facebook

Lavender fields forever czyli polska Prowansja. Co zrobić z lawendy

0 Posted by - 20 lipca 2017 - bez pieczenia / no bake, Przepisy, przetwory / preserves, Wszystko o słodyczach

Byliście kiedyś w Prowansji? Zobaczyć na własne oczy pola lawendy i umrzeć…

Ten region we Francji cały czas pozostaje na mojej „to do” liście, a tymczasem uprawa lawendy w Polsce staje się coraz bardziej popularna i już w kilku miejscach możecie zobaczyć namiastkę Prowansji. Jednym z nich jest Ostrów niedaleko Krakowa. Wybrałam się tam w ostatni weekend tuż przez zakończeniem lawendowego sezonu, który trwa od połowy czerwca do połowy lipca. Część lawendy była już ścięta, co dodawało polu dodatkowego uroku. Powietrze przepełniało bzyczenie pszczół i trzmieli, pachniało lawendą i zbożem – jak na namiastkę było cudownie, jestem w stanie sobie chyba wyobrazić jakie wrażenie robią prawdziwe prowansalskie pola. W takiej scenerii zdjęcia po prostu same wychodzą, a amatorów lawendowych sesji nie brakuje :) Dlatego najlepiej wybrać się rano (do ogrodu wejdziemy od 10:00) lub w tygodniu, jeśli chcecie liczyć na spokój.

Przy wejściu na plantację można kupić bukiety świeżo ściętej lawendy i lawendowy syrop, a dla chętnych znajdzie się również przepis na lawendową lemoniadę.

Tak, to jedno z miejsc, które po prostu trzeba odwiedzić!

Lavender fields forever czyli polska Prowansja! Pozostaje tylko poczekać na przyszły sezon… Lawenda jest wdzięczna nie tylko w obiektywie. A więc o zrobić z lawendą w kuchni? Możecie zacząć od przygotowania aromatycznego miodu i cukru, dodawać lawendę do ciast i ciasteczek, aromatyzować nią śmietankę. Możliwości jest wiele! Najprostsze przepisy poniżej, a już niedługo kilka nowych lawendowych deserów.

lavender fields forever lavender fields forever lavender fields forever lavender fields forever lavender fields forever lavender fields forever

lavender honey recipe

Lawendowy miód

200 g miodu

gałązki lawendy z kwiatami

Lawendę zanurzamy w miodzie, słoiczek odkładamy w ciemne miejsce.

lavender sugar recipe

Lawendowy cukier

200 g cukru

kilka kwiatów lawendy

Tu lepiej sprawdzi się suszona lawenda. Kwiaty lawendy zasypujemy cukrem. Od czasu do czasu wstrząsamy. Po kilku dniach cukier jest gotowy do użycia, możecie zostawić w nim lawendę na dłużej dla mocniejszego aromatu.

lavender fields forever

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

4 Comments

  • Wypieki Beaty 20 lipca 2017 - 09:59 Reply

    Jakie piękne te pola – szkoda, że mam do nich daleko :(

    • Candy Company 28 lipca 2017 - 09:19 Reply

      Jest jeszcze kilka plantacji w Polsce – okolicach Białegostoku albo Wielunia, chyba masz bliżej :) Kto wie może, jest jeszcze więcej?

  • Joanna 24 lipca 2017 - 20:54 Reply

    Ja przywiozłam z Wyspy Hvar przepisy na syropy z lawendy i lawendową lemoniadę, ale miód też świetny :)

    • Candy Company 28 lipca 2017 - 09:15 Reply

      O lemoniada tez jest pyszna! syrop zakupiłam w Ostrowie i będę wypróbowywać. Na Hvar musi być cudownie, zazdroszczę wycieczki!

    Leave a reply

    Translate »