 🙂 Curds are one of my favorite desserts, I could go on and on about how many ways you can use them.
Sour fruits like lemon, cranberry etc. are the best ones for making curds, so I knew that I’ll be making one with mirabelle plums. It came out perfectly, creamy, a little bit sour with an irresistible plum relish (but believe it or not people who tried it couldn’t tell what it’s made of). After I made the curd I wanted to use it in a tart but I got lazy and as you can see I made puff pastry cookies. I want to believe that in thi case it was creative laziness 🙂
Ingredients
Makes about 8 large nests.
1 package puff pastry (450 g),
mirabelle plum curd (recipe below),
1 egg, slightly beaten.
Roll pastry with a rolling pin, to slightly enlarge the size of the dough (by 15%). Butter muffin pan and place the puff pastry inside, let the pastry hang over the edges. Push it down so it’s easy to fill, and pastry in thinner on the bottom of the cup. Be careful not to poke holes, and makes sure a little of the puff pastry comes out on top to create the cute basket effect. Fill each pastry cup with mirabelle curd (it will raise so don’t over fill it). Brush the edges of the pastry with beaten egg. Bake for about 15 minutes until golden.
Mirabelle plum curd
1,1 pound mirabelle plums (500 g),
6 egg yolks,
2 eggs,
3/4 cup sugar (150 g),
7 tbsp cold butter (100 g).
Place mirabelle plums into a large saucepan. Bring them to a boil, and cook over low heat until they soften and start to burst, stirring from time to time. If your plums are not very ripe poke them with a knife before heating, it will prevent them from burning, you might also add 2-3 tbsp of water. Sieve the plums using kitchen mill or kitchen strainer to discard the pits and peels. Let the pure cool.
Put plum pure, yolks, eggs and sugar into a heatproof bowl and whisk until smooth. Add diced butter and place the bowl over a pan with gently simmering water. Make sure your bowl is not touching the water. Cook for about 10 minutes, stirring often, until the mixture is creamy and thick enough to coat back of the spoon. Remove the curd from heat and sieve through a kitchen strainer. Once cooled, put it in the refrigerator.
14 komentarzy
They look so delicious and decadent. I never thought of a plum curd, must try your recipe 🙂
Thank you! I made plum curd for the first time but it really is divine…
Here in Germany we have so many varieties of plums, I’m still working my way through all of them! What a great idea, on my „to make” list! Thanks!
Thank you Adriana:) I love plums, you can use them in so many ways… In Poland we have many kinds too and every one of them is sooo good but what I love about mirabelle plums that they are for free and you just need to go and pick them 🙂
WOW… these looks super delicious!! Beautiful images. Pinning to try soon.
Thank you Oriana!
Uwielbiam mirabelki! Pamiętam jako dziecko zbierałam je z koleżankami w sadzie u sąsiada i pożerałyśmy je kilogramami 🙂 Pyszne muszą być te kieszonki bo wyglądają cudownie!
Dzięki! Ja w tym roku odkryłam mirabelki na nowo, do tej pory kojarzyły mi się głównie z kwaśnymi kompotami taty… 🙂
Wow! they’d be perfect for a finger food soiree.
They would 🙂 And they are so easy and quick to make…
I love your idea puff pastry cookies. They look simply delectable. I don’t think I’ll be able to find mirabella plums here… But I do have a bag of cranberries in the fridge that would be perfect for this. Thank you for the wonderful idea.
I think you could try with any plums and add some lemon juice (mirabelle plums are quite sour) but cranberries would be great too, I made cranberry curd last year and it was delicious.
What a delightful and delicious looking pastry! I wish I had 1 or 2 or 3 to snack on right now 🙂
I wish too but they are long gone… 🙂