facebook

Lekki tort kefirowy z borówkami

0 Posted by - 10 maja 2016 - ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy, tort/ layer cake

Tort kefirowy jest naprawdę lekki i jak na tort – dietetyczny :) Większość masy to kefir! Kefir jest również w biszkopcie, dzięki czemu ciasto jest cudownie wilgotne. Nie przepadam za tortami biszkoptowymi, są dla mnie za suche. Jedynym biszkoptem jaki piekę od czasu do czasu jest biszkopt genueński – dodatek masła sprawia, że jest wilgotniejszy od innych.

Chciałam koniecznie upiec ciasto z kefirem, ale nie zwykłe ucierane tylko coś biszkoptowego. W mojej ukochanej książce Rose Cake Bible znalazłam przepis na biszkopt z dodatkiem wody i gorzkiej czekolady – pomyślałam, że mogę zaszaleć i użyć kefiru i białej czekolady. Na wszelki wypadek dodałam nieco proszku do pieczenia, ale myślę, że można się bez niego obejść.

Ciasto wyszło pyszne, miękkie, wilgotne i pachnące – w smaku przypomina mi trochę ciasto drożdżowe… Krem jest lekki jak piórko, prawie nie słodki. Tort kefirowy jest po prostu wspaniały :) Na sezon komunijny jak znalazł!

Ciasto

50 g kefiru

100g białej czekolady z ziarnami wanilii

skórka z cytryny

5 jajek

150 g cukru

110 g mąki

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Kefir i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, całkowicie studzimy i mieszamy z startą skórką z cytryny.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, odkładamy.

Jajka ubijamy z cukrem pudrem 5-10 minut, aż piana trzykrotnie zwiększy objętość, będzie jasna i gęsta. W dwóch turach do piany przesiewamy mąkę, mieszając delikatnie szpatułką tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy masę czekoladową, krótko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto przekładamy do tortownicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 160 C. Biszkopt kroimy na 3 blaty.

Krem

4 łyżeczki żelatyny

200 + 400 g śmietany kremówki 30%

300 g kefiru

2-3 łyżki cukru pudru

300 g borówek amerykańskich

oraz melisa i dodatkowe borówki do dekoracji

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, odkładamy do napęcznienia.

200 g kremówki ubijamy na sztywno. Kefir mieszamy z cukrem.

Żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i dodajemy do kefiru. Masę kefirową łączymy z ubitą śmietanką.

W tortownicy lub obręczy do tortów układamy blat biszkoptu, nakładamy połowę masy kefirowej i połowę borówek, przykrywamy drugim blatem i nakładamy resztę masy i owoców.

Tort kefirowy odkładamy do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Przed podaniem ubijamy pozostałą śmietankę (400 g) i obkładamy nią tort. Dekorujemy borówkami i listkami melisy.

Smacznego!

Light buttermilk layer cake with blueberriesLight buttermilk layer cake with blueberriesLight buttermilk layer cake with blueberriesLight buttermilk layer cake with blueberriesLight buttermilk layer cake with blueberriesLight buttermilk layer cake with blueberriesLight buttermilk layer cake with blueberries

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

10 Comments

  • Pierunskiemaszkety 10 maja 2016 - 13:43 Reply

    Piękny torcik i wspaniałe zdjęcia!

  • Asa_6niebo 10 maja 2016 - 18:54 Reply

    tort wygląda pysznie! nie przepadam za białą czekoladą, lubię może kiedyś wypróbuję Twój krem na klasycznym biszkopcie, które z kolei bardzo lubię:)

    • Candy Company 10 maja 2016 - 19:25 Reply

      Do klasycznego biszkoptu pasuje jak najbardziej :) A czekolady wcale nie czuć, dodałam ją zamiast masła jak w zwykłym biszkopcie genueńskim, żeby dzięki dodatkowi masła kakaowego ciasto było bardziej wilgotne.

  • Anita 13 maja 2016 - 16:03 Reply

    Przepiękna dekoracja, wypróbuje przepis.

    • Candy Company 13 maja 2016 - 16:18 Reply

      Dzięki! Wypróbuj koniecznie, tort jest świetny – tak nieskromnie powiem :)

  • Justi 15 maja 2016 - 13:19 Reply

    Śliczne zdjęcia :-)

  • Iwona 17 maja 2016 - 15:34 Reply

    Zakochałam się we wszystkich zdjęciach na Twoim blogu. Genialnie dekorujesz te wszystkie pyszności, układ i kolorystyka zdjęć potraw skradła moje serce. Masz talent!
    Co do przepisu z chęcią wypróbuję ten i inne przepisy.

  • sukienki blog 16 sierpnia 2016 - 15:58 Reply

    Świetny blog :) Zdjęcia są obłędne :) Gratuluję :)

  • Leave a reply

    Translate »